Jekaterinburg, stad in de Russische Oeral, is gastheer voor de tentoonstelling ‘Lennon with us’, die openging op de door de UNESCO ingevoerde Beatles Day om het viertal uit Liverpool te eren. Dit werd wereldwijd gevierd op 16 januari. Meer nieuws hier rond kregen we van onze correspondent Tatyana Zavyalova.
The Beatles verdienen hun bekendheid als een van de meest schitterende fenomenen van de 20ste eeuw. En zelfs ondanks het feit dat de groep splitte, stond de groep in de populariteitspolls hoog boven andere muzikanten genoteerd, en dit al vele jaren. Bewijs hiervan zijn het groeiende aantal fanclubs over de hele wereld. En om te zeggen dat Rusland hierop een uitzondering zou zijn, is gewoon uit de lucht gegrepen —ons land is hierin zelfs een beetje leider. Maar Jekaterinburg is hoog geplaatst, in het rijtje andere Russische steden waar de Beatlemania hoog tij viert. Het wordt aanzien als een paradijs voor Beatlesfans. Het eerste standbeeld in Rusland van de groep, verscheen hier op 23 maart 2009 en stelt de vier muzikanten voor als ‘witte silhouetten tegen een stenen muur’. Op een nabijgelegen binnenplaats worden regelmatig optredens gegeven door Russische groepen en door buitenlandse roepen. De doorlopende tentoonstelling ‘Lennon with us’ stelt werk tentoon van kunstenaars uit de Oeral, zoals Felix Smirnov die een reeks briljante grafische tekeningen maakte; en avant-garde schilder Sergei Pafenyuk, wiens tekeningen deel uit maken van kunstcollectie van The Beatles en die opgehemeld werd door Paul McCartney zelf; en Olga Shaerman met haar schitterende portretten van John Lennon en Yoko Ono, die ze maakte na het beluisteren van de tracks van het witte album.
Er is altijd iets magisch geweest rond The Beatles, heel veel van de vertegenwoordigers van de Russische ondergrondkunst vonden hun inspiratie bij hen. Een van hen —rockmuzikant en schrijver Vladimir Rekshan, die ook de organisator is van het Beatles muziekfestival in Rusland- vat het als volgt samen:
“Ik herinner me nog elk klein detail alsof het gisteren gebeurde. Het was midden de jaren 60 dat ik op de radio verschillende liedjes van The Beatles hoorde, vergezeld van commentaren zoals ‘dit waren onze vrienden — de leiders uit Liverpool’. Ieder van ons kreeg een speciale band met deze groep —een band die later ontaardde in Beatlemania en een nooit ophoudende zoektocht naar foto’s en plaatjes.
En het groeide naar een revolutie van de jeugd in het westen, wij hadden hetzelfde hier in Rusland maar dan op kleinere schaal. De muziek van het viertal uit Liverpool kan je vergelijken met het internationale culturele Esperanto, verstaanbaar voor iedereen, zegt Vladimir Rekshan.
Op de blogs van nieuwe aanhangers van de groep kan je het volgende lezen: “Luisteren naar de muziek van The Beatles kan je vergelijken met een ABC-boekje. Hier begint het proces van het leren van een vreemde taal. Het is absoluut onmogelijk om Dostoyevsky of Kierkegaard te lezen zonder eerst een grondige studie van het alfabet. Muziek lezen en schrijven heeft ook nood aan iets om mee te beginnen. En dat zijn The Beatles.�
De heel bekende nummers van de groep worden vaak gebruikt in concerten waar jonge Russische muzikanten optreden, zoals The Beatween, een Beatles-tribute band uit Moskou. Hier moet opgemerkt worden dat er zelfs in Engeland luid in de handen geklapt wordt als ze liedjes brengen uit het repertoire van The Beatles in hun beginperiode.
(Bron: english.ruvr.ru)
(Vert: Janien Nuijten-Colans).