Beatlesfanclub NL

Jammer dat Steve Jobs dit niet meer kan meemaken, maar Apple deed iets wat kortgeleden nog onmogelijk leek — het maakt het mogelijk om  The Beatles te kopen in Rusland net zoals het ook deed in heel veel andere nieuwe landen.

Back in the U.S.S.R.
Deze deal is heel wat groter dan het zou lijken voor heel veel jonge lezers. The Beatles werd immers de muziek voor heel veel jonge dissidente Russen tijdens het communistisch bewind, ondanks dat ze dan verbannen werden door de Partij. En dit bleef voort duren nog lang nadat de groep splitte in 1979.

Het was zo dat in de Koude Oorlog er een grote vraag was naar de albums van The Beatles en dat er copies gemaakt werden via achterpoortjes van deze muziek, muziek die heel moeilijk te vinden was. Er werden kopieën gemaakt op X-ray platen en dus stonden er naast de muziek ook delen van menselijke botten en lichamen op. Fans noemden deze vorm van muziek de distributie van 'Music on the bones'.

De ondergrondse markt van Bealtesbootlegs bracht heel veel geld op. In sommige delen van Rusland betaalde je voor een enkel album ruim 200 Roebel — dit was het equivalent van een volledig maandloon. Vandaag betaal je via iTunes 199 Roebel, terwijl het maandloon nu ongeveer 23.600 Roebel bedraagt.

Een beetje geschiedenis: The Beatles werden met klaroengeschal onthaald door de ontevreden Russische jongeren, en sommige experts zeggen dat samen met de liefde voor hun muziek ook de zogenaamde ‘Westerse waarden’ naar Rusland gebracht werden, en dat dit meer invloed had dan de gebeurtenissen van de Koude Oorlog.

In een relatief recent interview met Art Troitsky, een belangrijk rock muzikant en songwriter, zegt hij over de Fab4:
'In het grote slechte Westen,' zei hij, ' hadden ze instituten die miljoenen dollars spendeerden om het Sovjetsysteem te ondermijnen. En ik ben er zeker van dat al deze domme Koude Oorlog instituten veel minder invloed hadden dan de impact van The Beatles.'

Leslie Woodhead, documentairemaker, zegt:
'The Beatles maakten een soort van spirituele energie los zodat twee generaties van Sovjetjongeren niet langer aan het socialisme wilden  werken, zich er niet langer wilden achter scharen en zich realiseerden dat de vijanden van de Koude Oorlog geen bedreiging vormden, maar gewoon fantastische muziek maakten.
'Er was een leven daar buiten dat veel meer ‘fun’ was dan hetgeen waar ze in leefden.'

The Long And Winding Road
Jobs hield zo veel van The Beatles dat hij besloot om zijn onderneming 'Apple' te noemen en dit leidde tot een jarenlange strijd tussen zijn Apple en het ‘Apple Corps’ van The Beatles.

Daarna was er jarenlang een stilzwijgen tussen beide firma’s en pas in 2010 kan de muziek van The Beatles via iTunes legaal gedownload worden in Rusland. Deze cultureel belangrijke stap zou de stichter van Apple zeker plezier doen. In November 2010, toen de muziek van de groep eindelijk iTunes bereikte, zei Jobs: 'We houden van The Beatles en zijn zeer vereerd en vinden het fantastisch om hen op iTunes te kunnen verwelkomen.

Hij voegde er nog met een kwinkslag aan toe: 'Het was een ‘long and winding road’ om hier te geraken. Dankzij The Beatles en EMI, maken we nu een droom waar  die we al hadden sinds we met iTunes begonnen zo’n 10 jaar geleden.'

Het gaat niet over Rusland en The Beatles alleen: Apple opende deze morgen iTunes winkels in 56 nieuwe landen, waaronder India, Turkije en Zuid Afrika. In dit laatste land kan je naar muziek zoeken door de woorden ‘Nelson Mandela’ in te tikken.
In Rusland, Turkije, India en Indonesië  zijn nu ook films verkrijgbaar en binnenkort ook talrijke andere landen.
Come Together

Het is interessant om te zien hoe Cue en CEO van Apple, Tim Cook, het ideeëngoed van Steve Jobs levend houden, en dezelfde manier van leiding geven gebruiken.

In een interview in 2004 zei hij:
'The Beatles zijn mijn grote voorbeeld als het over management gaat. Ik zeg dit omdat elk van de vier Beatles de anderen de kracht en motivatie geeft om door te gaan en elkaar tegenhouden als ze de minder goede kant opgaan.
'Ze houden elkaar recht. En toen ze elk hun eigen weg opgingen, deden ze nooit nog iets zo goed als met The Beatles. Het was het chemische samengaan van een kleine groep mensen, en deze chemische reaktie was veel groter dan de som van de vier enkelingen.'

Het is ook interessant om weten dat Jobs heel veel lessen trok uit de culturele revolutie van de sixties in alles wat hij deed, vertelt hij in zijn biografie die geschreven werd door Walter Isaacson:
'Je moet altijd vooruit kijken en vooruit gaan. Bob Dylan schreef protestsongs, hij kon wellicht stoppen nadat hij veel geld er mee verdiende, maar dit deed hij niet. Hij ging verder, steeds verder. Toen hij in 1965 de elektrische gitaar verkoos vonden veel mensen dat vreemd. The Beatles deden net hetzelfde. Zij bleven vooruit gaan, zij bleven aan hun muziek werken en steeds bleven ze het verfijnen.

Dat is wat ik ook probeerde te doen — blijven vooruit gaan. Anderzijds is het waar wat Dylan ooit zei, als je niet druk bezig bent met geboren worden, ben je druk bezig met dood te gaan.'
'Blijf hongerig, blijf gek,' misschien, maar we zijn ver geraakt: Apple iTunes is aktief in Rusland nu, en brengt de muziek van The Beatles legal het land binnen. Dit is belangrijk op zo veel manieren:
• Het is cultureel en politiek belangrijk.
• Het volgt na jaren van wrevel tussen het Apple van Jobs en Apple Corps van The Beatles.
• Het is een nieuwe kans om legale diensten aan te bieden in Rusland Het onderstreept de gigantische media reus de iTunes geworden is
• In een bepaalde manier is het een eerbetoon aan de technische industrie en aan Steve Jobs

Ik denk dat het heel interessant is. Ik denk ook dat Mijnheer Jobs hier ook van gehouden zou hebben.

(bron: computerworld.com)
(vert: janien nuijten- colans)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
683580