Beatlesfanclub NL

Ruim 50 jaar geleden speelde John Lennon in een band: the Quarrymen. Later ontmoette hij Paul McCartney en George Harrison. Met Ringo Starr erbij begon de roemruchte geschiedenis van the Beatles.
De wereld lag aan hun voeten. Vier bijzonder getalenteerde Britse muzikanten vereerden ons land in 1964 met een bezoek. Hoe Nederland twee dagen lang even Beatlesland werd.

De datum kon niet symbolischer. 6 juni 1964. Exact twintig jaar na D-Day kwam er opnieuw een gewenste Britse invasie. Van vier popmuzikanten uit Liverpool en tal van fans uit het hele land. Een dag eerder landden ze op Schiphol: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en... Jimmy Nicol. Hij verving drummer Ringo Starr, die twee dagen daarvoor door oververmoeidheid letterlijk ingestort was. Het bezoek aan Nederland hing aan een zijden draadje, maar het kwam er toch van. Tussen Denemarken en Hong Kong in. Voor een televisieoptreden en twee concerten, waarnaar door 'teenagers' al zo lang was uitgekeken.

Vechtende journalisten
De Caravelle van Scandinavian Airlines landde. Ongeveer vierduizend fans stonden te schreeuwen achter de ijzeren hekken. Honderden fotografen en journalisten stormden naar voren en raakten in gevecht met KLM-personeel en leden van de Koninklijke Marechaussee. Daarna werden de in Volendammer mutsen getooide coryfeeën naar het Doelen Hotel in Amsterdam gereden. De straat was afgesloten met hekken en bewaakt door politie te paard.
Bandje afgedraaid

Dezelfde dag nog togen the Beatles naar Hillegom, dat veranderd was in een goed bewaakte bunker. Naar Studio Treslong, voor een televisieoptreden van de VARA. Voor 250 gulden. De opname werd bijgewoond door 150 jongeren. Presentator Herman Stok liet het publiek vragen stellen. Daarna begonnen the Beatles te spelen. Althans: er werd een bandje afgedraaid, waarbij door de bandleden af en toe werd meegezongen. Na een vrij lauwe ontvangst sloeg het publiek toch aan het dansen en tijdens 'Can't Buy Me Love' werden John, Paul en George volledig door de aanwezigen overrompeld, waarna de drie vaste Beatles het toneel verlieten. De muziek speelde ondertussen door, net als Jimmy Nicol. Hij koesterde zijn minutes of fame. Terecht, want na zijn invalbeurt heeft de muziekwereld niets meer van hem vernomen.

Rumoerige rondvaart
6 juni. D-Day, of eigenlijk: B-Day. Om half twaalf 's ochtends begon de band aan een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Gepland als rustig toeristisch tijdverdrijf, maar uitgelekt en geworden tot een rumoerige happening met veel jongeren in het water. Vergelijkbaar met de huldiging van het Nederlands voetbalelftal na de EK-winst in 1988.

Halfvolle hal
Blokker. Een dorpje bij Hoorn waar weinigen van gehoord hadden - maar dat zou op slag veranderen. Door een middag- en avondoptreden van the Beatles in veilinghal Op Hoop Van Zegen. Om half vijf begon het eerste concert. Voor een halfvolle hal. Radio Veronica had de kaartjes opgekocht en wist ze niet in korte tijd kwijt te raken. De echte fans hadden al veel eerder kaartjes gekocht voor het avondconcert, het aanvankelijk enige, dat stijf uitverkocht was. The Beatles speelden 25 minuten en Paul bedankte het publiek in het Nederlands.

Revolutie
Hoe anders was het 's avonds. Zevenduizend jongeren die door twee rijen politiehekken in bedwang moesten worden gehouden. Organisator Ben Essing maande de aanwezigen meerdere malen tot stilte en zitten. Tevergeefs, enkelen probeerden tevergeefs via de dakspanten het podium te bereiken. Door het gegil was de muziek bijna niet meer hoorbaar. Was hier het fenomeen massahysterie geboren? De aanwezige cabaretier Wim Kan noemde het erger dan de Franse Revolutie". Jaren later wisten de bandleden zich alleen de rondvaart nog te herinneren; de optredens waren zoals zovele. Voor de fans en de vaderlandse muziekgeschiedenis waren het momenten Om t.e koesteren. The Beatles hebben sindsdien nooit meer in Nederland gespeeld.

(Bron: Over Vroeger — Jock van Vliet)


Klik HIER voor de inhoud van het schriftje

Ergens in 1963 ben ik -negen jaar oud- begonnen met het inplakken van Beatlesberichten in een schoolschrift. In 1965 had ik al lang besloten dat the Stones mijn band was, maar toch ging ik 'stiekum' door met het af en toe inplakken van de Beatles. Dat resulteerde in vier schriftjes. Als documentairemaker realiseerde ik me een aantal jaren geleden dat met deze vroege plak- en kniphobbie het metier er al lang geleden inzat.

