Sommige revoluties zijn ontstaan in de buurtpubs, andere in de straten.
Deze week is het 50 jaar geleden dat Beatles John Lennon en Pau McCartney het nummer ‘I Want To Hold Your Hand’ schreven in een kelder in Londen. Ze namen het de volgende dag op. Ze hoopten dat het nummer 1 zou worden in de hitlijsten, maar geen van beide artiesten had durven dromen dat dit het lied van een generatie zou worden.
De meeste historici geloven dat de eerste verschijning van The Beatles op 9 februari 1964 tijdens ‘The Ed Sullivan Show’ het keerpunt betekende in de popcultuur. Voor de niet-ingewijden is dat waar. Het optreden van John, Paul, George en Ringo werden die winternacht bekeken door een recordaantal van 40 miljoen mensen door heel de Verenigde Staten. Ik was een van hen.
Een andere persoon die die avond keek, was Jack Paar, de legendarische gastheer van ‘The Tonight Show’. Paar had de jongens drie maanden eerder geïntroduceerd in Amerika toen hij een opname van hen uitzond. Ondanks het feit dat ik op dat moment slechts een tweedejaarsstudent aan Cubbery High School was, kan ik me Paar’s uitzending nog herinneren als de dag van gisteren. Zes dagen later werd president John F. Kennedy doodgeschoten in Dallas.
Tien lange weken later zouden The Beatles aankomen in New York en de natie uit haar collectieve depressie halen.
Waardoor was het dat ‘I Want To Hold Your Hand’ de wereld veranderde? Sommigen zeggen dat het de combinatie is van kalverliefde en de werkelijkheid van het leven. Allan Kozinn, criticus bij de New York Times, betoogt in zijn boek over de Fab Four dat “het lied eigenlijk heel ondermijnend is. De onschuldige verklaring van de titel deed ouders denken dat The Beatles veilig en netjes waren, maar voor iedereen die aandachtig luistert, vertelt de muziek een ander verhaal.â€?
Ik weet niet of het waar is, maar dit weet ik wel: een halve eeuw geleden stonden The Beatles voor de verandering waar mijn generatie babyboomers op dat moment naar op zoek was. Het lange haar en de vrolijke muziek van The Beatles vertegenwoordigde een verschuiving in de sociale orde. Mijn vrienden en ik waren enthousiast. Onze ouders waren ongerust. Hoe dan ook, de revolutie was begonnen. Het leven zoals we het kenden, was voorgoed veranderd.
Denny Freidenrich was een 15-jarige tweedejaars student in Palo Alto’s Cubberley High, toen The Beatles ‘I Want To Hold Your Hand’ schreven. Vandaag de dag woont hij in Laguna Beach.
(Bron: mercurynews.com)
(Vert.: Ellen Clement)