Jacques Volcouve was als schooljongen in 1967 een fan van Jimi Hendrix toen een vriend van zijn broer hem een nieuw album leende van een Britse band en hem aanraadde er naar te luisteren.
Het album was de Beatles’ Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band en Volcouve viel ervoor. Het was het begin van een 50 jaar lange obsessie wat de Fransman maakte tot een van ’s werelds grootste levende experts van de Fab Four. “ Beatlemania kwam bij mij binnen en is nooit meer weggegaan,” vertelde Volcouve aan deObserver.
“Ik luisterde naar het album en vond die muziek ongelooflijk. Van toen af aan wilde ik alles van de Beatles hebben: platen; krantenartikelen, posters, memorabilia… alles.”
In Maart zal Volcouve, nu in de 60, zijn collectie van 15000 artikelen waaronder platen, gesigneerde boeken, posters, handtekeningen, beeldjes en memorabilia de verkoop in zien gaan bij het prestigieuze veilinghuis Drouot in Parijs. Om deze gebeurtenis te markeren is de Franse tribute band ‘We Love You Paul’ uitgenodigd om te spelen tijdens de voorverkoop van de duizenden lots. Voor Volcouve zal de verkoop een bitterzoete ervaring zijn. Hij hoopt dat het afscheid nemen van wat zijn levenswerk is geworden genoeg geld oplevert om hem van een comfortabel pensioen te voorzien.
Zijn carrière als de meest vooraanstaande “Beatles historicus” van Frankrijk begon vroeg in de jaren 70, nadat hij vele malen had gebeld met een Frans radiostation om hen te wijzen op wat fouten in een BBC serie over de Beatles die zij uitzonden, werd hij uitgenodigd in de studio.
“Wat ik wilde…was mijn plezier en passie voor de Beatles delen en op een of andere manier ervoor zorgen dat wat er over hen werd verteld correct was,” zei hij.
“Ik nam enkele van mijn opnames mee en het radiostation had zijn archieven en we voegden materiaal toe aan de BBC serie’s (The Beatles Story) zodat de 12 uur die werden uitgezonden in de UK 18 uur materiaal werden in Frankrijk. Het was zo succesvol dat het dat jaar nog 2 keer werd uitgezonden.
“Van toen af aan werd ik aan iedereen voorgesteld als de Beatles specialist.”
Ondanks dat de band uit elkaar ging in 1970, ging Volcouve door met verzamelen en het promoten van hun ‘culturele belang’ in de jaren daarna, de solo carrières volgend van de vier leden.
Hij richtte de 'Club des 4 de Liverpool’ op, een vereniging die fungeerde als een onofficieel pers bureau voor de band in Frankrijk en had 1500 leden. Hij gaf ook een tijdschrift uit, wat tot 1984 doorliep en schreef negen boeken over de band. Volcouve ontmoette uiteindelijk Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr persoonlijk maar het is nooit gelukt om John Lennon te ontmoeten, hoewel hij vertelde dat hij de weduwe van de zanger, Yoko Ono, ontmoette.
“De Beatles waren een culturele vernieuwing. Volgens mij is alles wat we tegenwoordig aan artistieke cultuur hebben terug te voeren naar hen,” zei Volcouve. “Voor mij persoonlijk is hun belang dat terwijl andere muzikanten mensen plezier brachten, de Beatles gaven mensen geluk,” Desalniettemin heeft zijn obsessie voor de Britse band hem veel gekost, verteld Volcouve, die geen officiële baan heeft gehad en nu geen inkomen of pensioen heeft.
Al die jaren sprak ik alleen over de Beatles. Ik heb geprobeerd om een baan te vinden maar uiteindelijk was ik altijd de ‘Beatles historicus’.
Toen zijn ouders zes jaar geleden overleden werd hij gedwongen om het ouderlijke huurhuis te verlaten en een kleinere flat te zoeken. Dat betekende ook dat hij zijn enorme Beatles collectie in moest pakken en op moest slaan. “Ik wil niet verbitterd klinken maar ik heb mijn leven aan hen geweid (de band) en ik heb nooit enige erkenning gekregen of hulp, zelfs geen concert kaartje,” zegt Volcouve met tranen in zijn ogen.
“Jarenlang ben ik ondraaglijk geweest omdat ik het alleen maar over de Beatles had. Zo gauw ik wat geld had gaf ik het uit aan Beatles spullen. “Maar, George Harrison zei tegen mij in 1977 dat wanneer maar één mens je werk apprecieert het niet voor niets is geweest, en ik weet dat wat ik de afgelopen 40 jaar heb gedaan belangrijk is geweest voor veel mensen.”
“John schreef een lied voor Ringo wat nooit gepubliceerd is over dat het leven met 40 begint. Voor mij begint het leven bij 60. Ik zal van de Beatles blijven houden maar de verzameling begon op een octopus te lijken waarvan de tentakels mij wurgden.
“Ik hoop dat de verkoop mij genoeg oplevert om normaal door te kunnen leven tot ik dood ga, en mijn collectie krijgt een nieuw leven bij iemand anders,” zei Volcouve.
De veiling van zijn Beatles collectie zal gehouden worden in Hotel Drouot op 18 Maart.
(Bron: theguardian.com)
(vert: Trix van Twist)