Peter Scholten

In 1962 kocht Har van Fulpen van zijn eerste salaris als leerling-analist een tweedehands schrijfmachine en een tweedehands stencilmachine. Dat was in die tijd genoeg om boekjes en tijdschriften te kunnen maken; gestencilde tienerbladen als Teenager Party, Teen en Twen en Dynamite rezen toen als paddestoelen uit de grond. Har interesseerde zich voor tienermuziek, en dus liet hij het muziektijdschrift De Hitparade van start gaan.

Vanuit zijn huisadres verstuurde hij behalve De Hitparade ook briefkaartfoto's van populaire artiesten onder de naam 'Teenagerbureau Stylex' en coördineerde hij een aantal fanclubs.
In 1963 begon Har van Fulpen de “Official Dutch Beatles Fanclub”.
Het blad De Hitparade was intussen steeds meer een gezamenlijk tijdschrift van alle fanclubs geworden. Naarmate de Beatlesfanclub groeide, werd ook het tijdschrift (waarvan de naam werd ingekort tot Hitparade) steeds meer een blad over the Beatles en hun fanclub. Vooral het nummer van 12 juni 1964, geschreven, gedrukt en verstuurd binnen een week na het Nederlandse optreden van the Beatles maakte dat duidelijk.

Begin 1964 had de Beatlesfanclub 250 leden.
In november van dat jaar moest Har van Fulpen in militaire dienst. Hij kon onmogelijk nog een maandelijks tijdschrift maken. De oplossing werd gevonden in de vorm van het kort daarvoor door Peter J. Muller opgerichte blad Beat Box, waarin Hitparade kon worden opgenomen. Har hoefde niet meer te stencilen en te versturen, maar nieuws over the Beatles kon hij iedere maand toch kwijt.

Toen Har in augustus 1966 uit dienst kwam besloot hij, hoewel Beat Box toen zelfs wekelijks verscheen, om toch weer zelf een blaadje te gaan maken. Het nieuwe fanclubblad, gestencild, maar met een gedrukt omslag, werd Chains genoemd (als zijnde de keten die de Nederlandse Beatlesfans verbindt) naar het gelijknamige nummer van the Beatles. In februari 1967 kon het blad in offsetdruk worden uitgevoerd.

Het einde van the Beatles was echter zicht, en werd officieel toen Paul op 15 november 1970 de rechter verzocht om de groep op te heffen. Het nieuws over the Beatles werd verwarrend en onregelmatig, zodat het ondoenlijk was om Chains in de huidige vorm te blijven uitgeven.
In het laatste nummer, dat verscheen in februari 1971, stond te lezen:

`Nu alles rond the Beatles in enkele maanden zo ontzettend veranderd is, zal het iedereen duidelijk zijn dat ook de fanclub zich terdege heeft beziggehouden met de vraag of het nog wel zinnig is met een Beatlesfanclub door te gaan, terwijl de Beatles niet meer bestaan. Wij menen van wel, om minstens twee redenen. Ten eerste hebben the Beatles in de afgelopen acht jaar voor een massa mensen enorm veel platen uitgebracht, songs geschreven, interviews gegeven, artiesten geholpen enzovoort. Er is zo veel gebeurd dat je nog minstens acht jaar nodig hebt om dat allemaal nog eens rustig te bekijken. In de tweede plaats is er de toekomst: nu reeds hebben alle vier de Beatles duidelijk bewezen als soloartiest een belangwekkende carrière tegemoet te gaan. Het is zeker interessant om die via een fanclub te begeleiden; er kunnen vreemde dingen gaan gebeuren.'

Nog voor dat laatste nummer van Chains was de fanclub begonnen met het rondsturen van vlugschriften met nieuws over the Beatles, waar in het goed verzorgde maar traag functionerende Chains geen plaats voor was. De nieuwsbrieven werden nu het officiële kanaal van de fanclub onder de naam Nota Beatles. Ze verschenen onregelmatig, steeds als er nieuws was. De fanclub ging door, ook nadat de Engelse en Amerikaanse fanclubs gestopt waren toen Paul McCartney in januari 1972 geschreven had dat hij niets meer met de fanclubs van the Beatles te maken wilde hebben.

De activiteiten van Har als blaadjesmaker en -uitgever hadden zich in de loop der jaren verplaatst van de muziekwereld naar de stripmarkt. Met het uitgeven en verspreiden van stripboeken en aanverwante tijdschriften kreeg hij het zo druk dat hij zijn baan als chemisch analist moest opgeven en in 1979 besloot hij de Beatlesfanclub aan anderen over te doen.
Bertus Elzenaar, die al enkele jaren medewerker was, zette de fanclub voort.
Het was voor de fanclub nieuw begin, en dus kwam er ook een nieuwe naam. Het blad ging toen Beatles Visie heten.

