Beatlesfanclub NL

‘Hey Jude’, James Istvanffy heeft een 'hard day's night' achter de rug om zijn favoriete nummer van de Beatles te kiezen.

Maar hij is van plan om 'Give a little help to his friends' en gaat deze herfst lessen geven over de Fab Four op de Universiteit van Calgary.
Met de simpele titel 'The Beatles' gaat de cursus over de muziek en songteksten van de Fab Four gebruikmakende van multimedia.
'Ze zijn de grootste rockband van de laatste 100 jaar en ze hebben een grote invloed gehad op miljoenen mensen', zei Istvanffy die de cursus zal geven samen met zijn broer Robert Istvanffy.

De cursus zal studenten uitnodigen om over de mooie en geweldige aspecten van de optredens en geschiedenis van de band te discussiëren, en de invloed ze hebben gehad op de cultuur van de jaren 60 en misschien wel 'Across the universe'.
Istvanffy zegt dat de waardering voor de muziek het belangrijkst is in de cursus en dat nummers van de Beatles hebben meegeholpen aan het vormgeven van een tijdperk.
'Het moet leuk zijn, dus er zal ook geen toets plaatsvinden aan het eind van de cursus. Het gaat om de waardering van de muziek en het plezier'.
Istvanffy geeft ook les in militaire geschiedenis en het overgrote deel van zijn studenten zijn mannelijk, maar voor deze cursus verwacht hij dat er ook meer 'Michelles' zich zullen aanmelden.

Hij verwacht ook dat de leeftijd van de studenten zal variëren tussen de 20 en 60 jaar. Hij baseert dat op een enquête uit 2009 waaruit naar voren kwam dat mensen van die leeftijden naar rock-'n-roll muziek luisteren en dat hun favoriete band de Beatles zijn.
De Istvanffy broers zijn al ruim drie decennia fan van de band, die officieel uit elkaar gingen in 1970.
'We hebben het al 30 jaar over de Beatles and we zijn zeer enthousiaste Beatle fans', zei Istvanffy die nog zeer jong was toen de band stopte te bestaan.
'Niemand kan de toekomst voorspellen, maar ik vraag me af of er ooit nog een band zal komen zoals hun'.

Antropologen zeggen dat de band net bekend werd op het moment dat jongeren in het westen in opstand begonnen te komen tegen de naoorlogse sociale stagnatie en conformiteit.
'Mensen wilden praten over belangrijke zaken en de Beatles schreven daar nummers over. Daarom hebben ze zo'n invloed gehad op cultuur', zei Istvanffy.

In de jaren 60 luisterden mensen naar dezelfde liedjes en keken dezelfde programma's, zei hij. Dit is een periode dat niet moet worden herhaald in een periode van massacommunicatie en digitale diversiteit.

De cursus begint op 28 september en als je iets geheims wilt weten, ga dan naar http://conted.ucalgary.ca, en je weet maar nooit: misschien zijn er nog wel wat 'strawberry fields' om te ontdekken.

(Bron: edmontonsun.com)
(Vert.: Malou Oldenhof)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
682440