Toen jonge Russen voor het eerst naar de Beatles luisterden wisten ze dat ze het zwaar zouden krijgen.
Hmmmm .... Beatles of Brezhnev ? ... Beatles of Brezhnev? … Wat zou leuker zijn?
‘Back in the USSR’ had dus echt een grote invloed op de USSR.
Dat is de theorie van de documentaire: How the Beatles Rocked the Kremlin.
How the Beatles Rocked the Kremlin, een project van de BBC, werd geregiseerd door de Engelse documentairemaker Lesley Woodhead.
Als je een Beatlesfan bent dan is het vast interessant om te weten dat Woodhead the Beatles in de Cavern in 1962 had gefilmd. Filmbeelden die je waarschijnlijk al een miljoen keer hebt gezien.
In ‘How the Beatles rocked the Kremlin’ onderzoekt Woodhead de invloed die de Beatles en hun muziek hadden op de voormalige Sovjet Unie, van begin jaren zestig tot de val van het communistische regime.
Door de interviews met vele Russische Beatlesfans werd er een beeld geschetst dat door de Beatles, langszaam maar zeker, het blinde vertrouwen in de Sovjetstaat werd afgebroken.
The Fab Four waren het raam naar de westerse cultuur, en ze beloofden fluisterend dat er iets opwindends te beleven was achter het ijzeren gordijn.
Begin jaren zestig was het eigenlijk wel cool om een sovjet te zijn, de eerste man op de maan, Yuri Gagarin was een Rus en politiek leider Nikita Khrushchev deed het ook niet slecht in het Westen.
Maar in 1964 werd Khrushchev vervangen door de saaie Leonid Brezhnev en de Russische generatiekloof begon zich te openen.
De muziek van de Beatles werd verbannen in de zestiger jaren dus werd het op de zwarte markt verspreid. Bootlegplaten werden gemaakt van oude röntgenfoto’s. Doordat het verboden was werd de muziek nog aantrekkelijker voor jonge Sovjets. Om een lang verhaal kort te maken: begin jaren tachtig was de kloof tussen de genoemde Sovjet Beatles generatie en de Sovjet leiders zo wijd dat het niet meer overbrugd kon worden. Sommige menen dat ondanks de Koude Oorlog, het communisme echt ten ondergang werd gebracht doordat de jeugd mede door de Beatles niet meer in het systeem geloofde.
Zoals een Russische fan aangaf: Na de Beatles was het communisme net een hek met gaten. En wij haalden adem door deze gaten.
(bron: torontosun.com)
(Vert.: Danielle de Lignie)