De Britse muziekjournalist Tom Boyle focust in zijn nieuwe boek over het leven van Paul McCartney op de rol die zijn eerste vrouw Linda McCartney heeft gespeeld in zijn heropstanding na de split van The Beatles. De geautoriseerde biografie 'Man on the run' focust op jaren 70.
Het is 1969 en The Beatles, de succesvolste band ooit, zijn net uit elkaar. Paul McCartney is een zenuwinzinking nabij en begraaft zich op zijn Schotse landgoed waar hij een identiteitscrisis te lijf gaat met whisky en marihuana. Hij voelt zich, voor het eerst in zijn leven, totaal waardeloos.
AP In 'Man on the run' trekt muziekjournalist Tom Boyle de voor McCartney vaak pijnlijke jaren zeventig voor het voetlicht. De geautoriseerde biografie verhaalt van de juridische, emotionele en financiële perikelen van die periode tot aan de moord in de jaren tachtig van McCartney’s vriend en muzikale partner John Lennon.
Het is het verhaal, soms met rauwe openhartigheid vertelt, van hoe McCartney na The Beatles ontspoort en uiteindelijk met een nieuwe band opnieuw de wereld verovert. Op High Park Farm in Schotland 'hadden we ons in de mist verborgen', zegt McCartney over de herfst van 1969. 'Als je toen binnen was komen lopen, had je flessen gezien, luiers, muzikale instrumenten, ik en Lin, als een stel hippy’s.'
'Linda was de liefde van mijn leven'
McCartney is zeven maanden eerder getrouwd met de Amerikaanse fotografe Linda. Hun dochter Mary is een paar weken oud. McCartney is ernstig depressief met alle symptomen van dien, zoals angststoornissen en slapeloze nachten. Hij ligt dagenlang in bed en het eerste wat hij doet als hij wakker wordt, is naar de whisky grijpen en een joint opsteken.
Zijn redding, zegt McCartney, is Linda 'en de hele huiselijke situatie die ze creëerde'. Niet huiselijk in de conventionele zin, ze leven 'als zigeuners', maar in de betekenis van saamhorigheid en 'alles samen doen'.
Linda was, zei hij toen ze in 1998 aan borstkanker overleed, 'de liefde van mijn leven….de liefste vrouw die ik ooit ontmoet heb; de meest onschuldige'.
Eenmaal uit het depressieve dal gekropen, verhuist het gezin naar Londen, zonder overigens de levensstijl aan te passen. 'Een tuin vol onkruid, en op natte dagen modder', en 'een dierentuin van honden, poezen, een eend en konijnen'. Toen McCartney een keer de raam van zijn Rolls Royce had opengelaten, bleken de kippen er hun onderkomen van gemaakt te hebben. 'Het kostte £ 6000 om het interieur opnieuw te bekleden.'
In 1972 richt McCartney Wings op. Samen met Linda, die geen musicus is maar een gedecideerd onderdeel van de band uitmaakt, toert Wings (soms onaangekondigd) langs universiteiten. Wat McCartney, een multimiljonair, misschien wel het meest voldoening geeft, is het uitdelen van de opbrengst van de helft van het entreegeld van vijftig pence. Het geeft hem 'de waardigheid terug van een werkend musicus'.
'Lennon was niet de meest revolutionaire van de twee'
Het grootste succes van Wings, 'Mull of Kintyre', staat met Kerstmis 1977 nummer een in Groot-Britannië. Maar McCartney zou het nummer 'te klef en zoet' hebben gevonden. Hij zou bang zijn geweest dat het zijn imago bevestigt van 'een tamme, middelbare zanger'. 'Het beeld dat Lennon de meer revolutionaire, contraculturele van de twee is, is echter niet correct', zegt Doyle. De man van meezingnummers als 'Hey Jude', zou minstens evenveel vernieuwingsdrang hebben bezeten.
(Bron: deredactie.be -Lia van Bekhoven )