In de meeste uithoeken van de wereld zou een deal over de muziekrechten van zes liedjes die al een halve eeuw oud zijn, helemaal niet opgemerkt worden. Maar als het over The Beatles gaat dan is dit niet zo maar een deal.
Bijna 50 jaar nadat de rechten werden overgenomen door een ondernemende Amarikaanse uitgever, verkocht de Noord-Amerikaanse uitgeverij de zes liedjes uit de vroege Beatlesperiode —waaronder, ‘I Saw Her Standing There’ en ‘She Loves You’- aan ‘Round Hill Music’, een kleine muziekuitgeverij die pas een jaartje geleden uit de startblokken ging. Het bedrag van de verkoop werd niet bekend gemaakt.
Round Hill werkte hiervoor samen met de Adage Group, een uitgeverij die veel muziekrechten bezit van historische muziek, om zo een deal te sluiten met GIL Music en GPS —Music. De volledige cataloog werd gecontroleerd door de familie Pincus, een team van uitgevers uit New York die in 1963 al een speciale deal maakten voor enkele Beatlesnummers, nadat een van de zonen, Leonard Pincus, de groep zag optreden in Engeland.
De deal zorgt er voor dat Round Hill en Adage nu de songwriting royalty’s en de licentieinkomsten krijgen van de zes nummers, dus ook van ‘Misery’, ‘From Me to You’, ‘There’s a Place’ en ‘I Wanna Be Your Man’. De rechten gelden enkel voor de Verenigde Staten en voor Canada, maar voor dergelijke populaire liedjes kunnen de inkomsten wel flink uitgroeien tot enkele miljoenen dollars.
De deal werd voor het eerst vermeld in The Finanacial Times vorige woensdag.
De zes nummers maken deel uit van de catalogus van Noord-Songs, de catalogus van John Lennon en Paul McCartney die wordt gecontroleerd door Sony/ATV Music Publishing, een joint venture tussen Sony en de erfenis van Michael Jackson.
Maar deze zes nummers staan volledig los van de deal die de familie Pincus maakte, een deal waar weinig over bekend is en gold voor de duur van de nummers verleende auteursrechten. Sony/ATV heeft geprobeerd om de rechten op de liedjes in het verleden te kopen, maar faalde hierin, maar controleert nog steeds de publicaties van de zes nummers buiten de Verenigde Saten en Canada.
Buiten de zes Beatlesnummers, bevat de catalogus van GIL en GPS bevatten meer dan 200 nummers, met onder meer ‘Come Go With Me’ van The Del-Vikings en andere nummers uit de jaren ’50 en ’60. Round Hill bezit de wereldwijde publicatierechten voor alles, maar voor de Beatlesnummers zal de familie Pincus een minderheidsbeland in de catalogus behouden.
Round Hill werd opgericht in het begin van 2011 door Josh Gruss, een bankier, en de nadruk werd gelegd op het verwerven van iconische muziek, zo vertelde Mijheer Gruss in een interview. Het bedrijft zegt dat het ook de rechten, om nummers die populair werden door Frank Sinatra, Bon Jovi, Katy Perry en andere sterren, bezit.
Round Hill heeft een link naar The Beatles door middel van Rischard Stowe, de vice-president voor business ontwikkeling en een voormalig president van Sony/ATV. Dick Rowe, de vader van Mijnheer Rowe, was CEO bij het Decca label dat gevestigd was in Londen, die zoals Beatlesfans wel zullen weten, aan de groep werd doorgegeven na een auditie op nieuwjaarsdag in 1962.
Als aanvulling op de roayalties die verkoopscijfers en airplay zullen opleveren, vertelden de heren Gruss en Neil Gillis, de president van Round Hill, dat ze heel eg hard aan het zoeken zijn naar nieuwe bronnen van inkomsten voor de nummers van The Beatles en dit via film, televisie en merchandise.
'Wij zijn er echt van overtuigd dat we ze uit het isolement kunnen loswrikken,' zegt Mijnheer Gillis, 'zo dat de mensen niet langer bang moeten zijn dat deze nummers onaantastbaar zouden zijn. Ze moeten gewoon vrij zijn en dezelfde behandeling krijgen als elk lied dat een hoge kwaliteit bezit.'
Onder de verschillende mogelijkheden die er zijn, zei Mijnheer Gillis, dat er T-shirts zullen bedrukt worden met de teksten van The Beatles ‘dit zou dan resulteren in opbrengsten voor de uitgever’.
(Bron: mediadecoder.blogs.nytimes.com)
(Vert: Janien Nuijten-Colans)