In 1983 werd besloten dat de fanclub een officiële status moest hebben en zo werd de "Vereniging Nederlandse Beatles Fanclub” opgericht.
Dat jaar stapte de fanclub ook het computertijdperk binnen en met de aanschaf van een “Vic 2000” was het uittypen van tekst, het knippen en plakken en het prutsen met "Mecanorma" wrijfletters voor de koppen voorbij, en kwam het blad in gedrukte vorm uit. Wat waren de medewerkers trots omdat de Nederlandse Beatles Fanclub de eerste fanclub was die hun blad verwerkte met de computer!

In 1985 nam Janneke Brilleman het stokje over van Bertus Elzenaar als voorzitter.
Maar in 1986 moest het bestuur constateren dat het niet meer mogelijk was de fanclub op dezelfde voet voort te zetten. Er was maar een klein groepje medewerkers overgebleven en oproepen om nieuwe medewerkers hadden nauwelijks resultaat. Ook het ledenaantal was teruggelopen, waarmee ook de inkomsten.

Men besloot een fusie aan te gaan met “Beatles Unlimited”, de andere Beatlesfanclub in Nederland. Deze fusie werd op 29 september 1987 een feit.
In juni 1986 zou Beatles Visie nr. 26 worden uitgegeven, maar deze werd afgekeurd en niet aan de leden verzonden.
Een gecorrigeerde nr. 26 werd in november 1986 alsnog uitgegeven en dit was dan ook het allerlaatste nummer van de "Vereniging Nederlandse Beatles Fanclub”. Beide nummers kun je op deze site vinden.




HET ONTSTAAN VAN DE NEDERLANDSE BEATLESFANCLUB

Een populaire artiest kan nog zo veel bewonderaars hebben, er zijn er altijd maar een paar honderd die lid worden van een fanclub. En er zijn altijd maar één of twee bewonderaars die zelf zo'n fanclub oprichten. Waarom doet iemand dat? Waarom is Har van Fulpen in 1963 met de `Official Dutch Beatles Fanclub' begonnen?

Lees dat HIER !

DE GESCHIEDENIS VAN DE FANCLUBBLADEN

In 1962 kocht Har van Fulpen van zijn eerste salaris als leerling-analist een tweedehands schrijfmachine en een tweedehands stencilmachine. Dat was in die tijd genoeg om boekjes en tijdschriften te kunnen maken; gestencilde tienerbladen als Teenager Party, Teen en Twen en Dynamite rezen toen als paddestoelen uit de grond. Har interesseerde zich voor tienermuziek, en dus liet hij het muziektijdschrift De Hitparade van start gaan.
Vanuit zijn huisadres verstuurde hij behalve De Hitparade ook briefkaartfoto's van populaire artiesten onder de naam 'Teenagerbureau Stylex' en coördineerde hij een aantal fanclubs.
In 1963 begon Har van Fulpen de “Official Dutch Beatles Fanclub”.
Het blad De Hitparade was intussen steeds meer een gezamenlijk tijdschrift van alle fanclubs geworden. Naarmate de Beatlesfanclub groeide, werd ook het tijdschrift (waarvan de naam werd ingekort tot Hitparade) steeds meer een blad over the Beatles en hun fanclub. Vooral het nummer van 12 juni 1964, geschreven, gedrukt en verstuurd binnen een week na het Nederlandse optreden van the Beatles maakte dat duidelijk.

Lees HIER meer over de geschiedenis van de Fanclubbladen!

DE FANCLUBBLADEN 1962 - 1986

Beatlesfanclub NL is trots dat zij vrijwel alle fanclubbladen uit de periode 1962 - 1986 in haar bezit heeft, of de mogelijkheid kreeg ze te scannen.
In april 2005 is onze medewerker Jan Hendrik Breeuwer gestart met het scannen van alle fanclubbladen die hij in zijn bezit had. Een enorm karwei, maar het is hem gelukt.
Daarna is Bertus Elzenaar aan de gang gegaan om de ontbrekende exemplaren op te sporen en had enorm veel aan het archief van Har van Fulpen. Daarin zaten de exemplaren van de Hitparade en Beatbox.
De komende periode gaan we per jaargang de bladen plaatsen.
We weten zeker dat je bij het zien en lezen van deze unieke collectie de sfeer zult proeven die er heerste in Nederland bij de opkomst van de Beatles en de jaren er na.

