Sir Paul McCartney bracht pas geleden 'NEW' uit, zijn eerste CD met originele rock nummers sinds 2007's 'Memory Almost Full'. Die ging over de liefde van de 71 jarige McCartney in de afgelopen halve eeuw met alles wat Joods is - inclusief collaborateurs, zakelijke contacten, vriendinnen en vrouwen — de titel zou een transcriptie kunnen betekenen van het veel gebruikte Joodse woord 'nu'.
Het 'nu' - ik bedoel New — album, zit vol met Beatle-achtige snoepjes en een arsenaal van stijlen — het is een coproductie met Mark Ronson, een van de meest gevraagde producers in de populaire muziek van de afgelopen tien jaar en een telg uit een prominente Engels-Joodse familie (zijn originele naam was Aaronson). Ronson kreeg de McCartney klus nadat hij de DJ was bij het huwelijk met Nancy Shevell in 2011, die plaats vond op de dag na Yom Kippur.
Tijdens hun vakantie woonden de bruid en bruidegom enkele diensten bij in de synagoge van St. John's Wood, dichtbij McCartney's huis en ook de Abbey Road Studio's, waar de Beatles het meeste van hun werk opnamen. Berichten rondom het huwelijk suggereerden dat McCartney een bekering overwoog uit eerbied voor zijn vrouw, maar dat is waarschijnlijk niet gebeurt — nog niet.
Maar Shevell is niet de eerste Joodse Lady McCartney, die eer gaat naar McCartney's eerste vrouw, Linda Eastman. Geboren in New York en opgegroeid in Scarsdale, N.Y., Linda Eastman was de dochter van Lee Eastman — de zoon van Russische-Joodse immigranten, geboren onder de naam Leopold Vail Epstein — en Louise Sara Lindner.
Toen Linda Eastman en McCartney's dochter, Stella McCartney modeontwerpster werd stapte ze in de voetsporen van haar familie in de stoffenhandel, haar grootvader van moeders kant, Max J. Lindner was de oprichter van 'Lindner Compagny', de grootste zaak in dames kleding van Cleveland, Ohio. Lindner was een lid van de meest prominente 'Reform'tempel in Cleveland en president van de Heren Club, actief in het Joodse 'Welfare Fund' en in de Joodse 'Country Club'; en een belangrijke filantropische kracht in Cleveland's Joodse gemeenschap.
McCartney trouwde met Linda Eastman in 1969, en zoals bekend waren ze een van de meest stabiele en liefdevolle stellen in de rock muziek totdat Eastman overleed in 1998 aan de gevolgen van borstkanker. Ze werkten voor het eerst samen op het 'Ram' album, waarop de foto staat van McCartney die twee horens vastpakt van een ram en vervolgens in McCartney's band Wings na zijn Beatles tijdperk.
Linda's vader, Lee Eastman was advocaat, die McCartney vertegenwoordigde nadat hun Beatles manager overleed (toevallig ook een Epstein, Brian genaamd, maar geen familie) McCartney's keuze voor zijn schoonvader als manager werd fel bestreden door mede Beatle John Lennon, die de voormalige Rolling Stones manager Allan Klein op die plaats wilde.
Het geschil over het Beatles management (waarin een Joodse advocaat tegenover een Joodse accountant stond) speelde een grote rol in de ontbinding van de Fab Four. Linda Eastman's broer, John Eastman, nam het later van zijn vader Lee over en bleef jarenlang McCartney's manager.
Linda Eastman was niet de eerste Joodse vrouw in McCartney's leven. Dat staat op naam van Francie Schwartz, die als een 23 jarige scenario schrijfster van New York, waar ze woonde, naar Londen vloog in 1968. In een opwelling wilde ze proberen om McCartney — die in die tijd verloofd was met Jane Asher - warm te krijgen voor een van haar scripts. Ze kregen een affaire tijdens het maken van 'The White Album' en werden in bed betrapt in McCartney's huis door Jane Asher, die als verrassing eerder uit India was teruggekomen. Asher verbrak daarop de verloving en McCartney en Schwartz gingen kort daarop uit elkaar, en McCartney vond Linda Eastman.
McCartney was niet de enige Beatle die een legendarisch en langdurend huwelijk met een Joodse vrouw genoot. Ringo Starr en eenmalig 'Bond Girl' en Playboy model Barbara Bach — geboren als Barbara Goldbach uit Jackson Heights, Queens — vierden onlangs hun 32 jarige huwelijk.
Terwijl Lennon en McCartney misschien het beste songwriting duo aller tijden is — op papier dan, we weten nu dat ze meestal apart werkten, ieder aan hun eigen nummers, ondanks dat ze te boek staan als 'Lennon & McCartney' - waren ze erg verschillend. McCartney had zo zijn gedachten over Lennon's arrogantie tegenover zijn eerste vrouw en zoontje Julian, die hij zowat in de steek liet toen hij met Yoko Ono verder ging en McCartney schreef ooit een nummer om het ventje wat op te vrolijken. 'Hey Jules,' geschreven voor Julian Lennon ( die later vertelde dat hij meer met McCartney had dan met zijn eigen vader) werd 'Hey Jude'. En een van de populairste rock ballade's was geboren.
Het was Lennon die ooit zei, 'Show business is een verlenging van het Joodse geloof.' Maar het is McCartney — een van de paar Engelse rock sterren die de onofficiële boycot trotseerde
om op te treden in Israel — die het deed.
(Bron: haaretz.com)
(Vert.: Trix van Twist)