Beatlesfanclub NL

‘Dream Weaver’ is de song waar Gary Wright wel heel erg bekend mee werd.
 
De single uit 1976 bereikte een tweede plaats op de hitlijst van Billboard en werd gebruikt in verschillende filmen zoals Wayne’s World en Toy Story 3.
 
Ook de officiële website van Wright kreeg de naam ‘The Dream Weaver’ en het wordt ook de titel van zijn autobiografie, ‘Dream Weaver: Music, Meditation and my Friendship with George Harrison’  (‘Dream Weaver: Muziek, meditatie en mijn vriendschap met George Harrison’), die binnenkort verschijnt. 
 
Maar bijna was zijn nummer waarvoor hij inspiratie vond bij God,  het Hindoeïsme en de Hindoeleer er nooit gekomen. 
‘Het was het laatste nummer van de plaat, en ik dacht dat het fijn zou zijn om er een klein beetje dankbaarheid zou instoppen’, zegt Wright. ‘Ik dacht niet dat het nummer een hit zou worden, maar de song ging een eigen leven leiden. En natuurlijk was ik blij en trots dat ik het nummer had mogen maken dat zo veel waardering kreeg’.
 
Wrigth kreeg na het verschijnen van dit nummer heel veel e-mails van mensen die hem vertelden dat ze uit het leven wilden stappen maar dat luisteren naar dit  nummer hen op andere gedachten bracht en hen weer hoop gaf.
 
‘Ik wil hier helemaal niet mee zeggen dat ik een soort spirituele goeroe ben, maar ik ben best wel gelukkig dat ik deze mensen met mijn song kon helpen’, zegt hij. ‘Dit nummer schrijven was een onderdeel van mijn eigen spirituele reis. En door het gebruik van de vele synthesisers, bleek toen het nummer uitgebracht werd, dat het totaal anders klonk dan de andere nummers’.
 
‘Dream Weaver’ en ‘Love is Alive’ waren  hitsuccessen van Gary Wright, maar voordien was hij de co-zanger/keyboardspeler/songwriter van Spooky Tooth, een veelgehoorde band uit de sixties.
 
Zoals de titel van zijn nieuwe boek al aantoont is Wrigth meer dan alleen zanger en deed hij meer dan het uitbouwen van een muzikale carriere. In verschillende passages kan je lezen over zijn diepe vriendschap met George Harrison sinds Wrigth meespeelde op ‘All Things Must Pass’, het eerste solo-album van de ex-Beatle.
 
Ze waren natuurlijk gepassioneerd door muziek, maar ze hielden ook gesprekken over religieuze en spirituele onderwerpen en dan heel speciaal over het Hindoeïsme waar George een aanhanger van was.
‘George leerde me die wereld kennen, en het werd echt een heel groot deel van mijn leven’, zegt Wright. ‘En het was belangrijk daar ook in het boek de nodige aandacht aan te besteden. George was de catalisator en bracht het allemaal aan het rollen, maar heel veel studie en meditatie deed ik gewoon zelf natuurlijk’.
 
Harrison nodigde Wrigth uit voor seminaries en bedevaarten naar India, en daar ontmoette hij de Indische meester met de sitar Ravi Shankar. Later maakte Wright nog op eigen houtje trips naar het land. Tot aan de dood van Harrison in 2001, bleven ze vrienden. En uit de vriendschap tussen hen beide werd het nummer ‘Discover Yourself’ geboren (dit wordt aangeboden als onderdeel van het e-boek).
 
‘Als je filosofisch op dezelfde golflengte zit met iemand dan groei je heel snel naar elkaar toe en dan wordt de vriendschap heel intens,’ zegt Wright. ‘En George en ik hadden dat. George was een wondermooi mens met een enorme diepgang en verbazingwekkend creatief. En hij was ook zo ongelooflijk grappig. En er zijn maar weinig mensen die die kant van hem kennen’.
 
Gary Wright bespeelde vooral de keyboard en de synthesizer. Op zijn album Dream Weaver worden geen gitaren gebruikt, buiten op één enkel nummer (alhoewel hij het titelnummer van het album wel componeerde op de acoustische gitaar). 
‘Het is gek wat er nu allemaal gebeurt, Maar ik denk dat sommige muzikanten te veel betrokken geraken bij het technologische gedeelte en het schrijven van het nummer een beetje vergeten’, zegt hij. ‘Er zijn mensen met enorm goede stemmen, maar ik mis erg goede songteksten en supergoede meodieën zoals Jackson Browne, Joni Mitchell en Crosby, Stills and Nash’.
 
In aansluiting op het boek ‘Dream Weaver’, brengt Wright ook muziek uit die alleen digitaal verkrijgbaar zal zijn,  zo is er zijn compilatie ‘The Best of the Best’, en een boxset van 5 albums met muziek die hij maakte voor Warner Brothers. En hij werkt ook aan een korte tour in ‘Storyteller’-stijl, een ineenvloeien van verhalen en muziek.
 
(Bron: blogs.houstonpress.com)
(Vert.: Janien Nuijten-Colans)
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
669550