Beatlesfanclub NL

Toen Schotland regeerde… in de hitlijsten. Een episch verhaal over Paul McCartney, de Mull of Kintyre en de Canadese Connecties van het nummer.

The Mull of Kintyre (voorheen Cantyre) is het meest zuidwestelijk gelegen deel van de lange Kintyre Peninsula in zuidwest Schotland, ongeveer 16 kilometer van Campbeltown. Het cultureel erfgoed van het gebied gaat terug naar Neolithische tijden. De naam is een ‘Anglicisation’ (def.: gemaakt tot aan het correcte Engels) van het Gallische ‘maol chinn tire’, het kale land van Kintyre. Mull is afgeleid van ‘moal’, wat kaal betekent en refereert aan een land zonder bomen, zoals een heuvel, top, berg of voorgebergte. Het wordt vooral gebruikt in het zuidwesten van Schotland en refereert daar vooral aan kapen en toppen van voorgebergten of schiereilanden.

Het ruige en oude gebied, gevormd door de meedogenloze Noordzee Wink is het voorbeeld van ‘wilde natuur’ uit een plaatjesboek; reizigers die de omgeving kennen, zeggen dat de beschrijving tevens geldt voor hun vrouwen. De bekende Schotse malt whisky's zijn tevens overal verkrijgbaar in de regio.
Zowel Ailsa Craig en de Antrim kust van Noord-Ierland en Rathlin Island zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Mull. Op heldere dagen zijn Malin Head in County Donegal in de Ierse republiek en de Ayrshire Coast aan de andere kant van Alsa Craig zichtbaar. Op het dichtstbijzijnde punt is Noord-Ierland slecht 20 kilometer verwijderd van de Mull. Deze unieke nabijheid van land maakt het gebied een van de slechts twee plaatsen in de Isles waar Engeland en Ierland naast elkaar kunnen worden gezien; de andere plek is Mount Snaefell op Isle of Man.
De Mull zelf ligt in het uiterst zuidelijke puntje van het Kintyre schiereiland, ongeveer 13 kilometer buiten het meest zuidelijke dorpje van het schiereiland, Southend, en kan worden bereikt via een tweebaansweg.

Statistieken laten zien dat het een dat het een belangrijke landbrug is geweest in de geschiedenis. Men denkt dat de weg werd gebruikt door de vroege mens die van Europa naar Ierland reisden. Meer recentelijk werd de weg gebruikt door de Scotti toen zij vanuit Ierland reisden om het koninkrijk Dal Riata te vestigen in het hedendaagse Argyll.
Je zou de Mull kunnen zien als de Bering Strait brug tussen het Europese continent en Engeland, een wachtkamer voor ontelbare reizigers en stammen. De Mull en zijn schiereiland zouden kunnen worden gezien als de wieg van de Britse beschaving, als zijnde de plek waar de reizigers en stammen elkaar voor het eerst tegenkwamen.

De Mull of Kintyre vuurtoren werd gebouwd in 1788 ter vervanging van de oude vuren als baken voor zeelieden. Het werd gezien als triomf, omdat het bouwen niet makkelijk was vanwege de afgelegen en uitdagende locatie en het onvoorspelbare weer. De vuurtoren werd opnieuw gebouwd in 1820, kreeg elektriciteit in 1976 en werd geautomatiseerd in 1996. Het huisje van de vuurtorenwachter wordt tegenwoordig gebruikt als vakantiehuisje en is eigendom van The National Trust in Schotland.

Terwijl iedere echte Schot deze traditionele kennis in huis heeft, werd de Mull of Kintyre pas wereldwijd bekend in 1977, dankzij Paul McCartney’s nummer met de gelijknamige titel.
Na zijn explosieve tijd met The Beatles was McCartney uit Londen vertrokken naar de geïsoleerde schoonheid van het Kintyre schiereiland. Hij kocht een ruime boerderij en installeerde een opnamestudio. In deze studio, tijdens een pauze in de opnames van het Wings London Town album, bedachten McCartney en Wings gitarist Denny Laine ‘Mull of Kintyre’. De spanningen liepen hoog op bij Wings in die tijd, omdat het opnameproces in Londen vertraging had opgelopen door Linda McCartney’s zwangerschap en niet iedereen in de band was daar blij mee.

