Gisteren zesenveertig jaar geleden (4 maart 1966) publiceerde de London Evening Standard een interview met Beatle John Lennon. Het interview was van de hand van Maureen Cleave, een journaliste die bevriend was met Lennon en de andere Beatles.
Het grootste deel van het verhaal was een boeiende weergave van Lennons huiselijk leven, doorspekt met mooie opmerkingen zoals: John liep snel langs de voorwerpen waarvoor hij geen belangstelling meer had: ‘Dat is Sidney’ (een harnas); ‘Dat was een weekje mijn hobby’ (een kamer vol met modellen van raceauto’s); ‘Dat mag ik niet wegdoen van Cynthia’ (een gokautomaat). In de zitkamer staan acht kleine groene dozen met knipperende rode lampen, gekocht als kerstgeschenken maar hij was er nooit toe gekomen om ze cadeau te doen.. Ze knipperen al een jaar; en je kunt je voorstellen dat hij daar zit tot de volgende Kerst, met al die knipperende doosjes om zich heen.
Maar even later, in hetzelfde artikel, gebeurde er dit: Door de jaren heen is hij gaan twijfelen aan dingen: niet dat hij zich afgesloten heeft maar zijn geest beperkt zich tot wat hij dat ogenblik gelooft. ‘Het christendom zal verdwijnen, ‘zei hij. ‘Het zal verdwijnen en verschrompelen. Dat hoef ik niet uit te leggen; ik heb gelijk en dat zal blijken. We zijn nu populairder dan Jezus; ik weet niet wat eerder van het toneel zal verdwijnen — rock’n’roll of het christendom. Jezus was ok maar zij leerlingen waren dom en gewoontjes. Het is dat gedraai van hen dat het voor mij bederft.’ Hij leest uitgebreid over godsdienst.
Het conservatieve deel van het Amerikaanse Zuiden kreeg pas maanden later in de gaten wat Lennon had gezegd, toen er stukjes uit het artikel overal in de wereld verschenen.
Demonstranten liepen met 'Ban The Beatles' borden en gingen Beatles-elpees verbranden. Ze richtten verzamelpunten op waar 'Beatles troep' (platen, foto’s en Beatlespullen (die vandaag de dag heel wat waard zouden zijn als ze niet door een woedende menigte waren vernield) kon worden ingeleverd — en natuurlijk verbrand.
Het oorspronkelijke stuk uit de London Evening Standard werd beruchter naarmate de storm van verontwaardiging toenam. Lennon moest wel zijn excuses aanbieden. Dat heeft hij die zomer gedaan bij een persconferentie tijdens de laatste tour van de band.
(Bron: Guitarworld)
(Vert.: Theo de Wit)