Vijftig jaar geleden brachten The Beatles precies 46,5 uur door in Nederland.
Drie echte en één reserve-Beatle (de zieke Ringo Starr liet zich vervangen door Jimmie Nicol) traden op in het Noord-Hollandse Blokker. Het eerste en enige optreden dat ze in ons land gaven dreunt een halve eeuw later nog na in oude beelden en een nieuw boek.
De muzikanten werden vijftig jaar geleden met ‘oorverscheurend gejuich en gegil’ begroet in de veilinghal van Blokker, aldus de commentator die onderstaande historische beelden destijds van context voorzag.
Hierin zien we The Beatles ten eerste onder het oog van veel fans arriveren op Schiphol tijdens hun eerste wereldtournee, en vervolgens een tour door Amsterdam maken. Het gevolg: afgeladen grachten en pleinen. De heren lieten zich hier ‘de enthousiaste hulde gaarne welgevallen’, waarna ze optraden voor een deinende massa in Blokker.
ZIJN JULLIE VERLIEFD?
Tijdens het bezoek zijn de mannen in een studio geïnterviewd met hulp van vragen uit een publiek. Een van de meest prominente onderwerpen: de liefde. En naar welke muziek luisterden The Beatles zelf in 1964?
DAT HÁÁR! HET LEEK WEL TUIG
In een uitzending van Brandpunt geniet NRC-journalist Henk van Gelder samen met Jan Cees Ter Brugge, Piet Schreuders, Arie van Staveren en Henk Hofstede na van alle gillende dames, spijbelende scholieren die al dan niet in de Amsterdamse grachten vielen, maar vooral van de verschijning van die vier jonge heren uit Liverpool in 1964.
De mannen vertellen over het Nederland van toen, met een brave popcultuur waarin The Beatles ‘gevaarlijke indringers’ waren die voor een definitieve culturele omslag hebben gezorgd. Diverse locaties, zoals het Amstel Hotel en het Apollo Hotel, weigerden de groep te laten optreden. Te riskant, dachten ze. En dan dat háár. Dat was destijds echt heel erg lang haar. Ze zagen er volgens vele Nederlanders uit als tuig, zo legt Van Gelder uit.
Vanaf minuut 23 is het item over The Beatles in Nederland te zien:
NET OORLOG, MAAR DAN LEUKER
Enkelen van bovengenoemde heren maakten het net verschenen boek The Beatles in Holland. Volgens Jan-Cees Ter Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg en Piet Schreuders begonnen de jaren zestig pas echt na het concert in Blokker.
Het zal wel Hollandse nuchterheid zijn, maar: ménen ze dat nou? Boekrecensent Bertram Mourits vraagt het zich vandaag af in de boekenbijlage van NRC Handelsblad, en gaf het boek overigens drie van de vijf ballen:
“Richtten ze meer aan dan de Rolling Stones in het Kurhaus, dan Jefferson Airplane op het Kralingen Festival? Bij concerten die de wereld veranderden denk ik aan Jimi Hendrix op Woodstock, maar twee korte setjes tussen de bloembollen…?”
Wat de auteurs in elk geval wel mooi laten zien, is wat het viertal teweeg bracht, zo vervolgt Mourits:
“Nederland schrok zich wezenloos, vooral de politie – John Lennon zou er nog schande van spreken – liet zich gaan, zozeer zelfs dat
De Telegraaf, toch niet de grootste vriend van langharig werkschuw tuig, kopte: ‘Sla de fans niet.’ Overdreven? ‘Het is net de oorlog, maar dan leuker’, tekende VARA-verslaggever Berend Boudewijn op, nadat The Beatles hun hotel hadden verlaten. ‘De Franse revolutie wordt uiteengeslagen,’ aldus Wim Kan in zijn dagboek.”
IN BLOKKER IS HET OPNIEUW, OF EIGENLIJK NOG ALTIJD FEEST
Blokker is nog altijd trots op de historie die er vijftig jaar geleden werd geschreven. Het jubileum wordt er gevierd met het Blokker Festival. Er wordt vanavond opnieuw opgetreden, dit keer door Beatlescoverbands Them Beatles uit Schotland en The Kik uit Rotterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt een klassieke ode aan The Beatles en er is een tentoonstelling in Blokker over dat legendarische concert van The Beatles.
(Bron: nrc.nl - Annemarie Coevert )