Wanneer John Lennon nog in leven zou zijn geweest, kun je ervan op aan dat er een geweldig groot feest voor de voormalige Beatle zijn 70e verjaardag zou zijn gegeven. Maar in plaats daarvan moeten we het doen met de berichten over hoe het met de vredesstrijder zou zijn 30 jaar nadat hij is doodgeschoten door MC.
Het zit ingewikkeld met Lennon’s nalatenschap. Zijn vrouw Yoko Ono heeft zich tot doel gesteld zijn muziek op de radio, in films, en soms controversieel bij reclames te laten klinken. Het is door haar invloed dat de legendarische rockster nog steeds alom vertegenwoordigd is — op een bepaalde manier voelt het alsof hij nog steeds muziek maakt in New York City.
Gelukkig blijven de melodieën van deze singer-songwriter nog steeds fris na al die jaren, dus kost het Ono niet al te veel moeite mensen ervan te overtuigen zijn muziek nog steeds te laten horen. Wat wel lastiger is, is om zijn boodschap van vrede en liefde aan de man te brengen.
We kunnen niet weten wat Lennon te zeggen zou hebben over de oorlogen in Irak en Afghanistan, of over 11 september of de terreuroorlog, maar we kunnen ervan uitgaan dat hij behoorlijk kwaad zou zijn geweest over het groeiende aantal slachtoffers in de wereld. Het is prettig om te bedenken dat hij iets provocerends zou doen zoals de bed-in uit protest tegen de Vietnam-oorlog in 1969 — hij nam Give Peace a Chance op in Montreal tijdens een van de weeklange verblijven in een hotelkamer — maar het is net zo goed mogelijk dat hij ontevreden zou zijn geweest over het voortdurend negeren van de publieke opinie.
Ono zegt dat Lennon nog steeds wel actief zou zijn geweest — ze zegt dat hij Twitter zou hebben gebruikt om zijn ongenoegen over de oorlogen in Irak en Afghanistan te uiten. Dat lijkt niet de beste manier om tot actie op te roepen, maar hij zou tenminste nog wat doen, en wellicht zou hij dit hebben opgevolgd met meer provocerende activiteiten.
Maar we kunnen speculeren wat we willen, feit is dat dit deel van Lennon’s nalatenschap voorgoed verdwenen is. Tegenwoordig is Give Peace a Chance meer een gezellig lied voor bij het kampvuur dan een protestlied, en alhoewel andere artiesten hun mening hierover hebben gegeven, heeft niemand dit onderdeel van hun identiteit laten zijn.
Misschien dat we tegenwoordig allemaal te cynisch zijn, maar zijn boodschap voor de vrede doet ouderwets aan; het heeft bij lange na niet dezelfde impact als 40 jaar geleden.
En dat is jammer. Als er iets is dat Ono ons zou hebben moeten laten herinneren, is dat de wens van Lennon dat we allemaal met elkaar op kunnen schieten nog steeds van belang is.
(Bron: metronews.ca)
(Vert. Liesbeth te Boekhorst)