Beatlesfanclub NL

In de inleiding van ‘The Beatles Discography Volume One: The ’60’, vermeldt auteur Stephen E. Donnelly dat het zijn intentie is om een referentie samen te stellen die 'ik als Beatles fan altijd al gewild heb, maar nooit heb kunnen vinden'.

Zo’n gids zou een lijst bevatten van alle releases van de V.S. en het Verenigd Koninkrijk, in chronologische volgorde en op een korte, maar krachtige manier beschreven. Er zijn inderdaad, op dit moment, weinig van zulk soort referentiemiddelen voor de Beatles verzamelaar. Donnelly wil de ‘70er en ‘80er jaren in toekomstige delen uitbrengen; maar hij zal eerst een aantal problemen aan moeten pakken die het eerste boek ontsieren.

Donnelly verdeelt het boek in drie delen (hoewel er op raadselachtige wijze vier delen in de inleiding vermeld staan): een releasediscografie, een chronologisch songgids, en een index. Deel een toont kleine plaatjes van album- en single hoezen, en labels met daarbij informatie zoals de opnamedatum, de producer, release datum, mono, stereo, of ‘mock’ stereo (een methode die stereo geluid kopieert door geluidskanalen te veranderen; dit werd uiteindelijk vervangen door echte stereo), en andere informatie.

Donnelly probeert zijn ordeningssysteem uit te leggen op de eerste bladzijde van hoofdstuk een, maar ik vond het systeem verwarrend en lastig te snappen. Door het gebruik van makkelijk te identificeren symbolen, bij voorkeur in kleur, zouden de data labels duidelijker kunnen worden. Daarbij is het lettertype zo klein dat het lezen van elk stukje tekst een uitdaging is. De auteur probeert overduidelijk zoveel mogelijk tekst op elke bladzijde te krijgen, wat de ogen nog meer vermoeit. Het doel is om een beknopte referentiegids aan te bieden voor een snelle beraadslaging - waarom pers je het materiaal dan zo dicht op elkaar dat het makkelijk lezen ervan praktisch onmogelijk is?

In deel twee, de chronologische songgids, staat elk album waar elk nummer op is verschenen (inclusief verzamelalbums en heruitgaven), de oorspronkelijke releasedata, producers, opname data, en andere informatie die ook in deel een staat. Aangezien er geen plaatjes bij elk stukje tekst staan in dit deel, geeft het kleine lettertype en het volgepropte uiterlijk van de pagina’s wederom problemen voor de lezers.

Een ander probleem waardoor het boek niet goed uit de verf komt, zijn de onderzoeksmethodes van de auteur. Ongetwijfeld heeft hij meer dan 20 jaar lang materiaal verzameld voor de Beatles Discography, dat is overduidelijk. Per slot van rekening kunnen de variaties in Amerikaanse en Engelse releases zelfs de meest toegewijde verzamelaar in de war brengen. Maar Donnelly legt zijn systeem, en de redenen waarom bepaalde informatie er wel of niet in zit, niet goed uit. Hij verklaart bijvoorbeeld dat hij 'redactionele besluiten' genomen over wat wel of geen echte Beatles opname is. Maar de criteria die hij daarbij gebruikt heeft, vertelt hij er niet bij.

Verder vermeldt hij dat hij 'schattingen' heeft gedaan ten aanzien van release data, als hij de originele informatie niet kon krijgen of als deze discutabel was. Maar hij komt hij aan die schattingen? Welke bronnen heeft hij geraadpleegd om zijn theorieën te staven?

Tot slot meldt hij dat hij soms zijn eigen tijdmeting gedaan heeft als de exacte lengte van een liedje onbekend was. Aangezien hij alleen officiële releases in zijn boek gebruikt, worden de vermoedelijke lengtes van de liedjes aangegeven op de labels van de LP's of de singles. Anders zijn er wel andere bronnen die hij had kunnen raadplegen.
Hoewel dit onbelangrijke onderwerpen lijken, zijn ze allemaal van vitaal belang voor een discografie, zeker voor eentje die gemaakt is voor hardcore Beatlesverzamelaars.

Het uitzoeken en schrijven van een Beatles discografie is een enorme taak, en Donnelly verdient alle lof voor het aangaan van zo'n immense job. Maar de eerder genoemde onderwerpen moeten in de volgende boekdelen wel worden aangepakt om de autoriteit van het boek te vergroten. Voor een paperback van $69,95 verwacht je wel een boek dat vrij is van typefouten of dubieuze informatie. Als de auteur deze problemen in de komende delen kan corrigeren, zal The Beatles Discography zeker het naslagwerk worden waar Beatlesfans al tijden op wachten.

Voor meer informatie kan je de trailer van 'The Beatles Discography Volume One: The 60's' bekijken.

{qtube vid:=l6qZGucq6-E ap:=0}

(bron: blogcritics.org)
(Vert.: Frances Vermeulen & Ruby Van Den Bergh)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
682730