Ik heb bijna elk liedje van The Beatles in mijn iTunes-collectie. En omdat het de best verkopende groep aller tijden is , veronderstel ik dat heel veel mensen deze liedjes hebben. Natuurlijk werd geen enkel liedje gekocht via iTunes, gewoon omdat ze niet te verkrijgen zijn via de iTunes-store. Ze kwamen gewoon via andere wegen op mijn computer terecht. Neen, ik ga jullie niet vertellen hoe ik eraan kwam, want laat me vertellen dat het platenlabel EMI hier niet erg gelukkig mee zou zijn. Erg jammer, maar ’t is zijn eigen domme fout.
Paul McCartney gaf vrijdag een interview voor het programma Newsbeat op BBC radio. Hij geeft er een verklaring voor. ‘Om jullie de waarheid te vertellen, ik begrijp niet hoe het allemaal zo gek kon lopen,’ zo begint hij zijn relaas. ‘Er was onenigheid. Niet met ons of met iTunes. Het zijn de mensen in het midden, het platenlabel, die moeilijk doen. Er waren allerlei redenen om het niet te laten gebeuren,’ zegt McCartney. En hoewel hij het platenlabel niet noemt, heeft hij het hier wel degelijk over EMI.
Rekening houdend met het feit dat McCartney heel goed op de hoogte is van de details en dat hij de waarheid vertelt (en we gaan er van uit dat dat zo is in beide gevallen), is dit pathetisch. Het is al meer dan zeven jaar — ik herhaal zeven jaar (!) - sinds de iTunes-store van start ging. En sindsdien is er aan geruchten over het feit dat de Beatlescatalogus vrij gegeven zou worden, geen gebrek.
Dit is waarom Steve Jobs, de CEO van Apple, (net als alle anderen) zo van hen houdt en waarom het logisch zou zijn dat de meest geliefde artiesten aller tijden verkrijgbaar zouden zijn op de meest geliefde store van het moment (zowel online als in de kleinhandel).
Maar EMI houdt helemaal geen rekening met wat algemeen gedacht wordt en wat er leeft bij de mensen. En, zo blijkt, willen ze er ook geen geld aan verdienen.
OK, dat laatste is niet helemaal waar, maar het lijkt wel zo. Denk maar even aan al de inkomsten die verloren gingen door The Beatles niet via iTunes op de markt te brengen de voorbije zeven jaar. De inkomsten van het aantal albums en liedjes dat zo legaal gedownload zou zijn, lopen zeker in de tientallen miljoenen. Nogmaals, het sleutelwoord is legaal. Mensen zouden betaald hebben voor die muziek. Tientallen, misschien zelfs honderden miljoenen gingen zo verloren omdat EMI vasthield aan zijn besluit om niet mee te doen op de online markt.
En dat is het andere sleutelwoord. Dit gaat niet enkel over iTunes. De muziek van The Beatles kan je nergens legaal downloaden. De enige manier om de muziek legaal op je computer te zetten is de CD’s kopen en ze overnemen. En ja, in het begin, in 2003, toen iTunes op de markt kwam, deden de mensen dat nog. Maar nu, denk ik dat er andere manieren zijn om de digitale opnames te verkrijgen buiten de legale manier. En ja hoor, het zou me helemaal niet verbazen dat The Beatles de meest gepiraatte act aller tijden zijn en dit enkel door de stomme vastberadenheid van EMI.
Natuurlijk denk EMI niet dat het stom is. Diens commentaar aan Newsbeat gaat als volgt : ‘De discussies blijven voort duren. Wij zouden ook graag zien dat de muziek van The Beatles legaal te koop wordt aangeboden.’ Dus ja, ze willen onderhandelen, en dit wilden ze de hele tijd al doen. En dit onderhandelen kan enkele maanden duren —omdat je er zeker van wilt zijn de beste deal te halen. Maar zeven jaar ? Nogmaals, we spreken hier over een verlies van enkele honderden miljoenen dollars.
Als de houding van EMI is (en ik zeg niet dat het zo is, ik denk enkel maar hardop) dat als de Beatlescatalogus legaal wordt aangeboden dit tot meer piraterij zou kunnen leiden en er zelfs een terugval in de CD-verkoop zou zijn, dan blijkt zijn standpunt compleet hopeloos.
Ondanks alles, was EMI het eerste platenlabel om DRM-free music aan te bieden op iTunes na Steve Jobs’ ‘Thoughts on Music’ in 2007. Natuurlijk was er toen ook de rechtszaak tussen Apple-computers en Apple Corps (de organisatie die de muziek van The Beatles beheert) en dat had er misschien ook wat mee te maken dat de muziek niet via iTunes beschikbaar was. Maar die zaak werd in 2007 afgehandeld. En drie jaar later zijn er nog steeds geen Beatles via iTunes verkrijgbaar (en nogmaals, ook nergens anders op het wereldwijde web).
Deze herfst, zal er zoals elk jaar trouwens, een Apple iPod/iTunes event zijn. En net als elk jaar zal het weer gonzen van de geruchten dat The Beatles gelanceerd worden via de iTunes store. En zoals altijd, zullen er Beatlessongs genoemd worden. En ja hoor, net als elk jaar zal er geen Beatlesaankondiging zijn. En waarom? Omdat EMI de gek op de hoge berg blijft.
(Bron : techcrunch.com)
(Vert : Janien Nuijten-Colans)