De tijd dat The Beatles als grote vijanden van de Sovjet-Unie golden en alleen ondergronds beluisterd konden worden ligt ver achter ons, maar de bijbehorende geest van rebellie is nog niet helemaal gedoofd.
De kleine John Lennon Straat in St. Petersburg (Leningrad) was onder de USSR een van de weinige plaatsen waar je in de jaren ’60 Beatlesmuziek kon beluisteren. Voor fans is het nog steeds een heilige trekpleister.
Nikolay Vasin en zijn medeoprichters hebben in de afgelopen decennia een rijke verzameling Beatles-memorabilia opgebouwd. Voor sommige stukken hebben ze grote moeite moeten doen. ‘In onze visie bestond de wereld uit twee kampen: mensen die van The Beatles hielden en mensen die dat niet deden’, aldus Vasin. ‘Tot de laatste groep behoorden Sovjetjournalisten, de politie, de politici en het leger. Zij werden onze geestelijke vijanden.’
De Sovjet-Unie deed The Beatles in de ban als exponenten van ‘muzikaal verval’, maar veel jonge Russen wisten de boycot te omzeilen, onder andere via geheime bijeenkomsten in donkere kelders en uitwisseling van platen die gemaakt waren van oude röntgenplaten. Vasin: ‘In de jaren ’60 kwamen bezoekers uit het hele land bij me langs. Met hun meegenomen wijn maakten we er een leuk feestje van om samen naar The Beatles te luisteren.’ Hij en zijn vrienden hebben zich in de loop der jaren op vele manieren verdienstelijk gemaakt, bijvoorbeeld ook door alle Beatles-teksten te vertalen in het Russisch. ‘Het is een tempel van liefde, vrede en muziek’, vult Oleg Ulanov, een andere Beatles-fan, aan. Veertig jaar na het uiteengaan van The Beatles leeft hun geest nog voort in de John Lennon Straat.
Klik HIER om een video te bekijken.
(Bron: rt.com)
(Vert.: Frank Kremer)