Toen Paul en Denny overwogen om er even tussenuit te knijpen en over het platteland spraken, kwamen ze op een prachtig lied dat duidelijk getuigt van Paul’s behoefte aan rust op het thuisfront. Doedelzakken van de plaatselijke Campbeltown Pipe Band vormden een belangrijk onderdeel van de opname en zorgden ervoor dat het lied de sfeer ademde van een unieke locatie. ‘Mull of Kintyre’ werd in augustus opgenomen en uitgebracht als dubbele a-single in november 1977, los van het album. Het was de grootste hit van Wings in het Verenigd Koninkrijk, de kersttopper van het jaar, en bleef de lijst negen weken aanvoeren. Aan het eind van het jaar was het de eerste single waarvan er daar meer dan twee miljoen waren verkocht.

Over zijn inspiratie voor het lied vertelde McCartney destijds: ‘Ik hield zeker genoeg van Schotland, ik voelde me er heel snel thuis. Daarom maakte ik een lied over de plaats waar we woonden; een streek die Mull of Kintyre heet. Het was echt een liefdesverklaring aan de omgeving, hoe graag ik daar was en op een denkbeeldige reis verlangde om weer terug naar huis te gaan.’

Het lied werd ook in Australië en veel andere landen een enorme hit. In de Verenigde Staten overigens  niet, daar bleef het nummer hangen op de 45e plaats van de Easy Listening lijst. De gepikeerde Paul heeft het nummer daar ook nooit gespeeld. Maar een Canadees verband is er dus wel, Paul heeft het tijdens zijn meeste bezoeken aan Canada uitgevoerd, bijvoorbeeld op 11 juli 2009 in Halifax en nog recenter ook op 8 en 9 augustus 2010 in Toronto, waar hij werd bijgestaan door de authentieke 78e Highlanders (Halifax Citadel) Pipe Band. Tijdens zijn show in de Londense O2 in december 2009 viel deze eer ten deel aan de 18-koppige Balmoral Highlanders Pipe Band. Het publiek hield het toen volgens berichten niet droog.

In het Verenigd Koninkrijk heeft een lied echt wortel geschoten in de volksculuur als het lijflied van een voetbalteam wordt. Het duurde niet lang of fans van verschillende Britse clubs eigenden zich 'Mull of Kintyre' toe. Het wordt nog steeds tijdens wedstrijden gezongen en is het vaste clublied van Nottingham Forest.  Voorzien van een nieuwe tekst (‘Valley Floyd Road’) vierde Charlton Athletic in 1992 met het lied de terugkeer naar het originele thuishonk, The Valley. Een ander blijk van Britse erkenning is als een lied geparodieerd wordt, zoals in ‘Mull of Timperley’ van de komiek Frank Sidebottom.

In Canada speelt Ashley MacIssac het op zijn album van 2003, met zang van Dallas Smith van de band Default, en heavy metal-groep Celtic Thunder presenteert een snerpende gitaarversie van ‘Mull of Kintyre’ op hun Act Two album. De Amerikaanse Schot en countryheld Glen Campbell was een fervente fan van het nummer en speelde het in de jaren ’70 tijdens optredens, waarbij hij zelf de doedelzak ter hand nam. Een laatste Canadese connectie brengt ons weer in het nu. Na zijn Scandinavische tour en met een splinternieuw album A Willing Heart op de plank, zal country/roots-troubadour  Don Graham optreden tijdens het Celtic Festival in Toronto's Kew Gardens, op 11 en 12 september. Een hoogtepunt van zijn set wordt een nummer getiteld ‘Pipes And The Mist’, door Graham geschreven nadat hij een zeer ontroerende uitvoering van ‘Mull of Kintyre’ had bijgewoond.  Graham’s uitvoering van het nummer dat vaak ‘de Canadese Mull Of Kintyre’ wordt genoemd, evenaart de intensiteit van McCartney  als het gaat om het verlangen naar en koesteren van thuis, en is absoluut verplichte kost voor de bezoekers van het festival.

(Bron: digitaljournal.com)
(vert.: Ellen Clement en  Frank Kremer)

Noot "Feitenpolitie" BFNL Wink

Dit klopt niet helemaal. Het 'Kintyre'-schiereiland ligt namelijk niet aan de Noordzee, maar aan de Ierse Zee en/of de Atlantische Oceaan.


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
682640