Naar de fanclubbladen:

Hitparade 1962-1964

Beat Box 1965 - 1966

Chains 1967 - 1971

Nota Beatles 1970 -1979

Beatles Visie 1979 - 1986
 

Deel 1: door Har van Fulpen

(Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)

Een populaire artiest kan nog zo veel bewonderaars hebben, er zijn er altijd maar een paar honderd die lid worden van een fanclub. En er zijn altijd maar één of twee bewonderaars die zelf zo'n fanclub oprichten. Waarom doet iemand dat? Waarom ben ik zelf in 1963 met de `Official Dutch Beatles Fanclub' begonnen?
Bewondering voor een artiest is daarvoor niet genoeg. Je moet een innerlijke drang hebben om te corresponderen, stukjes te schrijven en blaadjes in elkaar te zetten. Ik ben zo iemand. In 1962 kocht ik van mijn eerste salaris als leerling-analist een tweedehands schrijfmachine en een tweedehands stencilmachine. Dat was in die tijd genoeg om boekjes en tijdschriften te kunnen maken; gestencilde tienerbladen als Teen-Age Party, Teen en Twen en Dynamite rezen toen als paddestoelen uit de grond. Ik interesseerde me voor tienermuziek, en dus liet ik het muziektijdschrift De Hitparade van start gaan. Voor het benodigde nieuws abonneerde ik me op het Amerikaanse Cash Box (f 48 per jaar) en het Engelse Melody Maker (f 20 per jaar) en ik organiseerde zelf een Top-50. (Hitparades in tijdschriften waren toen waardeloos, ze stonden vol met Nederlandse levensliederen en Duitse schlagers en waren drie maanden te laat). Het geheel werd gecompleteerd met een zelfgemaakte perskaart, want als hoofdredacteur van een muziekblad moest je wel gratis concerten kunnen bezoeken. Dat lukte wonderbaarlijk goed: het stukje bedrukt karton verleende me toegang tot optredens van onder andere Adamo, Chubby Checker, Dave Berry en Cliff Richard.
Vanuit mijn huisadres (Telderskade 8, een nieuwbouwhuis in het zuidwesten van Leiden) verstuurde ik behalve De Hitparade ook briefkaartfoto's van populaire artiesten onder de naam 'Teenagerbureau Stylex' en coördineerde ik een aantal fanclubs. Ik was begonnen met fanclubs van twee plaatselijk bekende groepen, de rockgroep the Bellboys uit Leiden en de groep the Richochets uit Den Haag. (Het verdere lot van de Bellboys is me helaas onbekend, maar the Richochets veranderen later in the Motions en nog later in Shocking Blue, de eerste Nederlandse groep die de eerste plaats op de Amerikaanse hitparade haalde; maar dat was zeven jaar later). In 1963 kon ik ook fanclubs oprichten van Ciska Peters en Imca Marina, en waar het me eigenlijk om ging, fanclubs van buitenlandse artiesten: The Tornados, Gerry and the Pacemakers en - the Beatles.

Voor het oprichten van een fanclub heb je de toestemming (met handtekening) van de betreffende artiest of zijn manager nodig. Mijn pogingen om Roy Orbison, Chubby Checker en Trini Lopez zo ver te krijgen waren mislukt, en mijn brief aan the Beatles, die ik meteen na het uitkomen van Please, Please Me (februari 1963) verstuurd had, bleef maandenlang onbeantwoord.
Ik had de moed al opgegeven toen ik in november opeens bevestigend bericht uit Engeland kreeg. The Beatles waren toen al behoorlijk populair en het ledental van de nieuwe fanclub schoot omhoog.

   Officiële goedkeuring door "The Official Beatles Fanclub" in Londen

Het blad De Hitparade was intussen steeds meer een gezamenlijk tijdschrift van alle fanclubs geworden. Naarmate de Beatlesfanclub groeide, werd ook het tijdschrift (waarvan de naam werd ingekort tot Hitparade) steeds meer een blad over the Beatles en hun fanclub. Vooral het nummer van 12 juni 1964, geschreven, gedrukt en verstuurd binnen een week na het Nederlandse optreden van the Beatles (ik had als president van de fanclub op 5 juni op Schiphol en in Hillegom enkele woorden met de idolen kunnen wisselen en hen zelfs even aangeraakt) maakte dat duidelijk. The Beatles overschaduwden alle andere artiesten. Ik moest een aantal fanclubs van de hand doen.

Begin 1964 had de Beatlesfanclub 250 leden. Erelid waren de zanger Bobby Vee en discjockey Cees van Zijtveld, die wekelijks via Radio Veronica propaganda voor ons maakte. Zelf deed ik dat in een maandelijkse pagina in het muziekblad Tuney Tunes.
In november van dat jaar moest de president - voorzitter - secretaris - penningmeester - hoofdredacteur - drukker van de Beatlesfanclub in militaire dienst. Ik kon onmogelijk nog een maandelijks tijdschrift maken. De oplossing werd gevonden in de vorm van het kortelings door Peter J. Muller opgerichte blad Beat Box, waarin Hitparade kon worden opgenomen. Ik hoefde niet meer te stencillen en te versturen, maar nieuws over the Beatles kon ik iedere maand toch kwijt.
Toen ik in augustus 1966 uit dienst kwam besloot ik, hoewel Beat Box toen zelfs wekelijks verscheen, om toch weer zelf een blaadje te gaan maken. Het nieuwe fanclubblad, gestencild, maar met een gedrukt omslag, werd Chains genoemd (als zijnde de keten die de Nederlandse Beatlesfans verbindt) naar het gelijknamige nummer van the Beatles. In dezelfde tijd konden we het duizendste lid inschrijven, Yvonne Brouwer uit Amsterdam. In december 1966 bedroeg het aantal leden 1060 en daarmee waren we op onze derde verjaardag de grootste Nederlandse fanclub, die van Cliff Richard, voorbijgestreefd. Twee maanden later kon het blad in offsetdruk worden uitgevoerd.

