Terwijl de uitstroom van artiesten en leidinggevenden voortduurt, probeert het management van de EMI Groep overname van de Citigroup-bank te voorkomen door wat velen zien als een laatste poging om aanvullende investeringen los te peuteren van aandeelhoudersfirma Terra Firma. EMI heeft een schuld van ongeveer vier miljard dollar en moet voor juni 184,5 miljoen bij investeerders ophalen om aan de bankverplichtingen te voldoen.
De financiële problemen komen bovenop de slechte pr die het bedrijf de laatste jaren parten speelt. Radiohead, de Rolling Stones en Paul McCartney braken na jarenlange samenwerking met EMI, het bedrijf verloor een rechtszaak over royalty’s van Pink Floyd, en de beroemde Abbey Road Studios konden maar ternauwernood worden gered. Over de oorzaken van de problemen, de ernst van de crisis en mogelijke oplossingen wordt verschillend gedacht. De opbrengsten van EMI zijn weliswaar beter dan in voorgaande jaren — dankzij successen van onder andere Lady Antebellum en Gorillaz — maar de gieren cirkelen nadrukkelijk boven EMI.
Velen hopen dat de bank het niet op een ondergang van het bedrijf met zijn rijke historie laat aankomen. Een bedrijf waar vroeger namen als Frank Sinatra, The Beatles en The Beach Boys aan verbonden waren en dat nu ook nog veel grote artiesten onder haar hoede heeft. R&B artiesten als Beyonce, Usher, Alicia Keys en Rihanna bijvoorbeeld; rappers Jay-Z, Kanye West en Ludacris; halve en hele legenden als Amy Winehouse, Norah Jones, Smokey Robinson, Queen, Bryan Ferry, Lou Reed, The Pretenders en Notorious B.I.G. ‘Het zou een enorm verlies voor de muziekindustrie en voor de cultuur in het algemeen betekenen als EMI zou verdwijnen’, aldus een zegsman van IE Music. ‘De catalogus van het bedrijf blijft ook een goudmijn.’ Ondertussen laat de bank niet los over haar plannen. Onzekerheid troef dus.
(Bron: variety.com)
(Vert.: Frank Kremer)