Dit verhaal begint met een uitdaging op de Facebook pagina van onze Deense vriend Arno Guzek: 'Wie is de dame waarmee Ringo op deze foto neusje wrijft?'.
Het antwoord lag niet voor de hand, je moest echt elke beschikbare bron aanboren om het juiste antwoord te vinden. Johnny Skrøder vond een titel en een datum: 'The Hongi', de naam van de fotograaf was Morrie Hill en de foto was gemaakt bij de aankomst van The Beatles in Wellington in Nieuw Zeeland, 21 juni 1964. Daarnaast ontdekte hij, dat de dame in kwestie lid was van een band met de naam 'Te Pataka Concert Party'.
Er volgden meer foto's van deze aangelegenheid. Michael Theet meldde dat de groep een album had uitgebracht met de naam 'Memories Of Maori Land' en de naam van de band hier werd weergegeven als 'Te Pakata Maori Entertainers'. Ze hadden dit album meegebracht en gaven het kado aan The Beatles. Al snel kwam de bevestiging dat het ging om een 10 inch LP die was uitgebracht in 1961.
Theet geloofde bovendien met vrij veel zekerheid te kunnen vaststellen dat het hier ging om de leadzangeres van de band, Miria Hiroti. Dus toen hadden we een naam. Ze zou later getrouwd zijn met Clark, dus haar volledig naam werd toen Miria Hiroti Clark. Tenslotte verscheen er een krantenknipsel uit 1962 waarop zij te zien was, inclusief haar naam. Zaak gesloten.
Maar daarna bedacht ik me, dat het laatste stuk van 'Hello Goodbye' in feite een naam heeft, namelijk 'Maori Finale'. Je kent het wel, het deel van het nummer dat begint met iets wat klinkt als 'hela, hebe helloah, hela, hebe helloah'.
Op Wikipedia valt te lezen, dat dit deel het resultaat was van studio improvisatie, maar andere bronnen beweren dat het al veel eerder bestond, zelfs al stond op de demoversie van het nummer. Het was helemaal niet ongebruikelijk dat The Beatles zich lieten inspireren door alledaagse dingen, door eigen ervaringen, krantenartikels en opnames met andere artiesten. Er zijn drie video's gemaakt in het Saville Theater voor dit nummer en bij de 'Maori Finale' komen luchtig geklede danseressen in beeld.
Johnny Skrøder vult dit aan, vanuit de taal van de Maori:
'Kushi hela' = 'blij'
'Purna Heba' = 'een verlangen vervuld'
'Dukh, sukha Helu' = 'veel dingen bespreken, goede en slechte'
Dus, na al deze berichten komt de vraag op: Is de 'Maori Finale' van 'Hello Goodbye' geïnspireerd door het album dat The Beatles die dag in 1964 kregen toen zij Nieuw Zeeland bezochten? Helaas hebben dit album niet in onze collectie, dus we hebben deze theorie niet getest. Maar het album bestaat en sommigen van jullie zijn misschien wel enthousiast genoeg om het op te sporen en het antwoord op de vraag te vinden?
John Lennon was geen grote fan van het nummer 'Hello Goodbye', maar uit interviews weten we dat het einde hem wel kon bekoren. 'Hello Goodbye' werd uitgebracht als single, met 'I Am The Walrus op de B-kant, in november 1967 en voerde de hitlijsten aan in Amerika, Engeland, Frankrijk en mijn land, Noorwegen.
(Bron: Roger Stormo, wogew.blogsot.nl)
(Vert.: Marijke Snel)
{qtube vid:=zkH3PdDZZuA ap:=0}