  Een activiteit van de Fanclub

De fanclub was steeds meer in de openbaarheid gekomen doordat kranten, tijdschriften, radio en televisie materiaal en informatie van ons over the Beatles goed konden gebruiken. Zo trad ik in juli 1965 op in het televisieprogramma `Rooster' (Avro) en in 1967 in Jeugdland' (NCRV-radio); en in september 1967 begon Radio Veronica met een wekelijkse 'Beatles Show' van een kwartier, samengesteld door Ad Bouwman en Jan van Veen in samenwerking met de fanclub. Het aantal leden groeide snel en Jan van Veen werd erelid.

Voor f 4,80 per jaar kreeg een lid van de Nederlandse Beatlesfanclub niet alleen zes maal een tijdschrift, maar ook biografieën, discografieën en foto's. We hebben ook wedstrijden onder de leden georganiseerd, waarbij soms bijzondere prijzen te winnen waren: een Beatlesdeken bijvoorbeeld, of de pet van de schipper die the Beatles op 6 juni 1964 door de Amsterdamse grachten vervoerde, voorzien van de handtekeningen van the Beatles. Waar zou die pet gebleven zijn, vraag ik me nog wel eens af.

  Leden kregen dit bij hun inschrijving als lid

In het voorjaar van 1969 trouwde ik en verhuisde de fanclub naar Zaandam. Kort daarop kreeg ik de uitnodiging te komen praten met John en Yoko, die een week in het Amsterdamse Hiltonhotel logeerden om over vrede te praten. John wist inderdaad iedere vraag over the Beatles zodanig te beantwoorden dat het gesprek toch weer over vrede ging; wel signeerde hij een aantal exemplaren van het fanclubblad, dat toen een foto van hem als omslag had.
Het einde van the Beatles was toen in zicht, en werd officieel toen Paul op 15 november 1970 de rechter verzocht om de groep op te heffen. Het nieuws over the Beatles werd verwarrend en onregelmatig, zodat het ondoenlijk was om Chains in de huidige vorm te blijven uitgeven.

In het laatste nummer, verschenen in februari 1971, stond te lezen:

`Nu alles rond the Beatles in enkele maanden zo ontzettend veranderd is zal het iedereen duidelijk zijn dat ook de fanclub zich terdege heeft beziggehouden met de vraag of het nog wel zinnig is met een Beatlesfanclub door te gaan, terwijl de Beatles niet meer bestaan. Wij menen van wel, om minstens twee redenen. Ten eerste hebben the Beatles in de afgelopen acht jaar voor een massa mensen enorm veel platen uitgebracht, songs geschreven, interviews gegeven, artiesten geholpen enzovoort. Er is zo veel gebeurd dat je nog minstens acht jaar nodig hebt om dat allemaal nog eens rustig te bekijken. In de tweede plaats is er de toekomst: nu reeds hebben alle vier de Beatles duidelijk bewezen als solo-artiest een belangwekkende carrière tegemoet te gaan. Het is zeker interessant om die via een fanclub te begeleiden; er kunnen vreemde dingen gaan gebeuren.'

Nog voor dat laatste nummer van Chains waren we begonnen met het rondsturen van vlugschriften met nieuws over the Beatles, waar in het goed verzorgde maar traag functionerende Chains geen plaats voor was. De nieuwsbrieven werden nu het officiële kanaal van de fanclub onder de naam Nota Beatles. Ze verschenen onregelmatig, steeds als er nieuws was. De fanclub ging door, ook nadat de Engelse en Amerikaanse fanclubs gestopt waren toen Paul McCartney in januari 1972 geschreven had dat hij niets meer met de fanclubs van the Beatles te maken wilde hebben.

Voor ons volgden er nog enkele hoogtepunten. De eerste landelijke `Beatlesdag' was gehouden op 11 september 1971 in het Kreatief Sentrum aan de Breestraat in Leiden. Er werden films gedraaid, dia's vertoond en bandjes met geluidsopnamen en platen verkocht. De dag was met tweeduizend bezoekers een groot succes.

Op 29 februari 1972 zond Radio Veronica twintig uur achter elkaar niets anders dan Beatlesplaten en -interviews uit in het kader van de `Veronica Beatledag'. De fanclub was nauw bij de voorbereidingen betrokken: talloze interviews en unieke opnamen waren uit ons archief afkomstig. Op de bewuste dag spijbelden honderden fans van school om gen minuut te missen, en anderen namen radio's mee naar school of bedrijf. De dag werd een gigantisch succes en betekende tevens goede reclame voor de fanclub, waarvan het aantal leden omhoog schoot naar 2650; hoger dan het ooit tijdens het bestaan van the Beatles was geweest.

