Een experiment van de BBC toont aan dat mensen niet noodzakelijk over de kennis moeten beschikken om muziek te lezen om de volgende Sir Paul McCartney te worden.
De studie onderzoekt of muzikale begaafdheid of een instrument bespelen iets is dat aangeleerd kan worden of dat het iets is dat je bij je geboorte meekreeg.
De ‘hoe muzikaal ben jij? —test’, die binnenkort gelanceerd wordt, zal verschillende mogelijkheden onderzoeken, zoals het groeperen van verschillende muziekstijlen, hoe iemand muzikale ritmes en beats oppikt en hoe goed iemand zich liedjes en deuntjes kan herinneren.
Muziekpsycholoog Daniel Mullensiefen is gefascineerd door hoe muzikaal mensen kunnen zijn zonder een enkele voet in de muziekschool gezet te hebben.
Jacky Thorne, van Bournemouth Symphony Orchestra, zegt dat zijn muzikanten allemaal een muzikale achtergrond hebben.
‘Sommige komen van muzikaal geïnspireerde families, maar niet allemaal,’ zegt hij.
Dit ondersteunt de theorie van wetenschappers aan het Goldsmith College in Londen, die zeggen dat het een mix is van luistergewoontes, enthousiasme en emotionele voeling die echt ons muzikaal vermogen tonen.
Lauren Stewart, professor in de psychologie, zegt dat dansen en makkelijk kunnen bewegen op ritmes een andere vorm van muzikaal zijn is.
Plaatselijk verzet BSO heel veel werk om de jongeren geïnteresseerd te maken voor muziek.
Jacky Thorne zegt: ‘Het ‘kid for a Quid van BSO leidt er toe dat jongeren muziek gaan waarderen, jongeren die anders niet op dit aanbod zouden ingaan.
‘BSO gebruik het JP Morgan-schema nu al drie jaar en het is fantastisch voor de kinderen,’ zegt zij.
‘Hoe meer je hun interesse aanwakkert, hoe meer zin ze hebben om muziek te gaan spelen.’
Elk jaar geeft BSO een concert speciaal voor de kinderen in de scholen in de omgeving van Dorset en sinds dit werd geïntroduceerd ging het aantal jonge kinderen dat naar de muzieklessen kwam in stijgende lijn.
(Bron: bournemouthecho.co.uk)
(Vert: Janien Nuijten-Colans)