Ruim 50 jaar geleden speelde John Lennon in een band: the Quarrymen. Later ontmoette hij Paul McCartney en George Harrison. Met Ringo Starr erbij begon de roemruchte geschiedenis van the Beatles.
De wereld lag aan hun voeten. Vier bijzonder getalenteerde Britse muzikanten vereerden ons land in 1964 met een bezoek. Hoe Nederland twee dagen lang even Beatlesland werd.
De datum kon niet symbolischer. 6 juni 1964. Exact twintig jaar na D-Day kwam er opnieuw een gewenste Britse invasie. Van vier popmuzikanten uit Liverpool en tal van fans uit het hele land. Een dag eerder landden ze op Schiphol: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en... Jimmy Nicol. Hij verving drummer Ringo Starr, die twee dagen daarvoor door oververmoeidheid letterlijk ingestort was. Het bezoek aan Nederland hing aan een zijden draadje, maar het kwam er toch van. Tussen Denemarken en Hong Kong in. Voor een televisieoptreden en twee concerten, waarnaar door 'teenagers' al zo lang was uitgekeken.
Vechtende journalisten
De Caravelle van Scandinavian Airlines landde. Ongeveer vierduizend fans stonden te schreeuwen achter de ijzeren hekken. Honderden fotografen en journalisten stormden naar voren en raakten in gevecht met KLM-personeel en leden van de Koninklijke Marechaussee. Daarna werden de in Volendammer mutsen getooide coryfeeën naar het Doelen Hotel in Amsterdam gereden. De straat was afgesloten met hekken en bewaakt door politie te paard.
Bandje afgedraaid
Dezelfde dag nog togen the Beatles naar Hillegom, dat veranderd was in een goed bewaakte bunker. Naar Studio Treslong, voor een televisieoptreden van de VARA. Voor 250 gulden. De opname werd bijgewoond door 150 jongeren. Presentator Herman Stok liet het publiek vragen stellen. Daarna begonnen the Beatles te spelen. Althans: er werd een bandje afgedraaid, waarbij door de bandleden af en toe werd meegezongen. Na een vrij lauwe ontvangst sloeg het publiek toch aan het dansen en tijdens 'Can't Buy Me Love' werden John, Paul en George volledig door de aanwezigen overrompeld, waarna de drie vaste Beatles het toneel verlieten. De muziek speelde ondertussen door, net als Jimmy Nicol. Hij koesterde zijn minutes of fame. Terecht, want na zijn invalbeurt heeft de muziekwereld niets meer van hem vernomen.
Rumoerige rondvaart
6 juni. D-Day, of eigenlijk: B-Day. Om half twaalf 's ochtends begon de band aan een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Gepland als rustig toeristisch tijdverdrijf, maar uitgelekt en geworden tot een rumoerige happening met veel jongeren in het water. Vergelijkbaar met de huldiging van het Nederlands voetbalelftal na de EK-winst in 1988.
Halfvolle hal
Blokker. Een dorpje bij Hoorn waar weinigen van gehoord hadden - maar dat zou op slag veranderen. Door een middag- en avondoptreden van the Beatles in veilinghal Op Hoop Van Zegen. Om half vijf begon het eerste concert. Voor een halfvolle hal. Radio Veronica had de kaartjes opgekocht en wist ze niet in korte tijd kwijt te raken. De echte fans hadden al veel eerder kaartjes gekocht voor het avondconcert, het aanvankelijk enige, dat stijf uitverkocht was. The Beatles speelden 25 minuten en Paul bedankte het publiek in het Nederlands.
Revolutie
Hoe anders was het 's avonds. Zevenduizend jongeren die door twee rijen politiehekken in bedwang moesten worden gehouden. Organisator Ben Essing maande de aanwezigen meerdere malen tot stilte en zitten. Tevergeefs, enkelen probeerden tevergeefs via de dakspanten het podium te bereiken. Door het gegil was de muziek bijna niet meer hoorbaar. Was hier het fenomeen massahysterie geboren? De aanwezige cabaretier Wim Kan noemde het erger dan de Franse Revolutie". Jaren later wisten de bandleden zich alleen de rondvaart nog te herinneren; de optredens waren zoals zovele. Voor de fans en de vaderlandse muziekgeschiedenis waren het momenten Om t.e koesteren. The Beatles hebben sindsdien nooit meer in Nederland gespeeld.
(Bron: Over Vroeger — Jock van Vliet)