Beatlesfanclub NL

Yoko Ono aanvaardde vorige week vrijdag de prijs voor de mensenrechten. Een prijs die ze kreeg in Duitsland voor haar niet aflatende strijd voor de vrede samen met haar overleden man, Beatle John Lennon, maar ook voor haar meer recente strijd waarin ze opkomt voor vrouwen en voor homo’s en lesbiennes.

Ono, die in februari 80 jaar wordt, kreeg de Rainer Hildebrandt medaille overhandigd in het Checkpoint Charlie Museum in Berlijn, nabij de grensoversteekplaats die gebruikt werd tijdens de Koude Oorlog.
Ze was helemaal in het zwart gekleed en maakte het vredesteken toen ze de jury bedankte.
'Ik ben vereerd met deze medaille en ze zal me moed geven om nog meer te doen voor de mensenrechten,’ zei ze.

Hildebrandt die in 2004 stierf, richtte het museum op om de nodige aandacht te schenken aan de mensen die in Oost-Duitsland leefden onder een streng communistisch regime en over de Berlijnse Muur naar het westen vluchtten en ook als protest tegen het regime dat ‘schiet-om-te-doden’ hoog in het vaandel droeg.

Zijn weduwe onverhandigde de prijs aan Ono die verkozen werd door een jury bestaande uit de Duitse president Joachim Gauck, de vroegere Amerikaanse staatssecretaris Henry Kissinger en de vroegere minister voor buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher.
'Sinds het begin van haar carrière en naast haar werk als muzikante en kunstenares, heeft Yoko Ono steeds de aandacht gevraagd voor haar politieke overtuiging en voor haar gevecht voor de vrede en de mensenrechten,' zei de jury.
'Zij is een groot aanhanger van de gelijke kansen en rechten voor man en vrouw, zij is begaan met wereldvrede en de erkenning van homo’s en lesbiennes.'

Eerdere winnaars waren de gevangengenomen criticus van het Kremlin, Mikhail Khodorkovsky en de vermoorde eerste minister van Israel Yitzak Rabin.

De in Tokio geboren artieste, opgegroeid zowel in Japan als in de Verenigde Staten in een gezin van rijke bankiers — werd wereldberoemd  toen ze huwde met de rocker uit Liverpool. Ze brachten hun wittebroodsweken door in een bed in Montreal, en sindsdien gebruikt Ono haar bekendheid om aandacht te vragen voor heel veel verschillende zaken.
In 2002, lanceerde ze in IJsland de ‘LennonOno’ -wensboom en -lichttoren voor de vrede.

In februari houdt de Schirn Kunsthalle te Frankfurt, als eerbetoon voor de 80ste verjaardag van Ono,  een overzichtstentoonstelling van haar werk!

(bron: expatica.com)
(vert: Janien Nuijten-Colans)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
683490