Beatlesfanclub NL

Voor de buitenwereld leken The Beatles de ultieme kracht. Maar achter de schermen stopte elk van hen wel een keer met de beroemde band - ook als was het slechts tijdelijk.
 
De vriendschap tussen de Fab Four werd in de begintijd gesuggereerd door hun outfits en kapsels (en het hielp ook mee dat Paul, John en George allemaal even lang waren) en werd versterkt door hun humor. Dat is een van de redenen waarom het opbreken van de band in april 1970 als een schok kwam - de buitenwereld kreeg altijd het idee dat hun relatie even harmonieus was als hun muziek. 
 
Zoals technicus Pete Vince zei over de opnames van 'The Beatles' in 1968 - beter bekend als 'The White Album' - in het boek 'The Beatles Recording Sessions: The Official Abbey Road Studio Session Notes, 1962 - 1970': "De sfeer werd erg gespannen tijdens Beatles sessies in deze tijd. De technici moesten vertrekken. Ze zeiden dan: "Ga maar iets eten," of "Ga maar iets drinken," en dan wist je dat ze zware discussies gingen voeren en dat ze daar niemand bij wilden hebben."
 
Voor elk lid werd de druk om een Beatle te zijn - wat halverwege 1968 ook betekende dat je het bedrijf Apple Corps moest runnen - uiteindelijk te veel, waarbij elk van hen de anderen zei dat ze vertrokken, om later weer terug te komen.
 
We hebben uitgezocht wanneer dat was en ze staan hieronder in chronologische volgorde.
 
Ringo Starr - 22 augustus 1968
De scene in 'A Hard Day's Night', waarin Ringo de groep verliet, bleek een profetische scene te zijn. Hij was de eerste Beatle die opstapte. "Ik voelde dat ik niet fantastisch speelde en ik voelde ook dat de andere drie erg gelukkig waren en ik was een buitenstaander," herinnerde hij zich in 'Anthology'. Het bleek dat de andere drie precies hetzelfde voelden over hun positie in de band.
 
Maar Starr vond dat hij een pauze nodig had en ging naar Sardinië met een jacht dat eigendom was van acteur Peter Sellers. Tijdens die pauze schreef hij 'Octopus's Garden', terwijl McCartney zijn plaats innam achter het drumstel voor 'Back in the U.S.S.R.' en 'Dear Prudence'.
 
Uiteindelijk stuurden de bandleden Ringo een telegram waarin ze schreven hoeveel van ze hem hielden en hoe hard ze hem nodig hadden en twee weken later trof hij zijn drumstel aan, gedecoreerd met bloemen in de woorden 'Welkom Terug, Ringo'. 
 
George Harrison - 10 januari 1969
De documentaire 'Let It Be' bevat een scene waarin George, klaar met de bazigheid van Paul, tegen hem zegt: "Ik zal spelen wat jij wilt dat ik speel. Of ik speel helemaal niet als je dat niet wilt. Wat het ook is waar jij blij van wordt, ik zal het doen." Het hielp niet mee dat Harrison gefrustreerd was over de moeilijkheden die hij ondervond bij het opnemen van zijn eigen nummers. 
 
Hij was ook niet al te blij met het feit dat dit plaatsvond terwijl de filmcamera's aan stonden. "Het is nooit geescaleerd," zei hij. "Maar ik dacht: "Wat is het nut hiervan? Ik kan me prima in mijn eentje vermaken en ik ben niet gelukkig in deze situatie. Ik stop ermee." Een paar dagen later liep Harrison weg tijdens de lunch en zei: "Ik zie jullie wel in de clubs."
Harrison bleef niet lang weg. Vijf dagen later kwam hij terug bij de groep na een vijf uur durende vergadering, maar pas nadat de andere drie akkoord gingen met een aantal van zijn eisen, namelijk dat ze weggingen bij de Twickenham Film Studios - waar ze aan het filmen waren - en terug gingen naar de comfort van de Apple Studios in Savile Row en dat ze niet meer voor een publiek zouden optreden.
 
