Beatlesfanclub NL

Bob Dylan en wijlen George Harrison behoren tot de 140 ‘’buitenlandse vrienden’’ die de regering van Bangladesh zal eren omdat zij de aandacht vestigden op de benarde toestand van het volk tijdens de oorlog voor onafhankekijkheid , 41 jaar geleden.

Anderen die postuum geëerd zullen worden zijn de voormalige Britse premier Harold Wilson, senator Edward Kennedy, de heilige Moeder Teresa uit Calcutta en de Indiase veldmaarschalk Sam Manekshaw.

Aan de vroegere conservatieve premier Sir Edward Heath en de overleden Lord Shore of Stepney zal eer worden bewezen tijdens een aantal manifestaties tussen nu en maart 2013.

De ceremonie in de hoofdstad Dhaka zal niet worden bijgewoond door Bob Dylan en Joan Baez, maar hun nominaties en die van de vroeger Beatle gitarist en de sitar maestro Ravi Shankar zullen herinneren aan  de rol die ze hadden bij hun optreden  bij het beroemde Concert for Bangladesh  in de Madison Square Gardens in New York toen de Pakistaanse troepen een grondoffensief uitvoerden tegen de toen Oost Pakistani om hun onafhankelijkheidsstrijd de kop in te drukken.

Joan Baez schreef de anthem ‘’The Story of Bangladesh’’ waarin de moord op slapende studenten door Pakistaanse troepen werd betreurd .
Het concert, dat ook de aandacht vestigde op sommige van de beste Indiase klassieke  musici, wordt beschouwd als een voorbeeld en een inspiratie voor de Live Aid concerten van de jaren ’80 om geld bijeen te brengen voor het opheffen van de hongersnood in Afrika.

De awards worden beschouwd als een al lang bestaande ereschuld in Bangladesh ten opzichte van degenen die het volk steunden in zijn donkerste uren. Verschillende Pakistaanse  personen die zich verzetten tegen de oorlog tegen hun land en een aantal leidende Indiase politici, onder wie de premier  Atal Bihari van de vroeger Bharatiya Janata Partij, behoren eveneens  tot de personen wier bijdrage worden geëerd.

Functionarissen uit Bangladesh zeiden dat de meeste personen aan wie eer bewezen wordt afkomstig zijn uit Inda en Groot —Brittannië. Bangladesh beschouwt het laatstgenoemde land als zijn grootste verdediger in de westerse wereld gedurende zijn strijd voor onafhankelijkheid.

Velen van hen zijn attent gemaakt op de humanitaire crisis door de verslaggeving van Sir Mark Tully van de BBC.
'Vorig jaar, toen we de 40e verjaardag vierden van onze onafhankelijkheid , maakten wij dit plan voor degenen die naast ons stonden in onze bevrijdingsoorlog. Toen er een humanitaire crisis aan de gang was met gruwelijkheden en de genocide van Hindoestaanse minderheden, zonden mensen hun steun vanuit de hele wereld, voornamelijk vanuit het Verenigd Koninkrijk en door de culturele activisten  die het beroemde Concert for Bangladesh in het Madison Square Gardens organiseerden, de twee concerten door George Harrison, Bob Dylan en Ravi Shankar,’’ zei Muna Tasneem, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(bron: telegraph.co.uk)
(Vert.: Theo deWit)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
683620