Toen in oktober 1972 Pauls groep Wings naar Nederland kwam, kregen de fanclubleden (Pauls bittere opmerking over Beatlesfanclubs ten spijt) de beste plaatsen toegewezen. Samen met Jan Tijmes wist ik een interview te houden met alle leden van Wings, al hadden we ons voor de zekerheid maar uitgegeven als discjockeys van Veronica. Dat was trouwens niet helemaal gelogen, want we werden ook betrokken bij Veronica's wekelijke radioshow over the Beatles, nu niet in de vorm van een kwartiertje Beatlesmuziek, maar zeer diepgaande programma's vol interviews, studiorepetities, live-opnamen en ander uniek geluidsmateriaal. De uitzendingen begonnen op 26 november 1972 en werden voortgezet tot 31 augustus 1974, de dag dat aan de piraat Veronica het zwijgen werd opgelegd.

De fanclub was inmiddels weer verhuisd, nu naar Amsterdam. Op 4 oktober 1975 werd de tweede landelijke Beatlesdag gehouden in Paradiso in Amsterdam met een ruilbeurs, een informatiecentrum, een quiz en twee bioscoopfilms. Er kwamen 1400 bezoekers, het maximale aantal dat Paradiso kan bevatten.
Zo bleef de fanclub in het nieuws. De derde Beatlesdag werd gehouden in Utrecht (2000 bezoekers); we organiseerden een reis naar Londen voor het bezoeken van de eerste Engelse Beatles Convention (met 400 bezoekers een mislukking); de vierde Beatlesdag vond plaats in Scheveningen (een groter succes dan ooit, op 12 februari 1978).

Mijn eigen activiteiten als blaadjesmaker en -uitgever hadden zich in de loop der jaren verplaatst van de muziekwereld naar de stripmarkt. Met het uitgeven en verspreiden van stripboeken en aanverwante tijdschriften kreeg ik het zo druk dat ik mijn baan als chemisch analist moest opgeven en in 1979 besloot ik om, met pijn in het hart, de Beatlesfanclub aan anderen over te doen.

Op de vijfde Nederlandse Beatlesdag in Nieuwegein kondigde ik mijn beslissing aan. Het werd als 'popnieuws' uitgezonden in het TV-programma `Countdown', waarmee maar weer werd bewezen dat alles wat met the Beatles te maken heeft nog altijd nieuws is.
Bertus Elzenaar, die al enkele jaren medewerker was, zette de fanclub voort vanuit hetzelfde adres, Postbus 1464, Amsterdam. Het fanclubblad veranderde voor de vierde maal van naam en heet nu Beatles Visie. Wat mijzelf betreft: the Beatles hebben mij toch ook nooit meer losgelaten.

(Bron: Beatles Dagboek door Har van Fulpen)

Deel 2: door Bertus Elzenaar

Dat was dus het verhaal van Har van Fulpen over de Nederlandse Beatlesfanclub.
En toen nam ik het stokje dus van Har over. En niet alleen ik maar samen met Henk van der Woude en Henk Plomp.
De eerste Henk werd tot secretaris gebombardeerd en de tweede tot penningmeester. Het 'bestuur' was er, en ik zet het tussen haakjes omdat we geen van alle wisten waar we aan begonnen. En dat bleek ook wel, want de eerste twee bladen die wij maakten, kwamen nog uit onder de naam "Nota Beatles. Har had deze twee bladen al betaald en de leden hadden er recht op. Ook was het voor ons een test om te zien of we het maken van een blad wel aan konden. Wanneer je nu die bladen bekijkt, zie je ook meteen waarmee wij begonnen zijn. Een hele oude typemachine waarvan de verschillende letters boven de woorden zweefde. Maar de twee bladen zijn er gekomen en met de goedkeuring van Har namen wij in 1980 de Nederlandse Beatlesfanclub over.

En daar sta je dan met je goeie gedrag, op eigen pootjes en dat was zweten.
Onze eerste taak was het zoeken naar medewerkers en de aanschaf van nieuwe typemachines. Van de laatste hebben we er drie gekocht en dat waren elektrische machines en dat was een hele verbetering. Je hoefde maar een toets aan te raken en de letter vloog op het papier.

Wat medewerkers betreft, daar hebben we een hele stoet van gehad. De namen die bij mij opkomen zijn: Marja Salfisbergen, Thea Alting, Hugo Harte, Jan Hendrik Breeuwer, Arie, Robert v/d Bijl, Janneke Brilleman en Nicole. Maar ik zal er vast wel een heleboel vergeten zijn.

Het blad had ook een naamsverandering ondergaan en heette toen "Beatles Visie".
Een nieuw begin, dan ook een nieuwe naam.
En toen stonden we voor het feit dat er kopij gevonden moest worden voor het eerste nummer van “Beatles Visie”.

