Beatlesfanclub NL

Wachten op een telefoontje van Paul McCartney is een zenuwslopende ervaring. Hele dagengaan voorbij. Tijdafspraken worden gemaakt, verschoven en dan compleet afgezegd.

Als de meest succesvolle popmuzikant in de geschiedenis en nog altijd een van de beroemdste mensen ter wereld, kan Paul McCartney het zich veroorloven om zijn eigen regels te maken. Met een geschat fortuin van 800 miljoen pond is zelfs een half uur van zijn tijd voor een interview kostbaarder dan goud. Hij is nog altijd opmerkelijk druk op zijn 69-ste. Veel van zijn collega's zouden allang hebben overwogen om een punt achter de actieve carrière te zetten, maar McCartney toert nog kriskras door de Verenigde Staten met zijn meest recente megatoer in stadions, met het onderschrift 'On The Run', naar zijn album uit 1973.

Twee dagen na ons gesprek startte hij zijn toer met een marathonset van twee en een half uur in Las Vegas, waar onder meer Yoko Ono, Sean Lennon en George Harrison's weduwe Olivia in het publiek zaten. Zelf nu, veertig jaar na het uiteenvallen van The Beatles, is de schaduw van de band nooit ver weg. Volgende maand geeft McCartney twee enorme concerten in het New Yorkse Yankee Stadium. Andere data in juli en augustus zullen volgen, afgewisseld met lange pauzes. Dat is in feite ongebruikelijk voor een grote toer als deze, waar elke dag zonder concert een financiële aderlating is.

Maar als we elkaar eindelijk spreken, legt McCartney uit dat zijn dochter Beatrice de oorzaak is. Het 'stop-start-schema' geeft hem de gelegenheid om zoveel mogelijk tijd met zijn zevenjarige dochter door te brengen, zoals tijdens zijn geruchtmakende scheiding van Heather Mills in 2008 was overeengekomen. 'Nu, vanwege wie ik ben geworden na de scheiding, is het een zorgplicht', zegt McCartney. 'Ik heb mijn kleine meisje de helft van de tijd. Dus wat we doen is toeren in de periodes dat ze niet bij mij is. Het is geen toer die maar doorgaat en doorgaat, wat eigenlijk ideaal is. We treden op in de tijden dat er niets anders te doen is en dat houdt in dat we erg graag willen spelen en hongerig zijn naar het podium. Normaal gesproken is het tijdens een toer zo dat je nauwelijks weet waar je bent. Zitten we nou in St. Louis of in Cincinnati? Het kan erg vervelend worden. Dus eigenlijk werkt dit prima.'

McCartney's solocarrière overspant nu veertig jaar, vier keer zo lang als zijn fabelachtige jaren met The Beatles. Het begon in 1970 met het album dat simpelweg McCartney heette. Afgelopen maand is het album in een deluxe, uitgebreide en geremasterde versie opnieuw uitgebracht.
Een handgemaakte collectie onafgewerkte tokkels en schetsende deuntjes die de zanger volledig op zichzelf heeft opgenomen met zijn ‘four-track’ recorder , dit is het geluid van een 28 jaar oude McCartney, die pas getrouwd is met zijn eerste vrouw Linda en weer een lichtpuntje ziet ma de bittere ineenstorting van de meest succesvolle popgroep uit de geschiedenis.

'Het was direct nadat de Beatles uit elkaar zijn gegaan,' vertelt McCartney. 'dus daarna had ik deze keuze — Ik bedoel, zoek ik meteen een andere band? Neem ik zes maanden ‘vrij’ van de muziek? Of doe ik gewoon wat ik doe en maak ik thuis wat muziek? Dus dat is wat ik uiteindelijk deed. Maar ik dacht niet dat ik een album aan het maken was, dat is waarom sommige nummers niet aan iets of iemand gericht zijn. Ze zijn gewoon een ik die plezier heeft.'

