Sir Robert Ford was commandant tijdens de dag die bekend staat als 'Bloody Sunday', een tragische gebeurtenis die later Paul en Linda McCartney inspireerde tot het schrijven van 'Give Ireland back to the Irish' en tot songs van John Lennon en U2.
De New York Times meldde op 30 november dat Ford een week eerder op 91-jarige leeftijd is overleden.
Ford had de leiding over de Britse parachutisten, die een groep van 13 ongewapende katholieke betogers voor burgerrechten op 30 januari 1972 doodschoten. De troepen hadden de opdracht een protestmars te stoppen waarvoor geen toestemming was verleend. De demonstranten protesteerden tegen het feit dat leden van de IRA preventief gevangen konden worden genomen.
De gebeurtenis inspireerde Paul en Linda McCartney tot het schrijven van het nummer 'Give Ireland back to the Irish’. Ook was het inspiratie voor het schrijven van twee verschillende nummers met de titel 'Sunday Bloody Sunday’ (door John Lennon/Yoko Ono en door U2) en een film over het incident uit 2002. Verschillende onderzoeken wezen uit dat de moorden onrechtmatig waren, maar Ford is hiervoor nooit berecht.
In 1972 piekte 'Give Ireland back to the Irish’ in de VS op nummer 21, na een acht weken durende run op de Billboard charts. In het Verenigd Koninkrijk zorgde het lied voor veel commotie. Het lied werd verboden door de BBC, Radio Luxemburg en de Independent Television Authority. BBC discjockey Alan Freeman weigerde zelfs om de titel te noemen en sprak over 'een song van een groep genaamd Wings'. Desondanks kwam het nummer uiteindelijk op nummer 16 van de Music Week/ Record Retailer hitparade.
Het lied van de McCartney's was in die tijd een zeldzaam politiek statement. Stuart Maconie zei hierover in een bespreking van het nummer op de BBC-radio dat het toch geen verrassing kon zijn. "Ik denk dat hij, zoals veel mensen, gewoon geschokt was door Bloody Sunday. En als kind van het grote volksdeel in Noordwest-Engeland dat afkomstig is van Ierse voorouders, voelde hij het nog scherper. Ik geloof niet dat hij probeerde Lennon te 'overtreffen'. Ik denk dat hij volkomen oprecht was; het was een zeer moedige zet”.
(Bron: examiner.com)
(Vert.: Aad Kuling)