Dat was een hele toer als nieuwelingen in “het vak” en moesten leren hoe een redactie van een blad werkte. We kwamen er al snel achter dat je een deadline moest stellen voor het aanleveren van artikelen dat je daarna in een redactievergadering moest gaan kijken, wat wel of niet in het blad geplaatst kon worden.
Zo herinner ik mij een voorval met ene Arie (hij was één van de eerste medewerkers) aan wie we gevraagd hadden een artikel te schrijven. Hij stemde daarin toe, maar op de deadline was het artikel van Arie er nog steeds niet, ondanks herhaalde verzoeken.
Het kwam pas op de dag van de redactievergadering. Toen bleken we genoeg artikelen hadden om het blad te vullen en besloten we dat het artikel in het volgende blad zou komen. Arie was het daar helaas niet mee eens en vertrok.

Dat was jammer, maar konden daar niet bij stilstaan omdat het blad af moest.
En wat waren we trots toen het van de drukker kwam! Ons eerste blad en wij vonden her er natuurlijk mooi uitzien. En uit de reacties van de leden bleek dat zij dat ook te vinden. Het ledenaantal zweefde toen tussen de drie en vierhonderd leden.

Blad twee kwam uit en nummer drie ook enz. enz., maar op een gegeven moment begon de onrust. We vonden dat de fanclub officieel moest worden. En dus besloten wij om van de fanclub een vereniging te maken, met de naam "Vereniging Nederlandse Beatles Fanclub". En zo gebeurde het dat ik samen met Robert op 13 oktober 1983 bij de Notaris zaten om de vereniging op te richten en dat was spannend.

Vanaf die datum waren we dus een heuse vereniging met statuten en alles wat daarbij hoorde. We kregen meer armslag en werden nog meer als “vol” aangemerkt.
Zo organiseerden we in samenwerking met derden diverse Beatlesdagen o.a. in Gemert en we waren bij het officieuze wereldrecord “nonstop Beatlesplaten draaien” in Den Bosch. We werden uitgenodigd door Allan Williams om zijn Beatlesdag in Liverpool bij te wonen en natuurlijk was de Beatlesfanclub ook veelvuldig op de radio te horen. Zo ook bij een nachtuitzending, wat toen nog Hilversum 1 heette.

Met de fanclub ging het dus de goede kant op, de leden kregen waar voor hun geld en ieder jaar bij het verlengen van het lidmaatschap kregen de leden een cadeautje in de vorm van een poster, kalender en meer van dit soort items.

Ondertussen stapten we het computertijdperk binnen en ook de fanclub komt in het bezit van zo’n apparaat, de "Vic 20". Mensen, wat kon je daar veel mee doen!
De ledenlijst werd geautomatiseerd en konden we adresstickers uitprinten. Dat was een hele verbetering. Maar ook het aanleveren van het verenigingsblad bij de drukker veranderde. Het uittypen van tekst, het knippen en plakken en het prutsen met "Mecanorma" wrijfletters voor de koppen was voorbij en kwam het blad in 1983 in gedrukte vorm uit, waarbij de teksten uit een echte computer waren gerold.
Wij waren de eerste fanclub die op deze manier te werk ging. We kwamen ook in de Top Tien van het Popblad "Muziek Parade" terecht. Eerst op lagere plaatsen, maar al gauw kwam men er achter dat wij het beste en mooiste fanclub blad hadden en we stonden dan maanden op de eerste plek.

Naast allemaal leuke dingen, heeft de fanclub ook nare dingen meegemaakt en dat was natuurlijk de moord op John Lennon. Ik werkte toen bij de PTT en had op die bewuste dag nachtdienst. Ik hoorde het nieuws een paar minuten voor zessen 's morgens en ik dacht dat het Frits Spits was die het nieuws bracht. Ik wist niet hoe snel ik naar huis moest komen. Ik heb daar meteen de secretaris uit zijn bed gebeld en me in verbinding met Hilversum gesteld. Daar hebben we interviews bij diverse omroepen gehad en hadden in het NOS restaurant een telefonisch interview met de "Gooi en Eemlander". Ook werd er op die dag ook een condoleancetelegram namens de fanclub naar Yoko Ono gestuurd. Kortom, het was een hectische dag en waren doodmoe, maar wel voldaan dat we dit laatste voor John hebben kunnen doen.

Zoals ik al eerder vertelde ging het goed met de fanclub maar met mij als voorzitter minder. Ik kreeg op een gegeven moment het "deja vu" gevoel. Het gevoel van dat heb ik al eens meegemaakt. Ik vond het dus tijd om terug te treden als voorzitter en als medewerker bij de fanclub verder te gaan en zo trad ik in 1985 terug als voorzitter en Janneke Brilleman nam het stokje van mij over. Het adres van de fanclub verhuisde van Amsterdam naar Amersfoort.

