Op 8 december zal het 30 jaar geleden zijn dat John Lennon werd vermoord. Ik ben heel erg blij dat we samen in dezelfde periode op deze planeet leefden.
John was de oprichter van The Beatles —de grootste rockband aller tijden. Ik ben misschien bevooroordeeld want hun woorden en hun muziek waren de rode draad doorheen mijn tienerjaren. De groep splitte toen ik 20 was, maar ze hebben me geholpen om enkele leegtes op te vullen in mijn emotionele en spirituele opvoeding.
De vier ‘gasten uit Liverpool’ en ikzelf werden geboren in de jaren 40. Ze zijn van 9 jaar (Ringo) tot 6,5 jaar ouder (George). Ze zullen altijd mijn heel coole oudere broers blijven —die ik jammer genoeg nog nooit ontmoette. Coole oudere broers helpen je een eindje op weg. Soms geven ze je levenslessen.
Mijn moeder was op haar hoede voor hun invloed. Er was dat lange haar, en ze maakten ook te veel opmerkingen die geflipt of onreligieus klonken. Veel later, toen ze leefden in de visbokaal van de media, kenden we ook al hun fouten. Maar heel eerlijk, het zijn niet alleen de rijke en beroemde mensen die fouten maken. The Beatles kregen torenhoge bedragen uitgekeerd om te doen wat ze moesten doen, en ze gedroegen zich veel beter dan de meeste van hun rijke soortgenoten.
En wat iemand ook zei, aan de eettafel of het verkondigde van de kansel, als ze me vertelden dat de woorden en de muziek van The Beatles een slechte invloed op me hadden, ging ik in de tegenaanval, ze waren te groots om me door de anderen te laten beïnvloeden. Op het einde, hadden ze een boodschap. En John was de boodschapper. Ik durf zelfs te zeggen dat hij een avatar voor me was.
En met ‘avatar’ wil ik niet zeggen, het reusachtige, blauwe, science-fictionheldje met zijn staart. Ik bedoel helemaal niet dat hij als een god op aarde was neergedaald. Ik bedoel een echte mens van vlees en bloed, die volgers kreeg die in hem geloofden, en dan zichzelf probeerden om te vormen tot een betere versie. Jezus deed dit, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Jr., Moeder Teresa en ook de Beatlesgitarist met de hulp van zijn vrouw Yoko Ono, ze deden het allemaal.
Avatars kunnen gevaarlijk zijn en hebben macht. Hun woorden worden verdraaid en verkeerdelijk geïnterpreteerd. Hun karakter wordt vermoord en zelfs hun woorden worden vermoord.
Denk eens even aan de lessen die Jezus ons leerde. Jezeus predikte vrede, liefde en naastenliefde. Confusius noemde dit 'menselijke luchthartigheid'. Diegenen die het meer ingewikkeld willen maken houden een agenda bij. Ze willen onze bewondering, onze gehoorzaamheid, ons geld —of alle drie. Denk er aan, Jezus heeft ons steeds gewaarschuwd voor de aanleg die mensen hebben om materialistisch te worden, hebzuchtig of egoistisch.
Men hoeft niet zo ver terug te blikken in John Lennon’s verleden om hem de vrede te horen te verkondigen, de liefde en de naastenliefde. Dat is wat voorbeelden doen. En, eens hij rijk was en beroemd, probeerde hij er zich niet in te wentelen en probeerde ook niet zijn beroemdheid of zijn fortuin uit te breiden. In feite, toen hij in 1980 doodgeschoten werd, beëindigde hij juist een periode van vijf jaar dat hij niet optrad voor het publiek en uit de belangstelling verdween.
John hield er niet van om een valse houding aan te nemen. Hij was altijd rechtdoor en echt in het uitdrukken van zijn gevoelens en zijn gedachten. Robert Santelli, directeur van het Grammy Museum in LA, vertelde aan Los Angeles Times eerder dit jaar 'Lennon deelde ook zijn zwarte gedachten, zijn vreugde, zijn zwakheden … dat vraagt moed.' (3 oktober 2010)
Lennon probeerde eerlijk te zijn. Hij probeerde eerlijk te zijn met zichzelf en in zijn kunst. Hij slaagde daar niet altijd in. Er is niemand die daar altijd in slaagt. Als ik even terugblik op de mensheid de laatste 60 jaar, dan ontdek ik dat veel mensen zelfs niet proberen om eerlijk te zijn, sommigen kunnen dit zelfs helemaal niet aan.
In zijn liedje ‘Revolution’, spreken zijn woorden over onze afhankelijkheid en constituties en instituten, maar hij raadt iedereen aan om ‘de geest volledig vrij te maken’.
Zijn Beatlesmaatje Paul McCartney zegt over hem: 'De tijd en de moeite die John zich getrooste, ging over heel eerbare dingen.' In het liedje 'Tomorrow Never Knows', schrijft John ‘Liefde is alles en liefde is iedereen.’ Dit klinkt in mijn oren als de boodschap die Jezus predikte. Het gaat om zeer lovenswaardige dingen.
Toen John werd vermoord in 1980, gaf ik communicatieleer in het Cal State in LA, en ik schreef een brief naar de krant University Times. Ik sloot de brief af met 'Dank je John voor je woorden en muziek.' Ik wil dit nu graag herhalen, dertig jaar later.
(Bron: laobserved.com)
(Vert: Janien nuijten-Colans)