Het waarschijnlijke einde van een lange strijd over videomateriaal van de ex-Beatle is bitterzoet voor twee New Englanders.
In 2000 betaalden twee mannen uit New England — John Fallon en Bobby Grenier — $180.000 (€133.000) aan Yoko’s ex-man Tony Cox voor 10 uur videomateriaal, vooral van de 29-jarige John Lennon. In het onduidelijke materiaal uit 1969 spreekt Lennon over stoppen met heroïne — ook al rookte hij marihuana — en maakt hij grapjes over LSD in de thee van Richard Nixon, volgens mensen die de beelden hebben gezien. 'We hadden drie dagen videomateriaal, waarin hij alles deed behalve naar het toilet gaan,' vertelde Fallon me.
Waarom kochten ze de banden? Fallon is een professionele heimachinist en Grenier heeft in de filmwereld gewerkt op de set. 'We wisten het eigenlijk niet,' zei Fallon. 'Natuurlijk wilden we er wat aan verdienen. Maar het belangrijkste vond ik dat de wereld het kon zien.'
Wat er gebeurde lijkt wel een film. Een zakenpartner stal de banden, die vervolgens in handen kwamen van louche tussenpersonen. Fallon en Grenier kochten uiteindelijk hun eigen bezit terug en kwamen er zo achter dat kopieën van de banden, en ook de rechten, verkocht waren aan Yoko Ono, Lennon’s weduwe. Haar advocaten hadden een bewijs van verkoop dat getekend was door Grenier en Fallon. De handtekeningen waren niet echt. Iedereen klaagde iedereen aan, bijna 7 jaar lang, tot rechter Rya Zobel uit Boston in 2009 het duo buitenspel zette en de rechten zo in handen van Yoko Ono gaf.
Waarom vertel ik je dit nu? Omdat het Francis Spina van het Hof van Justitie een van de advocaten (John Buck, die in 2002 meehielp met de verkoop van de banden aan Yoko Ono) sancties oplegde. De beslissing om Buck voorgoed te schorsen was omdat ‘hij deelnam aan een frauduleuze verkoop van bepaalde videobanden, hij zijn autoriteit misbruikte bij deze verkoop, hij een document vervalste met frauduleuze handtekeningen en hij daarna willens en wetens valse verklaringen aflegde over deze activiteiten.' Een telefoontje aan Buck’s advocatenbureau werd niet beantwoord.
Wraak mag dan zoet zijn, maar dat is waarschijnlijk de enige vergelding voor Fallon en Grenier in hun 11 jaar oude investering. Ze hebben duizenden dollars betaald voor juridische kosten, hebben privedetectives ingeschakeld en zijn nog veel meer schuldig aan de benodigde advocaten. Ze hebben tenminste twee monetaire rechtszaken gewonnen tegen mensen die hen bedrogen hebben, maar iedereen beweert blut te zijn.
In een brief aan Spina beweert Fallon dat de procesvoering hen verschillende ontberingen heeft laten doorstaan; Grenier raakte zijn huis kwijt en hun overleden partner Ray Thomas, die ‘vorig jaar stierf aan een aneurysma dat waarschijnlijk te danken is aan de stress waaraan hij leed als leider van de groep’. De 56-jarige Fallon is er niet best aan toe. Ik sprak hem telefonisch vanaf zijn plek op de hartbewaking in Tufts Medical Center, waar hij wacht op een harttransplantatie.
En ironisch genoeg hebben Fallon en Grenier nog steeds een kopie van het materiaal, dat niet eerder aan het publiek is getoond. Ze hebben geen rechten, dus niemand kan het materiaal gebruiken in een film of op tv zonder Ono’s toestemming. Ze zouden het materiaal kunnen verkopen aan een rijke verzamelaar voor diens privecollectie. 'We willen de banden niet verkopen als verzamelstukken,' zei Grenier. 'We willen ons eigendom terug.'
(Bron: boston.com)
(Vert.: Ellen Clement)