Beatlesfanclub NL

De Smithsonian’s National Portrait Gallery toont de geschiedenis van Amerika door de verschillende generaties van individuele personen heen die elk een unieke bijdrage leverden aan het culturele erfgoed. Ed Sullivan poseerde voor een foto van The Beatles tijdens hun repetitie voor hun allereerste debuut live op de Amerikaanse televisie.

Meer dan 70 miljoen Amerikanen zaten die avond voor hun kleine zwart/wit televisietoestellen om te kijken naar die sensationele groep uit Liverpool die geschiedenis zou maken door op te treden in de ‘Ed Sullivan Show’, een groots en onvergetelijk moment in de Amerikaanse popmuziekgeschiedenis en bekeken door meer dan 40% van de Amerikaanse bevolking.

Na hun optreden op zondagavond in de ‘Ed Sullivan Show’ (CBS Television), stak het fenomeen Beatlemania het hele land aan en de Amerikanen wilden meer Britse rock and roll, dus wat volgde was een invasie van Britse popsterren die het gezicht van de populaire muziek in Amerika een andere aanblik gaven.
The Beatles vertrokken uit Londen op 7 februari 1964, op Heathrow verzamelden ongeveer 4000 gillende fans om hen uit te zwaaien. Promotiestunts die voor de eigenlijke show plaats vonden, droegen er toe bij dat er van de Beatlessingle ‘I Want To Hold Your Hand’ ongeveer 2,6 miljoen exemplaren verkocht werden in Amerika, en dit tijdens de twee weken voorafgaand aan hun bezoek aan Amerika.

Twee dagen voor de show arriveerden The Beatles op de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy,  ze werden verwelkomd door een enthousiaste menigte. Met 3000 waren ze om hen te begroeten voor ze twee dagen later een live optreden zouden geven voor de Amerikaanse televisie. De volgende morgen stond in de krant dat ze hun deuntjes wellicht niet zou kunnen verkopen over de oceaan, dat de mensen dus niet echt wildenthousiast zouden worden.

En toch, letterlijk een dag na hun eerste concert op de Amerikaanse televisie brak Beatlemania los van Washington DC tot in New York. Ze waren present op een receptie in Carnegie Hall, en de groep verscheen een tweede keer live tijdens de Ed Sullivan Show alvorens terug te keren naar Engeland.
'Onder de nee-knikkers was ondermeer de muziekdirecteur van Sullivan, die hen bestempelde als een bandje dat snel vergeten zou zijn. ‘Ik geef ze een jaartje,’ zei hij.
Maar The Beatles bleven een tikkeltje langer dan dat ene jaartje, en ze hebben meer invloed gehad op de hele popmuziek wereldwijd dan eender welek andere groep en niemand deed het hen ooit na.

'En zelfs op de dag van vandaag is elke Beatles-opname nog een gebeurtenis, een nieuwsfeit in de hele muziekwereld wereldwijd. Voor een groepje van gevatte, recht voor de raap en voor hun kapsels zo bekende jongens is dat nog zo slecht niet!' voegt Frederick S. Voss, senior historicus van Smithonian Portrait Gallery er nog aan toe.

(Bron: examiner.com)
(Vert: Janien Nuijten — Colans)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
683400