Hoe een kleine aanpassing in de spelling kan leiden tot een historische verandering: in een Ukraïnsche dorp heeft men afgelopen woensdag een straat een nieuwe naam gegeven. Met de oude naam werd Lenin, de stichter van de Sovjetunie, geëerd; met de nieuwe naam wordt de straat vernoemd naar John Lennon van The Beatles.
Na het vetrek in februari 2014 van de door Rusland gesteunde president, is men in grote delen van Ukraïne de restanten van de Sovjettijd aan het verwijderen. Ukraïne heeft zich met een wet uit april 2015, die het vertonen van communistische symbolen verbiedt, de woede van Rusland op de hals gehaald, maar heeft toch snel steden en straten andere namen gegeven.
Waarschijnlijk is de meest symbolische naamsverandering die in Kalyny, een dorp met 5000 inwoners in het westen van Ukraïne, 19 kilometer van de grens met de Europese Unie. De regionale gouverneur Gennadiy Moskal nam het besluit de Leninstraat te veranderen in de Lennonstraat, ter ere van de mede-oprichter van The Beatles en vredesactivist John Lennon, die in 1980 voor zijn apartement in New York werd doodgeschoten.
"Er zijn nog veel straten met namen uit de communistische tijd die een nieuwe naam moeten krijgen, ook al heeft de wet de lokale bestuurders daarvoor 6 maanden de tijd gegeven", aldus Moskal in een verklaring op de website van de regio.
Moskal zei ook dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om een straat te vernoemen naar de voormalige president van Tsjechoslowakije, wijlen Tomas Masaryk, die zich heeft ingezet voor de etnische minderheid in dat land na de eerste wereldoorlog. De regio van Moskal maakte toen deel uit van Tsjechoslowakije.
(Bron: tengrinews.kz)
(Vert: Aad Kuling)