'Ik wilde hem doden', zei M.D.C., en beschrijft daarmee ijselijk, in eenvoudige maar schokkende taal, zijn aandrang om ex-Beatle John Lennon te vermoorden, in niet eerder uitgezonden audio-opnamen die deel uitmaken van een nieuwe documentaire van CNN.
‘Het verlies van Lennon — Aftellen naar moord’ gaat in premiere op zaterdag 4 december om 20:00 uur, kort voor de 30e verjaardag van de moord op John Lennon. De documentaire wordt in december ook uitgezonden op CNN International.
Op 8 december 1980 schoot C. vier keer op Lennon vlak voor het Dakota gebouw in Manhattan, waar Lennon een appartement bewoonde. C. had naar het schijnt overwogen om Elizabeth Taylor of Johnny Carson, of een andere bekendheid te vermoorden, maar was kennelijk tot de conclusie gekomen, dat Lennon, die er vaak voor uit kwam dat hij er zo van genoot dat hij zich in New York vrij kon bewegen in zijn sociale leven, beter publiekelijk toegankelijk zou zijn.
Het was het tragische einde van wat CNN presentator John Roberts beschrijft als een optimistische periode in Lennon’s leven. Lennon was nog maar net ‘opgedoken’, na bijna vijf jaar lang een teruggetrokken bestaan geleid te hebben. Gefrustreerd als hij kennelijk was geraakt door zijn roem, had Lennon zich teruggetrokken uit de showbizz en zich ondergedompeld in het leven van, zoals hij het zelf beschreef, een ‘huis’-man en ‘heel-de-dag-thuis’ papa voor zijn jonge zoon Sean.
Juist die zomer en herfst was Lennon weer begonnen met muziekopnames en —producties, en leek hij meer contact te zoeken met zijn oudste zoon, Julian, die hij als kleine jongen zo goed als verlaten had toen hij uit Engeland vertrok om met The Beatles te gaan toeren.
In zijn gevoelige verslag weeft Roberts door video-opnames van Lennon’s familie zeldzame interviews met Julian Lennon en Yoko Ono, waarbij zij van gedachten wisselen over het leven van Lennon in New York en vertellen hoe zij hoorden over Lennon’s dood. Roberts ondervraagt ook jeugdvrienden van C., politiemensen die ter plaatse waren en leden van het reddings- en medische team die koortsachtig probeerden het leven van Lennon te redden.
Om de puzzel van de fatale ontmoeting van het muziek icoon en zijn moordenaar verder te ontrafelen, spreekt Roberts ook met Jim Gaines, de eerste journalist die C. interviewdeen daarvoor honderden uren met hem doorbracht in de Attica gevangenis. Gaines had ook unieke, ongekende toegang tot vrienden van C.’s familie, zijn advocaten en psychologen. Ook opgenomen in de uitzending is exclusief audiomateriaal van Gaines’ interview met C.’s vrouw, die vertelt over hun leven voorafgaand aan de moord. 'Er leefde een compleet volk van kleine mensjes in zijn hoofd — die hij opdrachten gaf, die vergaderingen hielden over wat hij zou moeten ondernemen……. het was heel extreem', zei Gaines, bij zijn beschrijving van de stuitende innerlijke fantasiewereld waarin de moordenaar leefde.
(Bron: newsonnews.net)
(Vert.: Marijke Snel)