Het nieuwe bestuur kwam er echter al snel achter dat er voor de fanclub geen lang leven meer was beschoren. Dat had te maken met een mix van diverse zaken, waaronder het feit dat het verhaal van de Beatles zo langzamerhand wel verteld was en de belangstelling voor de fanclub minder werd en dus ook de inkomsten. En zo kwam het bestuur tot de conclusie dat men de "Vereniging Nederlandse Beatles Fanclub" maar beter kon opheffen. En zo werd de vereniging door een besluit van de Algemene vergadering per 1 januari 1987 ontbonden c.q. opgeheven.
Men kan dus stellen dat de (Vereniging) Nederlandse Beatles Fanclub net niet zijn zilveren jubileum heeft gehaald.

DE DATA:

FEBRUARI 1963 Toestemming gevraagd aan de Officiële Beatles Fanclub om een Nederlandse fanclub op te richten.  
NOVEMBER 1963 Bevestigend bericht uit Engeland
10 NOVEMBER 1963:   Oprichting Nederlandse Beatles Fanclub door Har van Fulpen  
BEGIN 1964: De Beatlesfanclub heeft 250 leden met als erelid de zanger Bobby Vee en discjockey Cees van Zijtveld  
5 JUNI 1964 Als president van de Nederlandse Beatlefanclub heeft Har van Fulpen op Scjhiphol enkele woorden kunnen wsisselen met The Beatles.  
DECEMBER 1966: Het aantal leden bedroeg 1060 en daarmee was de fanclub op haar derde verjaardag de grootste Nederlandse fanclub.  
SEPTEMBER 1967: Radio Vernica begint met een wekelijkse "Beatles Show", samengesteld door Ad Bouwman en Jan van Veen. De laatste wordt erelid.  
VOORJAAR 1969: De president van de Fanclub treed in het huwelijk en verhuist de fanclub naar Zaandam.  
MAART 1969: Har van Fulpen spreekt met John en Yoko in het Hilton hotel, waar zij een week logeerden om over vrede te praten.  
JANUARI 1972: Paul McCartney laat weten dat hij niets meer te maken wil hebben met de fanclubs van the Beatles.  
29 FEBRUARI 1972: Radio Veronica zend 20 uur achter elkaar alles uit van The Beatles. De fanclub was nauw betrokken bij de voorbereidingen: talloze interviews en unieke opnamen waren uit het archief van de fanclub. Een goedereclame voor de fanclub want het aantal leden schoot omhoog naar 2650, hoger dan ooit tijdens het bestaan van de Beatles  
OKTOBER 1972: Paul McCartney komt met zijn band de Wings naar Nederland. Ondanks Pauls bitter opmerking over Beatlesfanclub, kregen de fanclubleden de beste plaatsen toegewezen. Har van Fulpen kreeg het voor elkaar om samen met Jan Tijmes de bandleden te intervierwen.  
1979 Op de 5e Nederlandse Beatlesdag in Nieuwegein kondigt Har van Fulpen zijn vertrek aan bij de fanclub. Dit werd als "popnieuws" uitzonden in het TV programma Countdown.
Bertus Elzenaar neemt het stokje van Har over.
 
8 APRIL 1980 Gemertse Beatles Marathon  
12/13 APRIL 1980 Beatles Marathon in Café Het Vossenkamp te Den Bosch
Het Beatlesmenu bestaat uit:
Broodje Starr
Harrison sticks
Pijpje Ono
Yellow Sub
Long John
James Paul
Kommetje Help
(wat je echt op je bord kreeg stond niet vermeld)
 
21/22 MAART 1981 2e Gemertse Beatles Marathon  
2 MEI 1981 Beatlesdag i.s.m. Festival Schouwburg in Cuyck  
27/28 MAART 1982 3e Gemertse Beatles Marathon  
13 OKTOBER 1983: Oprichting Vereniging Nederlandse Beatles Fanclub
Voorzitter: Bertus Elzenaar
Secretaris: Jan Hendrik Breeuwer (afgetreden 17 maart 1984)
Penningmeester: Robert van de Bijl
    
16 DECEMBER 1983 Stil staan bij het 20-jarig Jubileum Beatlesfanclub in het radioprogramma Count Down Café  
12 APRIL 1984: Wisseling in het bestuur
Voorzitter: Bertus Elzenaar (afgetreden 17 februari 1985)
Secretaris: Janny Brilleman
Penningmeester: Robert van de Bijl
 
17 FEBRUARI 1985:  Wisseling in het bestuur
Voorzitter: Janny Brilleman
Secretaris: Nicole Visser
Penningmeester: Robert van de Bijl
 
26 APRIL 1986: Het adres van de vereniging verhuisd van Amsterdam naar Amersfoort  
1 JANUARI 1987: Besluit de algemene vergadering de vereniging te ontbinden
1 JULI 1987:  Fusie-overeenkomst met Beatles Unlimited  
1 OKTOBER 1987: De ontbinding van de vereniging is een feit.

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
685570