Fans van alle leeftijden komen samen bij de ster van de omgebrachte Beatle buiten bij de Capitol Records om zijn muziek en zijn leven te vieren.
Het is niet altijd mogelijk om jouw favoriete ster te ontmoeten. In Los Angeles verzoen je je dan in plaats daarvan met de ster van jouw ster.Als je wilt vieren, als je wilt rouwen, kom je samen bij de koperen plaat van jouw idool.
De gelukkige sterren zijn zelf aanwezig om te zien hoe hun ster op de Hollywood Walk of Fame wordt onthuld. John Lennon was niet een van hen. Hij werd doodgeschoten door M.C., 8 jaar voordat hij zijn ster kreeg in Vine Street, buiten Capitol Records.
Nog altijd, elk jaar weer, verzamelen zijn fans zich bij deze plek op de dag van zijn verjaardag en de dag dat hij werd gedood. Op een of andere manier voelen zij dan dichter bij hem, zeggen ze.
Als hij nog had geleefd, was hij dinsdag 72 jaar geworden. Dinsdagavond waren er ongeveer 50 mensen bij zijn ster.
Naast de ster, tekenden zij een verjaardagskaart en aten ze verjaardagstaart en Sienna Niniz (13 jaar) van Highlan Park huilde omdat zij hem nooit zal kunnen ontmoeten.
Van de buitenkant lijkt dit allemaal een beetje gek — te veel toewijding en tenenkrommend.
Maar er gebeurt wat in hun midden op de stoep als de zon ondergaat en de lucht boven Hollywood goudkleurig wordt en daarna mandarijn roze.
Kaarsen flikkeren. Mensen beginnen te zingen. 'Imagine all the people…' komt door de open ramen van auto’s die voorbij komen.
De grote stad wordt omgetoverd in een gezellige huiskamer.
Santa Monica actievoerder Jerry Rubin organiseert bijeenkomsten voor Lennon sinds 1981, het jaar nadat de zanger was gedood. Hij doet hetzelfde voor George Harrison, die in 2001 aan kanker overleed.
Rubin (68 jaar) droeg een korte broek en een groen T-shirt met een blauw vredesembleem er op. Hij stempelde blauwe vredestekens op de handen van iedereen die langs kwam.
Toen hij zag dat de decorateurs van de taart die door Capitol Records was aangeboden, geglazuurd was met het Mercedes logo in plaats van het vredesteken, sneed hij stukken karton om het weer goed te maken.
De meeste mensen in de menigte waren hem wel bekend, zei hij. Chris Carter, gastheer van de radioshow 'Breakfast with the Beatles' die altijd de taart aansnijdt bij dit soort gelegenheden omschrijft de menigte als 'the hardcore Apple scruffs' *)
Philip Lopez (40 jaar) past precies in dat beeld. Hij komt uit La Puente samen met zijn vrouw, Fatima, en vijf jaar oude zoon Lennon, die zegt dat hij Lennon’s song 'All the people' leuk vindt.
'Het betekent heel veel om hier te zijn', zegt de oudere Lopez. 'Het is niet alleen vanwege zijn muziek. Het is waarvoor hij stond: vrede, liefde, samenkomen'.
(bron: latimes.com)
(Vert.: Jan VIsser)