In het kleine huisje uit 1950 hield de 14-jarige schooljongen uit Liverpool dapper vol om trompet te leren spelen.
Hij oefende onvermoeibaar de C schaal op het instrument, een verjaardagscadeau van zijn vader, maar hij wilde zingen en tegelijk muziek spelen en besloot dat wat hij echt nodig had, een gitaar was. Gelukkig voor Paul McCartney, had zijn vader de trompet bij Rushworth gekocht, een muziekwinkel in Liverpool, die toen ook de grootste muziekwinkel van Europa was, en dat zou hem in staat stellen het instrument te ruilen voor een Duitse gitaar van 25 pond.
'Het verhaal gaat dat hij niet kon spelen omdat hij linkshandig was, zodat hij de snaren de andere kant moest opdraaien', zegt Jonathan Rushworth, de achter-achterkleinzoon van de oprichter van Rushworth.
Nu wordt de 174-jarige geschiedenis van de winkel onderzocht aan de universiteit van Liverpool tijdens een drie jaar durend project.
De winkel werd opgericht in 1828 door William Rushworth, een orgelbouwer uit Yorkshire. Het was een typisch familiebedrijf, met loyaliteit van het personeel en van de klanten.
'Het was toen een welvarende tijd in het Victoriaanse Liverpool,' zegt Jonathan Rushworth. 'In die tijd passeerde een kwart van de wereldhandel door Liverpool. Je moest toen voor je sociale status een piano in je voorkamer hebben staan.'
De belangrijkste muziekwinkel van Rushworth was gelegen in Islington, waar ook de gitaar van Paul McCartney gekocht werd. Aan de muziekwinkel was ook een concertzaal met 200 zitplaatsen, een zaal voor colleges met 175 zitplaatsen en 24 muziek studio's.
'In de winkel werden 300 piano’s ten toon gesteld op een bepaald moment, de klanten konden er rondlopen en de piano’s uit proberen,' zegt Jonathan Rushworth. 'Mensen kwamen binnen en sommige zouden er het liefst de hele dag blijven. Mijn grootvader was er van overtuigd dat je niet zomaar muziekinstrumenten kon verkopen, je moest de muziekinstrumenten terug geven aan de samenleving en ze zo deel laten uitmaken van het muzikale leven van de stad.'
De muziekwinkel organiseerde en sponsorde een muziekfestival, en dit gedurende 50 jaar. De William Rushworth Memorial Trust subsidieert nog steeds de studie van de muziek.
Nicholas Wong, werkt mee aan het drie-jarig onderzoeksproject van de universiteit van Liverpool en heeft iedereen opgeroepen die archiefmateriaal bezit of herinneringen heeft aan de muziekwinkel, om hem te contacteren.
'De filantropische en charitatieve elementen van wat de familie heeft bijgedragen aan de stad zal een belangrijk onderdeel van het onderzoek worden,' zei hij. 'Het is een erfenis die nog steeds leeft op de dag van vandaag. Ze hebben een altruïstische familietraditie die gelijk lijkt te lopen met de bloedlijn.'
Rushworth werd opgericht als een familiebedrijf in 1828. Ze hadden steeds een goed zakelijk instinct.
De verbondenheid van The Beatles met de winkel ontstond toen in september 1962, The Beatles hadden net hun eerste platencontract gekregen, John Lennon en George Harrison de winkel binnen stapten om twee Gibson gitaren te kopen. Beide gitaren waren speciaal geïmporteerd uit Chicago.
James Rushworth, de vader van Jonathan, was er de man niet naar om ook maar een kans te missen. Hij had voor een camera gezorgd en legde de aankoop van de gitaren vast op foto.
Een foto, waarop Harrison een blauw oog heeft, dat hij opliep tijdens een speels handgemeen met Pete best in de Cavern, heeft jaren lang een plekje gehad aan de muur van de muziekwinkel.
'Mijn vader hoorde misschien hun muziek niet zo graag, maar hij was een slimme zakenman en wist dat hij ze een plekje moest geven in de zaak omdat ze ooit beroemd zouden worden' zegt Jonathan Rushworth. 'Het is echt geen toeval dat achter hen het teken van Rushworth te zien is.'
De muziekwinkel heeft ook iets unieks, een mini-musical museum.
(Bron: bbc.co.uk)
(Vert: Janien Nuijten — Colans)