Beatlesfanclub NL

The Beatles hebben werkelijk een revolutie in de muziek teweeg gebracht en dat zal eeuwen blijven. Dat betekent zeker niet dat de leden van Beatles afzonderlijk niet door gegaan zijn met het maken van muziek.

In sommige gevallen is ook dat tijdloos. Hieronder 10 soloalbums die zeker deel moeten uitmaken van elke album verzameling.

Plastic Ono Band - John Lennon (1970)

Weinig Beatles fans waren voorbereid op de hartverscheurende zelfreflectie van Joh Lennon op zijn eerste solo album. Na een pas ondergane schreeuw-therapie - een afmattend proces waarbij verdrongen jeugdervaringen aan de oppervlakte worden gebracht - componeerde en schreef Lennon songs die zeer belijdend zijn. Klassiekers als ‘Mother’,  ‘Working Class Hero’, ‘Love’ en ‘Well Well Well’ zijn daar het resultaat van.

Ram — Paul McCartney (1971)

Iedereen weet dat Double Fantasy toegeschreven wordt aan John en Yoko, menigeen is vergeten dat Ram een co-productie is van Paul en Linda. Hoewel de  productie voller is, in tegenstelling tot zijn debuutalbum Paul McCartney, bevat het album toch zeer wisselende songs die niet tijdloos zijn. De vreemde twee-delige suite ‘Uncle Albert/Admiral Halsey’ is de pure Paul McCartney. ‘Ram doet me weer denken aan mijn hippie-tijd en de vrijheid waarin het  album is gecreëerd.’. Dit zei McCartney laatst in een verklaring op zijn website.

All Things Must Pass — George Harrison (1970)

Het uiteenvallen van The Beatles gaf Georges Harrison eindelijk de gelegenheid zijn schrijverstalent, dat al zo lang in hem broeide, te gaan ontplooien. Het driedelig album — de eerste box in de muziek geschiedenis - liet ook de spirituele kant van Harrison zien. Het geluid van zijn slide-gitaar is kenmerkend voor zijn hele oeuvre, Hoogtepunten zijn ‘My Sweet Lord’, ‘Isn’t it a Pity’ en ‘What is Life’.

Ringo — Ringo Starr (1973)

Het originele idee voor Ringo’s All-Starr Band vindt haar oorsprong in dit geweldige album. Hij kreeg niet alleen medewerking van zijn voormalige vrienden van de Fab Four, maar ook van artiesten als Marc Bolan, Harry Nilsson, Nicky Hopkins en leden van The Band.
‘Photograph’, dat Starr samen met George Harrison schreef en de heerlijke cover ‘Youre Sixteen’ bereikten beiden de top van de charts in de Verenigde Staten.

Imagine — John Lennon (1971)

John  Lennon wordt een beetje softer na zijn hartverscheurende solo debuut, maar dat is ook weer betrekkelijk. ‘Jealous Guy’ schetst een zelfportret van een gebroken en kwetsbaar man, maar ‘Gimme Some Truth’ en ‘How Do You Sleep’ zijn weer net zo hartverscheurend als zijn songs op zijn debuut album. Maar veertig jaar na zijn verschijnen van zijn utopische visie, bezongen in ‘Imagine’,  heeft deze niets aan luister verloren.

Band on the Run — Paul McCartney & Wings (1973)

Het album, dat  velen beschouwen als zijn laatste album uit het na Beatles tijdperk, neemt hij op in Lagos, Nigeria aan de west kust van Afrika. ‘Jet’,  ‘Helen Wheels’ en ‘Band On The Run’ zijn allen hits met een grote kracht. Lennon, die hem met tegenzin en schoorvoetend complimenteerde met zijn werk, gaf hem toch wel ‘twee duimen’. ‘Band on the Run is een groots album,’ zegt hij in Rolling Stone. ‘Je kunt ze Wings noemen, maar het is Paul McCartney.’

Cloud Nine — George Harrison (1987)

Na vijf jaar van opname stilte komt George Harrison met zijn meest commerciële en succesvolle album van zijn hele carriere. Met Jeff Lynne van ELO als co-producer bracht hij zijn vrienden Eric Clapton, Ringo Starr, Elton John en Jim Keltner bij elkaar om enkele van zijn mooiste songs leven in te blazen. De cover van een onbekend juweeltje, ‘Got My Mind Set On You’, bereikte de eerste plaats en de Verenigde Staten en de hulde aan The Beatles , ‘When We Was Fab’, deed hetzelfde. Wrang is wel dat dit album tevens zijn laatste solo album was.

Double Fantasy — John Lennon (1980)


Ofschoon John Lennon samen met Yoko Ono op de hoes staat, verschenen vlak voor zijn dood, is de kracht van dit album de door Lennon geschreven composities. Het meeste van Lennon’s werk is briljant, maar het komt vooral sterk tot uiting in ‘(Just Like) Starting Over’ en het indringende ‘Woman’, dat sporen achterlaat in het verleden en stappen voorwaarts zet naar de toekomst. Ook al zal de muziek in de tachtiger jaren een volledig andere weg inslaan, Lennon overwint alles.

Time Takes Time — Ringo Starr (1992)

Ringo’s eerste album na tien jaar werd geroemd als beste prestatie sinds 1973, toen het album Ringo verscheen. Het album werd verspreid over heel 1991 opgenomen en het bevat verschillend materiaal zoals een cover van The Posies ‘Golden Blunders’ en van Diane Warren ‘In a Heartbeat’. Er werd ook een McCartney-Starr compositie opgenomen ‘Angel in Disguise’ maar Starr koos ervoor deze compositie niet op het album te zetten. Deze song is de eerste en de enige met de vermelding McCartney-Starr.

Memory Almost Full -- Paul McCartney (2007)

Opnieuw een toevoeging aan het artistieke testament dat inmiddels het vijfde decennium is ingegaan. Het is  gelukt een van zijn mooiste prestaties neer te zetten. Melodieuze songs en hoewel lyrische toon van de songs reflectief is, is de muziek nooit sentimenteel. De zin ‘Memories almost full’ refereert aan een digitale boodschap, maar   het is ook een anagram voor ‘for my soul mate LLM’ (volledige initialen van Linda McCartney). McCartney zelf zegt dat dit niet zo bedoeld was.

(bron: gibson.com)
(vert.: Toine Gribling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
669830