De scène is Forthlin Road, Allerton, op een mooie avond. Een man komt aanlopen met zijn zoon en klopt op de deur van nummer 20.
De man binnen antwoordt: 'Yeah… Kan ik u helpen?' De bezoeker zegt 'Ja’ terug en voegt eraan toe: 'Ik woonde hier vroeger.' De bewoner zegt: 'Ik zit tv te kijken' en sluit de deur...
Het is een geweldig verhaal. Het is een Beatleverhaal.
Sir Paul McCartney komt vaak ‘thuis’ en is het niet ironisch dat iemand hem niet zou binnenlaten. Hij is trots op de plek waar hij met zijn moeder Mary, vader Jim en broer Mike naartoe verhuisde in 1955 en waar hij zoveel geweldige nummers schreef met John Lennon.
Paul is trots dat de National Trust de controversiële beslissing nam om van een Beatlehuis een ‘must see’-plek te maken in 1996. Nu is het een monument, net als Paul zelf.
De prachtige foto’s van zijn jongere broer Mike (geboortenaam Peter en medestudent van George Harrison aan Liverpool Institute) hangen aan de muren en laten het huis zien zoals het was in de jaren ’50 en ’60. Voor de McCartney’s is het altijd zo geweest dat thuis is waar het hart ligt.
Om zo rond te lopen in dat huishouden — net zoals Lennon’s Mendips — dat is echt surrealistisch.
Spoel de opname vooruit. Een vrouw die modellen maakt van huizen neemt haar schetsboek mee naar Forthlin Road.
Van haar tekeningen maakt ze van het huis een prachtige replica op schaal.
Mabel Summer uit Huyton heeft nummer 20 precies gedetailleerd nagemaakt. Mike McCartney stak zijn duimen op toen hij het zag. Mabel was zo trots dat ze een foto ervan naar Paul stuurde, gewoon om het te laten weten wat ze had gemaakt.
En het is bijna niet te geloven… een paar weken later kwam er een envelop bij haar huis — een gesigneerde foto van Paul met daarop de woorden: ‘Van Mac aan Mabel… goed gedaan.’
Als je uit Forthlin Road vertrekt, zie je een bus op weg naar de stad — de 86 stopt bij een bushalte om de hoek van Paul’s oude huis.
Tijdens een concert in de Docklands in Londen zag ik hem daar staan — onze Paul.
Met de armen omhoog, voor zijn toegift, zei de jongen uit Speke in een bekend Scouse-accent: ‘We moeten gaan, we nemen bus 86 naar huis."
The Beatles hebben Liverpool verlaten — ze hadden weinig keus.
Maar Liverpool heeft The Beatles nooit verlaten.
(Bron: liverpoolecho.co.uk)
(Vert.: Ellen Clement)
De man binnen antwoordt: 'Yeah… Kan ik u helpen?' De bezoeker zegt 'Ja’
terug en voegt eraan toe: 'Ik woonde hier vroeger.' De bewoner zegt: 'Ik zit tv te kijken' en sluit de deur...