Come Together toont optredens van 10 van de naar schatting 8.000 internationale Beatles tribute bands die de muziek van de sterren uit Liverpool in de wereld levend houden.
De film was het geesteskind van documentairemakers Steve Ison en John Scofield en was voornamelijk opgenomen in en rond Liverpool – inclusief de Cavern Club - tijdens de International Beatleweek, vijftig jaar na de oprichting van de band in 1960. Het verhaal wordt verteld door Julia Baird, de halfzuster van John Lennon.
Enkele bands in de film zijn Pepperland uit Zweden – die vorig jaar met Mark McGann optrad in Royal Court, de Beatlemaniacs, uit indonesië de G Pluck Beatles, The Cavern Beat en American English uit Chicago, en uit Liverpool de Mersey Beatles en de uit dames samengestelde band de Beatelles.
‘’Het idee van de documentaire kreeg ik toen ik enkele jaren geleden naar Liverpool ging met een vriend die als John Lennon optrad in een van tribute bands uit de film,’’ legt Steve uit. ‘’Ik had nog nooit zoiets gezien! 300 000 mensen zoals ik, met dezelfde voorliefde … de muziek van de Beatles. Ongelooflijk, wat een kwaliteit en wat een verscheidenheid van al die bands. ‘’Dit verhaal moesten we delen met anderen.’’
Come Together is een eerbetoon aan wat de Beatles hebben nagelaten, iets wat niet lijkt te stoppen. Wat sommige tribute groepen laten zien om de Beatles te eren loopt van simpele vocale harmonieën tot groepen die liefdevol ‘boots and suits’ bands heten. Los van iedere nationaliteit proberen ze zo goed mogelijk eruit te zien en te klinken als John, George, Paul en Ringo.
Liverpudlian Gavin Pring, die George speelt in de uit Las Vegas afkomstige The Fab Four zegt: ’’Wij doen ze (het publiek) denken aan iemand die ze niet meer kunnen zien, en dat geldt voor de Georges en de Johns in de band.’’ Ik had baantjes van negen tot vijf, ik werkte bij de douane en accijndienst, - ik was een ‘taxman’! Andere baantjes had ik ook. En ik vond nooit een baantje dat ik echt leuk vond. En ik had al gauw door dat, als je in een band zit en je werk goed doet, de mensen voor je juichen en dat je meteen voldoening hebt van je werk.
‘’Ze breken met een meisje of ze komen hun vrouw tegen bij het nummer Something of zo , een of andere Beatles song was verbonden aan een periode uit hun leven, en opeens komt het terug. En wat we ook spelen, wat ze zien is wat zij hebben meegemaakt, zo voelen ze dat, en ze zullen alles doen om het te pakken, ook al is het maar even. Dat gevoel van hoop.’’
Het doel van de documentaire is de spirit, de kracht de energie en de interpretatie van de nalatenschap van de Beatles te vangen door middel van zeldzame opnamen, optredens bij tribute concerten , interviews en persoonlijke verhalen van bands en fans uit de hele wereld. En na jaren van onderhandelen gaf Sony/ATV Music Publishing aan de filmmakers de nooit eerder verleende toestemming om meer dan 65 Beatles songs in de film te gebruiken.
‘’Ik was heel prettig verrast te zien hoe Come Together de spirit en de toewijding van de bands liet zien die wij ieder jaar laten optreden in ons event,’’ zegt Bill Heckle van de Cavern, directeur van de International Beatleweek. De release van de digitale VOD (video on demand) staat gepland voor aanstaande dinsdag 3 februari, via iTunes, Amazon Instant Video HD, PlayStation, Xbox, VUDU, Vimeo on Demand, VHX, Gumroad, Google Play, YouTube Rentals, en andere.
(Bron: liverpoolecho.co.uk)
(Vert.: Theo de Wit)