De foto die Iain MacMillan op 8 augustus 1969 maakte van The Beatles is waarschijnlijk een van de meest iconische foto’s uit de muziekgeschiedenis.
Het zebrapad op Abbey Road in Londen, waarover de fabulous four op deze foto hun oversteek maken, is na het verschijnen van het Beatles-album Abbey Road uitgegroeid tot een toeristische trekpleister.
Terwijl een politieagent het verkeer tegenhield, maakte fotograaf MacMillan rond half 12 ‘s ochtends de wereldberoemde foto, wankelend op een klein laddertje en ietwat gehaast vanwege de tien minuten die hem waren gegeven. Op de foto die hij uiteindelijk wist te maken zijn de vier Beatles te zien die een zebrapad oversteken, in de straat waar de EMI Studios zijn gevestigd en die de naam van hun nieuwe album ging dragen: Abbey Road.
Van rechts naar links zien we John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney en George Harrison. Nadat het album verscheen, werd het nummerbord (LMW 281F) van de witte VW-Kever die prominent in beeld staat meermalen gestolen. Rechts op de foto loopt een voorbijganger over de stoep. Hoewel deze Amerikaanse toerist genaamd John Cole zich er naar eigen zeggen niet bewust van was dat The Beatles op dat moment werden gefotografeerd, werd ook hij door zijn aanwezigheid op Abbey Road vereeuwigd in deze foto.
Het idee om voor de albumhoes van Abbey Road een dergelijke foto te gebruiken kwam van Paul McCartney. Hij vermoedde waarschijnlijk niet dat de foto niet veel later een rol ging spelen bij een urban legend rondom zijn eigen persoon. In september 1969 beweerden een aantal Amerikaanse studenten dat zij in songteksten en illustraties aanwijzingen hadden gevonden dat McCartney zou zijn overleden in 1966, en in het geheim was vervangen door een look-alike. De Abbey Road-foto vormde een van de indicaties voor dit opmerkelijke verhaal dat bekend werd als ‘Paul is dead’. Lennon, in wit pak gehuld, zou volgens een interpretatie symbool staan voor de dominee; Starr fungeerde als rouwdrager; Harrison als doodgraver en McCartney zelf, blootvoets en niet in gelijke tred met de rest van de bandleden, als lijk.
De iconische waarde van de foto wordt vandaag de dag onderstreept door de komst van veel mensen naar Abbey Road om een eigen imitatie van de Beatles-scène vast te laten leggen. Deze pogingen, die inmiddels dankzij de plaatsing van een webcam zijn te volgen, zorgen vrijwel dagelijks voor het nodige verkeersoponthoud rondom het beroemde zebrapad.
(Bron: isgeschiedenis.nl)