Het McCartney album wordt heruitgegeven, gelijktijdig met zijn latere vervolg McCartney II, ook een eenmansband project dat voor het eerst is uitgegeven in 1980, op de top van de disco en post-punk. Dit is een veel avontuurlijker stuk werk, een zware elektronische zette McCartney’s onderschatte schaduwcarrière als een experimentele popgeleerde, die variëren van de opnamecollages van de latere Beatles tot de meer recentere dance-pop samenwerkingen als The Fireman.

'Ik was eigenlijk gewoon gefascineerd door die dingen genaamd synthesizers die op het toneel verschenen,' legt McCartney uit. 'Het was nieuwe technologie en ik wilde gewoon zien wat ik er mee kon doen. Het leuke voor mij is, je doet een album als dat en het houdt andere dingen bezig. Het houdt je hersenen fris zodat wanneer je ies ander gaan doen, een tour ofzo, zul je misschien niet die dingen spelen, maar je krijgt het gevoel dat je iemand bent die nog niet klaar is. Ik experimenteer nog steeds, weet je?'

Als een herstellende Beatle, luidde McCartney’s solo carrière een tijdperk in toen hij zich begon te presenteren als een bescheiden populist die zijn nederige Liverpoolse wortels nooit zou vergeten. Of het nu gaat om een beetje knutselen rond zijn Schotse boerderij, of het spelen van een paar ‘low-key’ shows met zijn nieuwe band Wings, hij en Linda wisten hun multimiljonairstatus steeds achterwege te laten.

Tot irritatie van zijn critici is deze zelfbewuste 'gewone man' McCartney’s publieke gezicht geworden, ondanks zijn enorme rijkdom en ridderschap, toegekend in 1977 door Koningin Elizabeth.

'Ik beschouw mezelf nog steeds als heel normaal' zegt McCartney. 'Ik zeg wel eens tegen mensen dat ik heel gewoon ben, maar dan zeggen zij dat ik dat dus eigenlijk niet ben. Ik snap ze wel maar ik ben echt best gewoon en dat ik nou toevallig wat kan op muziekgebied.
Ik kom uit een goede familie uit Liverpool en die houden me heus wel met mijn twee benen aan de grond. Als je al een beetje gaat zweven dan zorgen zij er meteen wel voor dat je weer snel op de aarde landt. Dat is heel normaal voor mensen uit Liverpool. Ik ben daar erg blij mee. Het voelt heel goed.'

De nog altijd jongensachtige McCartney werd 18 juni jl. 69 jaar oud maar is nog geenszins van plan om zijn werktempo te verlagen. Behalve zijn plannen voor een zomer tour heeft hij ook net een 50 minuten lang muziekstuk voor een orkest gecomponeerd. Dit werk heet Ocean’s Kingdom en zal in september door het New Yorks City Ballet worden uitgevoerd.
Ook werkt hij samen met de Canadese pianiste en jazz-zangeres Diana Krall, componeert voor een computerspel en is bezig met zijn eerste studio album sinds 2007.
Hij zegt:'ik heb zoveel liedjes geschreven, en nu ben ik aan het bedenken wat ik er mee wil gaan doen. Welke producer wil ik? Of misschien wel geen producer? Ja ik heb allemaal kleine dingen die me zo bezig houden de laatste tijd'.En daarbij zijn natuurlijk ook de plannen voor zijn derde huwelijk. Een paar weken geleden kondigde McCartney aan dat hij en de 51 jaar oude Nancy Shevell uit New York verloofd waren. Het is misschien een beetje brutaal om te vragen, maar welke trouwdatum hebben ze in gedachten?

'Nee, zegt McCartney, 'we hebben nog geen antwoord op deze vraag. Maar we zijn er wel over aan het nadenken.'. Misschien is de oudste rock ’n roll romanticus wel veel te druk om zich bezig te houden met trouwplannen?
'Nee, joh, lacht hij, daar heb ik het nooit te druk voor!'Blijf ons op Twitter volgen en blijf op  de hoogte van het laatste Beatles nieuws.

(Bron:  thenational.ae)
(Vert.: Cor Dol, Tanja van Alfen, Danielle de Lignie)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
682820