In het jaar van de vijftigste verjaardag van het ontstaan van The Beatles zoals we ze kennen, is er een overdaad aan boeken gepubliceerd die toegevoegd kunnen worden aan de al enorme bibliotheek aan Beatles boeken.
Hunter Davies stelde ‘The John Lennon Letters’ samen, een boek dat al zijn brieven bevat, van zijn boodschappenlijstjes tot zijn tirades, en kwam zo aan 392 pagina’s.
Maar is het geld - of het lezen - waard, zelfs als je een toegewijde fan bent? Dit is altijd al het probleem geweest doordat er zoveel Beatles boeken zijn. Welke moet je lezen?
Niemand weet precies hoeveel er gepubliceerd is in de voorbije jaren. Een behouden gok is zesduizend boeken, maar het zijn er waarschijnlijk meer dan tienduizend en het kunnen er ook makkelijk nog meer zijn.
Dus, als je een Beatlesfan bent, of met kerstmis in het vooruitzicht: welk boek koop je voor de Beatlesfan in de familie?
En waar begin je met zoveel aanbod als je van The Beatles je studie hebt gemaakt?
Ik ben een Beatlesfan wiens vrouw denkt dat mijn collectie te groot is geworden met enkele honderden boeken die stof staan te vangen. Heb ik er nog meer nodig? Ja, natuurlijk!
Maar nu heb ik met de komst van ‘The Beatles Bibliography: A New Guide to the Literature’ eindelijk de mogelijkheid om de juiste boeken uit te kiezen voor mijn verzameling.
Het boek is samengesteld door de in Liverpool geboren Dr. Mike Brocken en de Amerikaanse wetenschapper Melissa Davis, die in 2011 afstudeerde als ‘Beatles MA’.
Een bibliografie is een lijst met boeken en een bibliografie met annotaties biedt de lezer een samenvatting en waardering van ieder opgenomen boek. Verrassend genoeg is dit de eerste geannoteerde bibliografie van The Beatles die wordt uitgebracht.
Het geeft je genoeg informatie om te beslissen of een bepaald boek je tijd en geld waard is.
Dit betekent dat iemand anders al het zware werk heeft gedaan en dat jij heel kieskeurig de boeken kunt uitkiezen die je wilt lezen en daarmee de rommel kunt vermijden — en er is een heleboel rommel over The Beatles geschreven.
Dr. Brocken is de senior lector Populaire Muziek aan de Liverpool Hope Universiteit en een man met al een indrukkende lijst boeken op zijn naam — variërend van ‘The British Folk Revival’ tot aan een biografie over Burt Bacharach ‘Maestro! The Life of a Pop Genius’.
Ook schreef hij ‘Rugby League in a Football City’ over de Liverpool City Rugby Club waarin hij verklaart waarom rugby nooit populair is geworden in Liverpool.
Dr. Brocken is ook directeur van de eerste en enige universitaire opleiding over de Fab Four: The Beatles, Popular Music and Society (The Beatles, Popmuziek en Maatschappij) is een opleiding die geïnteresseerden in de popmuziek vanuit alle hoeken van de wereld ertoe beweegt om te gaan studeren aan de Hope University in Liverpool.
Met zijn niet te stillen honger naar alles wat er te lezen valt over The Beatles is Mike jarenlang bezig geweest om zijn Beatles Bibliography samen te stellen. In 1994 begon hij voor het eerst zijn handgeschreven aantekeningen over te zetten naar computerbestanden. Door de jaren heen had hij een omvangrijke verzameling aantekeningen opgebouwd. Hij besefte dat deze van groot belang zouden zijn voor zijn studenten van de Beatlesopleiding, maar zijn aantekeningen zouden moeten worden toegelicht. Kortom: Mike realiseerde zich dat hij een aangevulde bibliografie moest opstellen door een korte samenvatting te geven van elk Beatles boek dat erin werd opgenomen.
Hij kreeg bij dit project hulp van twee afgestudeerden, Melissa Davis en Beatlesliefhebber, bibliothecaresse Angela Ballard, die in Wixford, vlakbij Stratford-Upon-Avon woont.
Dit is een gigantische onderneming geweest met tegen de 3.000 vermelde boeken. Criteria zoals beschikbare ruimte en geld bepaalden hoeveel boeken er binnen redelijke grenzen konden worden opgenomen.
Het grootste deel is gerangschikt op schrijver, met kruisverwijzing naar de titel. Alle belangrijke Beatlesschrijvers zijn terug te vinden, van Hunter Davies, Spencer Leigh en Mark Lewisohn tot het vroege werk van Bill Harry, die de allereerste was die over The Beatles schreef in de krant 'Mersey Beat'.
Je kunt het af en toe oneens zijn met de inhoud, maar het zet je aan het denken. Als je nu overtuigd Beatles fan bent of Beatlesstudent, dit is nu je eerste hulpbron om een keus te maken uit de lange lijst van beschikbare boeken over The Beatles.
'The Bealtes Bibliography' bevat ook een zeer bruikbare Webography, waarin alles is opgenomen van fansites tot sites over de echtgenotes, vriendinnen en kinderen van The Beatles. Voor de juiste balans is zelfs een anti-Beatles site opgenomen, zich presenterend als de langst bestaande anti-Beatles site ter wereld. Zijn er echt nog steeds mensen die The Beatles willen 'vermorzelen', zoals het T-shirt in '60 verkondigde?'
Voor de serieuze muzikant is er een lijst met songboeken van The Beatles, het grote merendeel hiervan is voor gitaar, wat begrijpelijk is, direct gevolgd door piano, maar helaas kon ik geen songboek vinden voor de ukelele, een instrument dat populair werd door George Harrison en tegenwoordig de blokfluit als eerste instrumentkeus is voorbijgestreefd op school. Hier heeft iemand duidelijk een kans gemist!
Waarom - ik hoor het je vragen - zou iemand zijn goede geld, en dit zwaarlijvige werk is niet goedkoop met zijn £ 40,-- (€ 50,--), uitgeven aan dit boek, terwijl je kunt verwijzen naar het web en daar kunt opzoeken wat je maar wilt?
Zoals ik al opmerkte aan het begin van dit artikel, is de hamvraag 'Waar moet je beginnen?'.
Het antwoord is dat je begint met 'The Beatles Bibliography: A New Guide to the Literature', samengesteld door Dr. Mike Brocken en Melissa Davis.
Voor Beatles deskundigen en fans die willen besluiten welke boeken over The Beatles wel te lezen en welke niet, is het een investering die zichzelf terug betaalt.
Brocken en Davies hebben de zware klus van het onderzoek geklaard, zodat jij geen kostbare tijd en geld hoeft te verspelen aan boeken die je niet wil hebben.
Het is een informatieve en interessante aanvulling op de nog altijd uitdijende boekindustrie over The Beatles, en zeker een die gewaardeerd zal worden door iedereen met een meer dan oppervlakkige interesse voor The Beatles.
(bron: clickliverpool.com)
(Vert.: Laura Alblas, Marijke Snel)