Ze hebben meer dan 40 jaar stof liggen verzamelen in een kelder, maar nu heeft de Amerikaanse fotograaf Mike Mitchell besloten een reeks foto's te veilen die het moment hebben vastgelegd waarop de Beatles een wereldwijd fenomeen werden.
Mitchell, nu een zestiger, kreeg een perskaart voor het eerste Amerikaanse concert van de Fab Four in het Washington Coliseum in 1964, slechts twee dagen na hun doorbraak tijdens het televisieoptreden in The Ed Sullivan Show.
Later dat jaar fotografeerde hij hun concert in Baltimore, toen hun bekendheid reeds aanzienlijk was gegroeid.
'Ik had de muziek gehoord en moest er naar toe,' vertelde Mitchell, omgeven door een selectie zwart-wit foto's die een spontaniteit hadden, die veel latere foto's misten.
Hij verkoopt de collectie op 20 juli via veilinghuis Christie's in New York en exposeert ze eerst in Londen om ze bij potentiële bieders onder de aandacht te brengen.
'Alles ging heel anders destijds,' vertelde hij Reuters vrijdag. 'Er was niet veel beveiliging aanwezig, de pers werd niet als vee bijeengedreven en ik kon als het ware mijn eigen ding doen.'
Verschillende van de foto's, die worden gewaardeerd op zo'n $1.000 tot $6.000 per stuk, zijn gemaakt vanuit ongebruikelijke posities en brengen bepaalde details scherp in beeld.
De foto die Christie's heeft gekozen om de collectie te illustreren toont de vier Beatles van achteren terwijl ze tegen de schijnwerpers inkijken die hen na de uitbraak van 'Beatlemania' in 1964 overal zouden achtervolgen.
Een andere foto is genomen vanaf de zijkant van een tafel waar de vier muzikanten tijdens een persconferentie achter zaten, terwijl andere alleen scherpstellen op Ringo Starrs handen of Paul McCartneys voeten op een podium dat bedekt is met snoep dat door gillende fans wordt gegooid.
'GEDWONGEN' door de onroerend goedcrisis
Mitchell, die 18 jaar oud was toen hij de foto's maakte, vertelde dat hij zich tijdens de jaren 70 realiseerde dat hij bevoorrecht was geweest om een onderdeel van de rock-'n-roll geschiedenis te zijn.
En toen hij werd getroffen door de recente Amerikaanse onroerend goedcrisis, besloot hij dat het tijd werd om zijn archief af te stoffen en ze te verkopen. De waarde van de collectie wordt geschat op zo'n $100.000.
'8.000 gillende meisjes vergeet je niet,' vertelde hij over zijn eerste herinneringen aan de Beatles. 'Het was alsof mijn generatie geboren werd.'
Als uitleg voor zijn persoonlijke stijl van fotograferen vertelde hij dat hij probeerde te doen wat andere fotografen niet deden.
Cathy Elkies, hoofd van Iconic Sales bij Christie's in de Verenigde Staten, vertelde dat ze wist dat ze 'iets uitzonderlijks' had, op het moment dat ze de foto's via e-mail te zien kreeg.
'Er zijn veel foto's van de Beatles, dat mag duidelijk zijn,' vertelde ze. '(Maar) de foto's zijn verbazingwekkend, zeer intiem en toegankelijk ... Het is een schatkist met kunst -- zoiets vind je niet vaak meer.'
Ze vertelde dat de twee nog levende Beatles en de familie van John Lennon en George Harrison wellicht de foto's komen bekijken voordat ze te koop worden aangeboden.
Elkies voegde eraan toe dat de relatief bescheiden geprijsde foto's allerlei kopers zouden aantrekken, variërend van serieuze popverzamelaars tot particulieren die een stukje Beatles geschiedenis willen bezitten.
(Bron: artdaily.org)
(Vertaling: Kees van der Linden )