John Lennon - 20 september 1969
Het idee zat al een tijdje in zijn hoofd, maar zijn optreden tijdens de Toronto Rock and Roll Revival gaf Lennon de moed om tijdens een vergadering een week later de anderen te vertellen over zijn beslissing om te stoppen. Zoals ook in 'Anthology' werd gezegd, hield McCartney zich nog steeds aan het ideaal van het 'Get Back'/'Let It Be' concept, dat de band terug moest gaan naar hun roots en live rock'n'roll spelen in kleine clubs. Dan zouden ze zich weer herinneren waarom ze bij elkaar waren. Maar "Lennon keek me in de ogen en zei: "Nou, ik denk dat je gek bent. Ik wilde het eigenlijk niet vertellen tot we de Capitol deal hadden ondertekend... maar ik vertrek bij de groep!" 
 
Op advies van manager Allen Klein hielden ze het nieuws stil. Dat was logisch, gezien het feit dat ze 'Abbey Road' zouden uitbrengen en ook nog door het rommelige 'Let It Be' moesten werken. En er was natuurlijk altijd de mogelijkheid dat de impulsieve Lennon van gedachten veranderde. "Drie of vier maanden lang belden George, Ringo en ik elkaar en vroegen "Is dit het dan?" McCartney ging verder. "Niemand wist eigenlijk of het een impulsief idee was van John en of hij misschien over een week zou zeggen: "Ik meende het niet." Terwijl ze nadachten over hoe het nu verder moest, begonnen ze te werken aan individuele projecten. George bracht tijd door met Delaney en Bonnie en bracht hier zijn vrienden Eric Clapton en Billy Preston bij; Ringo nam 'Sentimental Journey' op; John, samen met George, nam 'Instant Karma' op. Ondertussen trok Paul zich terug op zijn boerderij in Schotland en begon uiteindelijk met zijn solodebuut.
 
Paul McCartney - 10 april 1970
Het opbreken van The Beatles werd niet aangekondigd middels een grote persconferentie, maar in het promotiemateriaal dat het nieuws begeleidde van McCartney's zelf betitelde album op 17 april. Omdat zij niet met de media wilden praten, maakten Paul en Apple persofficier Derek Taylor een vraag-en-antwoord vel dat, in een paar zinnen, de wereld informatie gaf over het opbreken van de band. Ook al zei hij niet dat het voor altijd was, op de vraag "Voorzie je een tijd dat Lennon-McCartney weer een actief partnerschap wordt?" was zijn antwoord eenvoudig: "Nee."
 
Het nieuws overrompelde de anderen, die al niet blij waren met het idee dat 'McCartney' de concurrentie zou aangaan met 'Let It Be', dat een week later zou uitkomen. Maar Paul had zijn redenen. "Ik voelde dat het over was met de groep op het moment dat John zei 'Ik vertrek'," zei hij. "We hebben allemaal (behalve John) geprobeerd om de groep bij elkaar te houden en zijn hier niet in geslaagd. Dus het was geen zaak meer van de groep bij elkaar houden, het ging er nu over of we het de wereld gingen vertellen of niet en ik dacht: "Nou, als we allemaal onze eigen weg gaan, zal het alleen maar tegen ons werken als iedereen denkt dat we nog bij The Beatles zitten." Dus ik zei: "Er is een duidelijke breuk. Laten we het gewoon toegeven. Laten we het de wereld vertellen. Het is toch tijd?""
 
Zeven maanden later, op oudejaarsavond, begon McCartney een rechtszaak tegen de andere drie en Apple Corps om The Beatles officieel te ontbinden. De zaak nam vier bittere jaren in beslag en de groep werd legaal ontbonden in januari 1975.
 
(Bron: ultimateclassicrock.com)
(Vert.: Ellen Clement)
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
682690