Deze week is het vijftig jaar geleden dat The Beatles in Amsterdam opwinding veroorzaakten. Niet iedereen was daar blij mee. Zelfs prostituees wezen de vier af.
In tegenstelling tot de drieduizend fans die The Beatles opwachtten op Schiphol of de gillende meisjes langs en in de grachten bij de rondvaart, stond niet iedereen te springen om de komst van de 'langharige nozems'.
Die omschrijving gebruikte P.M. Riemens vijftig jaar geleden in een brief aan deze krant. Op 5 juni 1964 deden The Beatles Amsterdam aan. Riemens begreep niet waarom de media zo lang zo veel aandacht schonken aan 'enige jongens, genaamd de Beatles'. 'Ik zal het gebruikelijke hen met een hoofdletter te noemen maar overnemen.' Waarom worden deze vier jongens verheerlijkt als goden en wordt niet gewoon slechts een recensie aan hen gewijd, vroeg hij zich af.
Ook wilden niet alle hotels de Britten ontvangen. Het Hilton zei 9 mei 1964 tegen De Telegraaf: "Wij hebben vele grote artiesten gehuisvest, onder wie Trini Lopez en Mahalia Jackson, maar nu zitten we vol." Het Amstelhotel: "We zijn vol. Maar zelfs als er nog kamers vrij waren in ons hotel zouden we ze niet willen huisvesten. Ons hotel mag zich verheugen in de reputatie het chicste hotel van Nederland te zijn. Die reputatie zouden we niet graag verliezen door een bezoek van The Beatles."
Maurits Caransa, eigenaar van het Doelenhotel bij de Munt, dacht daar anders over. Een kwart eeuw later vertelde hij aan het magazine Ons Amsterdam: "Ik vond het eigenlijk wel een mooie stunt! Ik wist bij God niet wat die Beatles voorstelden, maar ik begreep wel dat het succesnummers waren, dat ze heel wat publiciteit wisten te trekken. Dus ik dacht: laat ze maar bij ons komen. Maar ik zei wel: 'Doe het een beetje kalm aan!' Nou ja, zo kalm werd het natuurlijk niet."
De zaal voor het tv-optreden voor de Vara kon ook niet zo gemakkelijk gevonden worden. Het oog was gevallen op de verenigingsruimte voor de kooplui van de markthallen, nu het Foodcenter: Marcanti, nu de Marktkantine. Maar de directeur van het complex in de Jan van Galenstraat zag dat niet zitten. Hij zei tegen dagblad Het Vrije Volk dat hij 'enigszins verontrust was door de reusachtige opwinding die de Beatles bij hun optredens verspreiden'.
Daarom zou het tv-optreden niet in Amsterdam zijn, maar in zaal Treslong in Hillegom.
's Avonds liepen ze ook nog eens een blauwtje op de Wallen: ze werden twee keer afgewezen. Dat gebeurde één keer in club Femina op het Rembrandtplein - die inmiddels niet meer bestaat - en één keer zelfs door prostituees op straat. Volgens Caransa zei bij de laatste gelegenheid één van de vrouwen tegen een collega: "Wat een viezeriken. Het lijken wel de Bietels!"
(Bron: Het Parool - Carlijn Schepers)