Het “Beatles Brain of Britain" Richard Porter heeft jaarlijks meer dan 7000 mensen meegenomen langs de betreden paden van het geweldige viertal in Londen.
De tour gids, eigenaar van de Beatles Coffee Shop in St. John’s Wood metro station, werd verliefd op de muziek van de groep op de schattige leeftijd van 12.
“Het is tijdloos” zegt hij. Zijn huis is een “virtuele bibliotheek” van Beatles literatuur en memorabilia, inclusief een gesigneerd kopie van John Lennon’s boek In His Own Write op de plank, wat de zanger hem persoonlijk heeft gegeven.
Richard heeft rock muzikant Tony Sheridan en Kiss ster Gene Simmons meegenomen op de tour, de laatste kreeg een privé bezichtiging in de Abbey Road Studio’s. Maar een van de meest gedenkwaardige tours is die van een groep mensen die oorspronkelijk uit Noord Korea kwamen.
Richard herinnert zich dat zij op de een of andere manier in Zuid Korea terecht kwamen waar ze de muziek van de Beatles ontdekten en fan’s werden.
Ze kwamen naar Engeland, gingen mee op een tour en toen ze bij Abbey Road aankwamen waren ze in tranen, zo vertelde Richard. “Ik heb ze ook in de Trident Studios in Soho binnen gekregen, waar de Beatles Hey Jude opnamen.”
Het begon allemaal toen muziek producent Jeff Jarratt, die met de Beatles werkte in Abbey Road, het boek uitgaf van Richard, Guide to the Beatles’ London, en het verkocht in het café. In 2006 ging hij met pensioen en verkocht de winkel aan Richard. Het blijft een populaire plek met aan de ene kant muziek toeristen en aan de andere de buurtbewoners voor hun ochtend koffie.
Met Paul McCartney die in deze buurt woont, “komen mensen vaak hier binnen en vertellen ons dat ze hem hebben gezien” zegt Richard. Hij herinnert zich een man die hem vertelde dat “ hij een onbekende tegen kwam op straat” die hij om de weg naar Abbey Road vroeg en zich realiseerde dat het Paul McCartney was.
Met twee tours in verschillende delen van Londen, op Abbey Road oversteken blijft het hoogste goed voor fans. “Je weet nooit wie je gaat ontmoeten. “ Zegt Richard. “David Cameron was erbij afgelopen week.”
Ze zijn Paul McCartney een paar keer tegengekomen op de tour. Hij kan zich herinneren dat hij Paul McCartney zag in 1997 buiten bij de opnamestudio en een praatje maakte. Hij zei dat Paul vertelde dat de groep niet op mocht treden in Israel eind jaren 60, omdat de regering bang was dat ze de jeugd zouden verpesten. Er kwam later een excuus en de zanger is er sindsdien een paar keer geweest voor een optreden.
Andere populaire stops in de tour zijn o.a. Montague Square 34 wat ooit door Ringo Starr gehuurd werd en later was het de opname studio voor Paul. Daar werd ook de foto gemaakt voor de hoes van Two Virgins met John Lennon en Yoko Ono — er was ook een inval door de politie op zoek naar drugs.
Ook populair is het dakterras op Savile Row, waar de band een optreden improviseerde in Januari 1969, boven het Apple hoofdkwartier.
Richard’s enorme feitenkennis gaf hem de titel ‘Beatles Brain of Britain’ bij een congres. Het is allemaal te danken aan een mix van boeken en interviews voor het fanclub blad Off The Beatle Track wat hij bewerkte toen hij de Londense Beatles fanclub runde in 1988.
Lang geleden ging hij mee op een tour en kwam erachter dat “hij meer wist” dan de gids. Hij werd snel ingezet om de tours zelf te leiden.
Werkend op een bank toen, begon het als een hobby, maar het werd snel een fulltime job.
Richard heeft de Beatles nooit live zien optreden, hij was drie toen ze hun laatste show gaven. Maar hij ging met zijn bruid Irina naar een optreden van Paul McCartney in St. Petersburg op hun huwelijksreis.
In feite heeft de band het paar samengebracht — Irina zorgde voor de Beatles fanclub in Rusland en plaatste een ingezonden brief in een Beatles blad dat ze een correspondentievriend zocht. Richard antwoordde en de rest is geschiedenis.
Richard zegt dat het kiezen van zijn favoriete nummer zoiets is als vragen wie je favoriete kind is. Hij had het er moeilijk mee maar ging voor In My Life en Something.
Op de 40ste verjaardag van het oversteken van de Beatles van Abbey Road, kreeg hij zijn “15 minutes of fame”. Met behulp van een tribute band vierden ze dit evenement van 18 Augustus 1969 wat de geschiedenis inging met “ongeveer 250 mensen” tijdens de tour die dag.
"Beatles muziek is tijdloos,” zegt Richard en voegt toe “ vaak sleuren de kinderen hun ouders mee naar een tour… mensen die nog niet geboren waren toen John Lennon werd vermoord.
Het is nu “pop cultuur” en een deel van het “erfgoed" in deze buurt.
“Dat verdwijnt niet meer,” volgens Richard.
(Bron: westendextra.com)
(Vert: Trix van Twist)