Beatlesfanclub NL

(herhaling op zaterdag 27 oktober om 3:25 uur)

Een documentaire over het culturele fenomeen “Beatlemania��? dat meer dan veertig jaar geleden ook de Sovjet-Unie in zijn greep kreeg en misschien zelfs een bijdrage heeft geleverd om het communisme ten val te brengen.

Muziek in de Sovjet-Unie — dat was een politiek feit. Ook de muziek van The Beatles was verboden …
Met gitaren bewapende jongelui met Rock’n’ Roll. Dat alles was een schrikbeeld voor het Kremlin. Zo riep partijleider Chroetsjow in het begin van de zestiger jaren de elektrische gitaar uit tot “Vijand van het Sovjetvolk" , vastbesloten om de verdorvenheid van de jeugd   te voorkomen. Maar het Kremlin had buiten The Beatles gerekend.

De band kreeg nooit toestemming om in de Sovjet-Unie op te treden. Toch groeide hun populariteit met de dag. Er werden talloze bandjes opgericht die zich net als The Beatles kleedden en hun muziek speelden. In het hele land circuleerden radio-opnames van Radio Luxemburg die op de zwarte markt verhandeld werden. Ondanks, of wellicht dankzij de harde opstelling van de overheid kregen The Beatles steeds meer invloed op de maatschappij en de mensen. Miljoenen jeugdigen werden door hen bekend gemaakt met de westerse cultuur en namen emotioneel wat afstand van het Sovjetsysteem. Zo plaveiden The Beatles wellicht zelfs de culturele weg voor de val van de Berlijnse muur.

“The Beatles en hun songs hebben de harten van miljoenen jonge mensen geraakte en ze voorbereid op dat wat later ging komen. Er is geen ander westers fenomeen geweest dat zoveel invloed heeft gehad op de Sovjet-Unie, die de jeugd niets vergelijkbaars te bieden had", zo vat Art Trotzki, de belangrijkste Russische popjournalist, een en ander samen. De lange Russische liefdesaffaire met The Beatles beleefde in de zomer van 2003 haar hoogtepunt toen Paul McCartney op het Rode Plein in Moskou voor 100.000 mensen optrad. Velen van hen waren tot tranen geroerd.

Deze documentaire is een persoonlijke reis van de gerenommeerde Britse filmmaker Leslie Woodhead door verschillende landen van de voormalige Sovjet-Unie. Over de uitwerking van The Beatles op hun leven vertelt onder andere “Ruslands ultieme Betales fan" Kolja Vasin, rockmusici  Boris Grebentsjikow en Sascha Lipnitzki, de schrijver van het boek “Beatlemania", Juri Peljuschonok en vice premier Sergej Iwanow. De laatste meent zich te herinneren dat hij Engels heeft geleerd aan de hand van de songteksten van The Beatles.

(Bron: Arte)
(Vert.: Paul van Riet) 


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
669870